Mesić i Kosor na Pantovčaku žele Josipovića

Iako je Bandić puno bliži biračkom tijelu HDZ-a, ne priželjkuju svi u vladajućoj stranci njegovu pobjedu u drugom krugu.

29.12.2009.
12:15
VOYO logo

Predsjednik na odlasku Stipe Mesić izravno nije podržao niti Ivu Josipović niti Milana Bandića, predsjedničke kandidate koji su ušli u drugi krug, no iz njegovih izjava jasno je da bi želio da njegov nasljednik bude SDP-ov kandidat.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija, Mesić je uputio kritike na račun zagrebačkog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo slučaj netransparentnog financiranja kampanje jednog od kandidata koji je ušao u drugi krug. Mislim na Milana Bandića", rekao je Mesić.

Ocijenio je kako su birači koji glasali za Bandića polazili od toga da je puno toga učinio u Zagrebu, pa da će to onda, vjerojatno, moći i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, sredstva u Zagrebu su jedno, a Ured predsjednika tih sredstava nema", rekao je i upozorio da i Zagreb "ima svojih problema". Zagreb, kaže, nije otvarao radna mjesta koja stvaraju nove vrijednosti, a otvoreni su veliki objekti koji iziskuju znatna financijska sredstva.

S druge strane, o predsjedničkom kandidatu SDP-a Mesić govori pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Polazim od toga da je Josipović bio sasvim jasan da će se držati Ustava i zakona i da će ih provoditi. Da će njegova politika biti proeuropska, da će se boriti za ispunjenja standarda za što skoriji ulazak u EU, da će se boriti za tolerantnu Hrvatsku u kojoj neće ideologije određivati nečiju poziciju u društvu", rekao je Mesić

Premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak je ponovila kako s novim hrvatskim predsjednikom očekuje dobru suradnju, poštovanje i uvažavanje", bez obzira hoće li to biti Josipović ili Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, na novinarsko pitanje je li joj svejedno tko će naslijediti Mesića, premijerka je odgovorila: "Nije." Kao predsjednica HDZ-a Kosor ne želi javno podržati Josipovića, kandidata najveće oporbene stranke, ali šuška se da bi radije njega vidjela na Pantovčaku nego Bandića, s kojim već odavno nije u dobrim odnosima.

U vladajućoj stranci prevladava mišljenje da je njihovom biračkom tijelu puno bliži Milan Bandić. Ipak, dio HDZ-a smatra da je bolji izbor Josipović, u smislu da bi on bio učinkovitiji u borbi protiv korupcije, no nitko iz te stranke nije spreman javno istupiti i podržati SDP-ovog pravnog stručnjaka. "Predsjedništvo HSLS-a odlučilo je na sjednici održanoj u ponedjeljak da između nezavisnog kandidata Milana Bandića i kandidata SDP-a Ive Josipovića podrži Josipovića, jer smatra da je on bolji kandidat za predsjednika", rekao je predsjednik stranke Darinko Kosor gostujući na HTV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku SDP-ovcu već je dao IDS, a to će vjerojatno učiniti i HNS, nakon sastanka Ivana Jakovčića i Radimira Čačića sa Zoranom Milanovićem, koji je zakazan za danas.

HSS još nije svom biračkom tijelu savjetovao za koga za glasa u drugom krugu izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. siječnja Josipoviću će podršku navodno dati Nadan Vidošević, i to u dogovoru s Mesićem, s kojim je, kako je poznato, u bliskim odnosima.

Dragan Primorac, kako se spekulira, podršku će dati Milanu Bandiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200912280534006 arti-200912270385006

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo