'Skup u Bleiburgu je uvreda zdravom razumu'

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u priopćenju je istaknuo svoje nezadovoljstvo komemoracijom koja je danas održana na Bleiburškom polju.

12.5.2012.
17:48
VOYO logo

"Vrijeđanje Sabora, etiketiranje Vlade kao 'komunističke nemani', otvoreno pozivanje na dokidanje sekularnog karaktera naše države ('Nemojte dozvoliti da vam vladaju oni koji se ne boje Boga'), u istupanjima što su bila natopljena govorom mržnje tipičnim za početak devedesetih godina 20. stoljeća, bile su osnovne karakteristike skupa koji se predstavlja kao komemoriranje ubijenih nakon završetka Drugoga svjetskog rata", stoji u priopćenju bivšeg predsjednika, specijal-201012070191004-Stjepan Mesić.

Bivši predsjednik poručio je da je skup na Bleiburškom polju bio odavanje počasti tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njezino rehabilitiranje kao 'izraza vjekovnih težnji hrvatskog naroda', a ljutit je jer su se zaobilazile povijesne činjenice, a ponavljale notorne laži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puna usta komunističke opasnosti

"Riječi 'ustaštvo', 'fašizam' i 'nacizam' bile su očito zabranjene, ali su svim govornicima, uključujući i predstavnike Katoličke crkve i Islamske vjerske zajednice bila puna usta komunizma i komunističke opasnosti. Pobjedu godine 1945. nazivalo se 'takozvanom', a legalno osuđene za dokazane ratne zločine u vrijeme Domovinskoga rata proglašavalo se nevino osuđenim herojima, čime se izravno negira legitimnost i legalnost i hrvatskih sudova, i Međunarodnog suda u Haagu", istaknuo je Mesić, koji je kao bivši predsjednik države i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, smatrao svojom dužnošću upozoriti na to.

U zaključku je istaknuo kako se na Bleiburškom polju nisu okupili 'izabrani', kao što je rekao jedan od govornika, nego izopćeni, uključujući i predstavnike lokalnih vlasti i nekih političkih stranaka zastupljenih u Saboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi oni koji su sami sebe izopćili od činjenica, od stvarnosti u kojoj živimo, ali i od europske budućnosti kojoj za Hrvatsku alternative nema", stoji u priopćenju bivšeg hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo