veliki planovi / Megaprojekt na sjeveru Hrvatske: četiri županije gradit će tvornicu automobila

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

'Dosadašnji predsjednici Vlade nisu bili zainteresirani, no prije desetak dana razgovarao sam s Andrejom Plenkovićem i njega je ta ideja zainteresirala, kao i predsjednicu'

21.12.2016.
9:00
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) iskoristio je dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Varaždin kako bi na nacionalnu razinu proširio ideju o kojoj razmišlja već nekoliko godina. Sjever Hrvatske vidi kao idealan prostor za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala između 2500 i 3000 radnika, piše Varaždinski.hr.

"Unatrag nekoliko godina potencijalne investitore u autoindustriju u Hrvatskoj primali su premijeri, župani i agencije za investicije i konkurentnost, no nikad nitko i odlučio izgraditi samu tvornicu. Mislim da je razlog tome to što se nismo dobro pripremili i napravili analizu što konkretnim investitorima ponuditi i privući ih u našu zemlju. E, sad, posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište ispod 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. Ne želim prejudicirati, ali u četiri županije - Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj, imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće", pojašnjava Štromar koji je svjestan da je dolazak tvrtke koja će tu sklapati automobile, a ne samo proizvoditi dijelove, prevelik zalogaj za samo jednu županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva stvar koju traže je analiza stručnog kadra. Razgovarali smo sa Sveučilištem Sjever, srednjim školama, okolnim tvrtkama koje imaju višak kadrova i Zavodom za zapošljavanje za sve četiri županije. Ako bi bilo zaposleno 2500 do 3000 ljudi, u samo  jednoj županija neće biti dovoljno radnika. Investitorima je važna i stručnost, a sve te uvjete zadovoljavamo", napominje Štromar.

Županija, grad i općina ne mogu privući sami takvog ulagača bez pomoći Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosadašnji predsjednici Vlade nisu bili zainteresirani, no prije desetak dana razgovarao sam s Andrejom Plenkovićem i njega je ta ideja zainteresirala, kao i predsjednicu neki dan. S autoindustrijom bismo dobili dodanu vrijednost na proizvodu i radna mjesta s većim plaćama, a takva složenija proizvodnja pomogla bi i znanstvenoj zajednici", kaže Štromar.

I dok on širi ideju o mega tvornici gotovih automobila, u susjednoj Međimurskoj županiji, u općini Nedelišće, za manje od mjesec dana trebao bi se obaviti tehnički pregled tvornice slovenskog investitora koji proizvodi dijelove za Mercedes. BMW i Toyotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodali smo mu 11.000 četvornih metara zemljišta u zoni između Nedelišća i Dunjkovca, a za početak je najavljeno zapošljavanje 50, a za nekoliko godina i 150 radnika", kaže načelnik Darko Dania (SDP).LTH Alucast d.o.o., članicom slovenske korporacije LTH iz Škofje Loke. U Čakovcu će tvrtka LTH Alucast, također u vlasništu Slovenaca, na 20.000 četvornih metara kupljenog zemljišta na proljeće otvoriti tvornicu za lijevanje aluminija pod pritiskom i strojnu obradu aluminijskih odljevaka. Planiraju zaposliti oko 150 radnika. Matična tvrtka LTH Casting Vincarje iz Škofje Loke bavi se, uz ostalo, i proizvodnjom dijelova za Audi, Mercedes i BMW, piše Varaždinski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo