Njemačka kancelarka dolazi u Zagreb /

Merkel u HDZ-ovim kampanjama: Zdušno podupirala Sanadera, Kosor, a sada i Plenkovića

Iako, kada je baš o tome riječ, za HDZ-ove predsjednike i nije bila srećonoša

17.5.2019.
20:25
VOYO logo

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu sudjeluje na predizbornom skupu HDZ-a uoči izbora za Europski parlament, što će biti njezino prvo pojavljivanje na skupovima stranaka iz obitelji Europskih pučana izvan Njemačke. 

Ipak, ovo nije prvi put da Merkel sudjeluje u kampanji HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je na pragu ulaska u EU, a za sve je zaslužan doktor Ivo Sanader", govorila je njemačka kancelarka 2007. u predizbornom spotu HDZ-a,  iste godine kada je i posjetila Hrvatsku i tadašnjega premijera Sanadera. Zadovoljstvo nije skrivala: "Znamo da je upravo trud Ive Sanadera od velike važnosti za ljude".

No njezina uloga u dosad najšokantnijem potezu na hrvatskoj političkoj sceni - Sanaderovom "Doviđenja i hvala na suradnji" - nikada do kraja nije razjašnjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče njegova odlaska, to je pitanje koje su mnogi od nas postavljali, ali nema odgovora", odgovorila je Merkel u Berlinu kad je primila Sanaderovu nasljednicu Jadranku Kosor. Već iduće godine uzvratila joj je posjet te hrvatskoj premijerki "čestitala na hrabroj politici".

Za vodeće HDZ-ovce Merkel je dobra ispričnica 

I kad je već izgubila svoje mjesto u Vladi, Jadranka Kosor i dalje je uživala bezrezervnu potporu Angele Merkel pa i za stranačke izbore u HDZ-u, što joj je naznačila i u pismu.

VEZANA VIJEST

No pobjedu je odnio Tomislav Karamarko koji, za razliku od Kosor, ovakvu potporu Angele Merkel nikada nije dobio. Vidjelo se to i kada su se susreli u Berlinu 2015. godine, desetak dana uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ tada objavljuje da je "Mutti" dala punu potporu stranci i Karamarku na skorim izborima, no iz CDU-a stiže tek poruka da je susret bio "interna razmjena mišljenja". Karamarko nije uspio postati premijer…

A vrlo brzo prestao je biti i predsjednik HDZ-a. Pa se nakon turbulentnih HDZ-ovih godina, unatoč skepticizmu, s odobravanjem u stranci dočekao puno mirniji Andrej Plenković, kojeg Merkel, sada ipak u silaznoj putanji moći, itekako podupire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je o tome riječ, iako za HDZ-ove predsjednike baš i nije bila srećonoša, jedno je sigurno - barem je za vodeće HDZ-ovce Angela Merkel dobra ispričnica za neodlazak na komemoraciju u Bleiburg. 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo