IDILA NA DVA BRDA / Mekoća u kohabitaciji premijera i predsjednika? 'Ako se slučajno nađu kao dva ovna na brvnu, to će biti veselo'

Bivši SDP-ov premijer koji je postao predsjednik i aktualni HDZ-ov premijer zasad surađuju gotovo idilično

5.3.2020.
17:30
VOYO logo

Idili u odnosima predsjednika i premijera u Hrvatskoj rijetko smo svjedočili. Čak i kada je bila riječ o osobama s istog dijela političkog spektra. Umjesto tvrde kohabitacije koju je najavljivao Andrej Plenković zasad vidimo samo kohabitaciju sa Zoranom Milanovićem. Dokad i ima li to veze s unutarstranačkim izborima u HDZ-u?


VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade i predsjednik Republike – samo početnička sloga ili trajni odnos dvojice državnika? Milanović je u prvom intervjuu otkako je stupio na dužnost, a koji je dao RTL-u, među ostalim, objasnio: ''To što nismo iz iste stranke ne znači da ne moramo raditi za dobrobit naše zemlje. Nemam prigovora, komuniciram s predsjednikom Vlade i on sa mnom, razmjenjujemo informacije. Ja sam se trudio da kad su činjenice u pitanju, budem faktograf. Možda sam negdje pogriješio, ali to je sada iza nas''.

Prisutne su nijanse neslaganja, poput viđenja migrantske krize, no bez ikakvih problema dogovorili su se o imenovanju načelnika Glavnog stožera OS RH, baš kao što su obojica za nastavak mandata aktualnog šefa SOA-e. Načelno je prihvaćena i Milanovićeva inicijativa o povlačenju iz Afganistana.

Bivši Plenkovićev savjetnik Krešimir Macan ističe: ''Nije velika koalicija, nego Milanović radi posao predsjednika. Dakle, on je rekao da predsjednik mora biti neutralan, on tamo gdje bude imao nešto reći, on će reći. Ako se bude radilo o stvarima gdje nema nekakvih osobnih taština, to će riješiti u tren oka, a ako se slučajno nađu kao dva ovna na brvnu... to će biti veselo.“

Iako je još u izbornoj noći Plenković najavio da će kohabitacija s Milanovićem biti ''tvrda'', toga nema. Barem zasad.

"'Tvrda kohabitacija' znači inzistiranje na pojedinim imenima kad se nešto dogodi. Jedan kaže ovaj će biti, drugi kaže ja neću i onda ćemo tu doći u neki pat ili će doći do trgovine. Ali ne vjerujem da će biti kao s predsjednicom, da će biti nekog velikog prepucavanja preko medija nužno velikog. Možda će nešto izletjeti i onda će se riješiti. To uopće nije stil novog predsjednika. S druge strane Milanović je isto pametno procijenio da svako iskrenje može koristiti Plenkoviću u unutarstranačkoj kampanji pa se miče od toga''.

Umjesto vatre, tako se tek traži iskra, a već sutra sjest će za zajednički stol na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo