ministar za rtl: / Medved o 'novim' braniteljima: 'Ako ste bili hrvatski branitelj, dok ste živi imate pravo pokrenuti postupak'

Uz zahtjeve za priznavanje statusa branitelja stiglo je i oko dvije tisuće zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida

10.5.2019.
19:35
VOYO logo

Nakon što je Vlada produljila rok za prijavu statusa hrvatskog branitelja i dobivanje braniteljske mirovine, nakon 24 godine priznato je novih 1687 statusa branitelja, a još oko 10.000 zahtjeva čeka na odobrenje.

S ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom razgovarala je reporterka RTL-a Petra Mlačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o ljudima koji su bili hrvatski branitelji, a koji nisu do 1. siječnja 2007. uopće pokretali postupak, nego su nakon toga pokušali dokazati svoj status, ali zakon im je to ograničio. Fenomen je u tome da se netko dosjetio zakonski kalendarom kazati dokad možemo ostvariti status, što smatramo neopravdanim. Ako ste bili hrvatski branitelj, dok ste živi imate pravo pokrenuti postupak i ostvariti svoja statusna prava", rekao je Medved za RTL Danas. 

Osobe koje traže da im se prizna zahtjev do sada nisu uživale povlastice branitelja, prije svega raniji odlazak u mirovinu. Ministar kaže da ih prvo moraju razvrstati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesu li oni u statusu hrvatskog dragovoljca, jesu li u statusu borbenog ili neborbenog sektora. Tek nakon toga možemo razgovarati o tome kakve mjere oni mogu konzumirati iz našeg zakona."

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zahtjeve za priznavanje statusa branitelja stiglo je i oko dvije tisuće zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. 

"I ovdje možemo govoriti o nečemu što je neopravdano 2006. godine jasno regulirano zakonom, da se status hrvatskog ratnog vojnog invalida ne može ostvariti na temelju bolesti. Moramo konstatirati da je umrlo 43.000 hrvatskih branitelja koji nisu imali status branitelja, koji uopće nisu imali mogućnost konzumirati svoja prava", rekao je Medved te dodao da je osnovno mjerilo kontinuitet liječenja, odnosno zdravstveno stanje i utjecaj Domovinskog rata na samu bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz naše projekcije predvidjeli smo koliko je moguće očekivati novih hrvatskih ratnih vojnih invalida i ono što dosad imamo se potpuno poklapa s onime što smo predvidjeli", rekao je Medved, a brojke pokazuju da je od 1300 obrađenih predmeta 670 pozitivno ocijenjeno, dok su druge odbijeni.

Neće biti revizije statusa HRVI-a

U povijest je bilo problema s dokazivanjem statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, liječnici su znali lažirati potvrde, no Medved uvjerava da sada toga neće biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša povjerenstva danas odgovorno i temeljito promatraju svaki zahtjev, a težište je na kontinuitetu liječenja."

Dosadašnje statuse HRVI-a se, poručuje ministar branitelja, neće revidirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo 55.000 statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida i ako to kompariramo u odnosu na 505.000 hrvatskih branitelja, nemamo namjeru pokretati revizijske procese. Oni su u nekoliko navrata u hrvatskoj novijoj povijesti provedeni. Apsolutno nemamo niti jedan razlog za zabrinutost, odnosno niti jedna mjera nam ne iskače iz okvira projekcija", rekao je Medved.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo