MESIĆ JE TAKOĐER BIO U 'KLUBU', I ON KAŽE DA JE TAMO IŠAO JESTI: / 'Pozvali su me na jelenji gulaš, drugi put sam jeo odojka'

Image

Mesić je ustvrdio da je 'korupcija ugrađena u sustav' i da 'gdje god se okreneš je korupcija'

7.10.2020.
11:59
VOYO logo

Bivši predsjednik Stjepan Mesić također je bio gost "kluba" Dragana Kovačevića na adresi Slovenska 9 u Zagrebu. U intervjuu za "Briefing" Jutarnjeg lista, Mesić je ustvrdio da je "korupcija ugrađena u sustav" i da "gdje god se okreneš je korupcija". Mesić dodaje kako je sve počelo kod privatizacije jer je izabran pogrešan model. Odgovarajući na pitanje ima li političke volje za obračun s korupcijom, Mesić odgovara negativno.

"Dragana Kovačevića znao sam iz političkih krugova. Bio je predsjednik gradske organizacije HNS-a. Obično smo razgovarali o gradskim i političkim problemima, ali nikad o njegovim komercijalnim potezima. Dvaput sam bio u klubu u Slovenskoj. Prvo što sam pitao kada sam došao je – čije je to? Rekli su mi da je od nekoliko firmi. Pozvali su me na jelenji gulaš. Došao sam, pojeo gulaš i otišao. Drugi put sam bio na odojku. Došao sam zbog onoga zašto sam pozvan – da ručam. Smatrao sam da sam pozvan kao prijatelj. Sa mnom su bili i moji policajci. Pretpostavio sam da onaj tko te zove i plaća račun. Mislio sam da tu dolaze poslovni ljudi. Ina je nekad imala takav jedan klub gdje bi nakon sklopljenog posla došli poslovni ljudi. Za vrijeme mog posjeta Slovenskoj nije bilo kartanja ni hostesa", otkrio je Mesić za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KONOBAR IZ KOVAČEVIĆEVOG KLUBA: /

'Stipe Mesić je pričao viceve kojima bi se samo on smijao'; Bilo je za elitu: 'Bez poziva se nije moglo ući'

Image
KONOBAR IZ KOVAČEVIĆEVOG KLUBA: /

'Stipe Mesić je pričao viceve kojima bi se samo on smijao'; Bilo je za elitu: 'Bez poziva se nije moglo ući'

O Milanoviću: 'Ne treba odgovarati na svaku kritiku'

Upitan je li premijer Andrej Plenković trebao znati za DORH-ovu istragu nad Kovačevićem, Mesić odgovara da su njega o tome obavještavali kada je bio predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato imamo SOA-u i organe koji prate. Kada se nekoga postavlja na neku ključnu poziciju, treba gledati ima li ta osoba nekih repova", rekao je Mesić nakon čega je odgovorio treba li se Zoran Milanović javno obračunavati s gotovo svima: "Ja sam bio predsjednik, Ivo Sanader premijer, Luka Bebić predsjednik Sabora. Dakle, bili smo iz različitih političkih opcija, a jednom mjesečno bismo se sastajali jer smo htjeli da se osobno ne sukobljavamo oko nekih dilema. Svaki put bi ručak bio kod jednog od nas trojice. Treba čuvati dignitet funkcije. Ne treba na svaku kritiku odgovarati."

Mesić je dodao da je Hrvatska članica EU-a, ali da ne smije biti zarobljenik EU-a nego da mora surađivati sa svim zemljama gdje ima svoje ekonomske veze. Spomenuo je da imamo sve više veza s Kinom i da su one vrlo korisne. Kada je u pitanju BiH, Mesić kaže da odnosi sa susjedima moraju biti dobri jer nam je ta država najveće tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić želi vidjeti Bidena kao predsjednika SAD-a

Proteklog tjedna je američki državni tajnik Mike Pompeo, tijekom posjeta Hrvatskoj, rekao da će nas Kina špijunirati budemo li koristili njihovu 5G tehnologiju. Mesić nema nikakvih bojazni oko toga i kaže da "ne smijemo robovati starim shemama jer Kina ima razvijeno gospodarstvo, slobodno tržište i poduzetništvo" te "u tom smislu nema nikakve veze sa socijalističkim predrasudama. Što se tiče teorije da je koronavirus prešao sa životinja na ljude jer su Kinezi jeli šišmiše, Mesić smatra "pričom za malu djecu". Bivši predsjednik osvrnuo se i na američke predsjedničke izbore.

"Moja je želja da dođe do smjene na čelu SAD-a, da za predsjednika bude izabran Joe Biden jer je umjereniji. Trump vlada kao trgovac. On nije političar, politiku dobro ne razumije i zato su i njegove odluke često čudne. Na čelu najsnažnije države svijeta, treba biti znatno stabilniji čovjek", rekao je Mesić za "Briefing" Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo