čovjek velikog srca / Međimurac omogućio sestrama bez roditelja početak u novom domu: 'Pomoći drugima je moj način života'

Image
Foto: eMeđimurje.hr

Ivica kaže da su plemenitost na njega prenijeli njegovi roditelji, majka Slavica i otac Ivan

26.12.2019.
11:08
eMeđimurje.hr
VOYO logo

Za novi životni i obiteljski početak četiri sestre - Mihaeli, Klementini, Barbari i Luciji Majhen, u kući u Novakovcu, koju je trebalo kompletno adaptirati i urediti, zaslužan je i plemeniti Međimurac Ivica Baksa iz Belice.

''Život četiri sestre Majhen iz ove priče nije mazio. Kada su bile male, napustila ih je majka, a potom su umrli i baka i tata. Ostale su same na svijetu, same i razdvojene po udomiteljskim obiteljima, čekajući dan kada će ponovno biti na okupu, na mjestu koje smatraju domom. No danas je dom trošna kuća, zapuštena i propala, a one nemaju novca za obnovu'', ove riječi, odnosno prilog na televiziji, nikoga nije ostavio ravnodušnim pa ni Ivicu Baksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šira ga javnost više zna kao uspješnog poduzetnika, uglednog vlasnika tvrtke 'Interkast' d.o.o. u Pribislavcu. Uz to, političkoj eliti je poznat kao čelni čovjek međimurskih Reformista, a što je po njegovim riječima manje važno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kada su Mihaela, Klementina, Barbara i Lucija vidno sretne mogle reći 'to je naša hiža i mi imamo svoj dom' ja sam tek tada ostao bez riječi. Ostale su od silnih emocija zapele u grlu'', ispričao je za eMeđimurje. 

Zamalo je ''ostao bez priče'', anoniman, jer njemu i nije toliko važno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne činim to zbog publiciteta, ali pristao sam izaći ovaj put u javnost jer mislim da će moj primjer potaknuti i neke druge da učine slično. Mišljenja sam da bi bilo više humanih akcija kada bi mediji iznosili više konkretnih primjera. Naime, mnogo je poduzetnika koji žele pomoći, ali ne znaju kako'', kaže Ivica.

''Posrednik u cijeloj akciji pomoći bio je moj dobar prijatelj i naš slavni varaždinski glumac Jan Kerekeš, koji je i pokrenuo s Udrugom Zipka akciju 'Da kuća postane dom'. Jan je čovjek velikog srca koji svojim primjerom svakodnevno pokazuje da mu je stalo do sudbine njegovih sugrađana, da je spreman boriti se za ono što smatra da je ispravno, te da je svačiji život važan. U kratkom razgovoru s njime, vrlo brzo smo se odlučili i mi kao kolektiv firme 'Interkast' uključiti u ovu hvalevrijednu akciju", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto se njegova tvrtka Interkast bavi prodajom kompletnog građevinskog materijala, u tome smjeru je išao i s donacijom.

''Donirali smo različiti asortiman građevinskog materijala, a sve prema dogovoru sa Udrugom Zipka, koja je i začetnik projekta 'Da kuća postane dom''', kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tu svakako moram iskoristiti i zahvaliti našem dugogodišnjem dobavljaču Maximi, koja je nesebično odvojila paletu boja, kao i svojim dragim prijateljima Boški Ban Vlahek i Siniši Šalamonu koji uvijek uskoče kada su takve humanitarne akcije u pitanju te, naravno, svojim djelatnicima.''

Ivica kaže da je pomaganje drugima njegov način života. Smatra da bi se o dobrim djelima trebalo više pričati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na taj način se gradi pozitivna atmosfera i umnožava dobro. I, svakako, dobro se dobrim vraća. Dobro djelo je svako djelo, makar i najsitnije, kojim pomažemo nekome, darujemo, borimo se za pozitivne vrijednosti, nesebično poklanjajući svoje vrijeme i svoju ljubav drugima. Trebamo preispitati vlastite živote i razmisliti što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima. Dobrota je ključna za opstanak zajednice i zbog nje napredujemo kao pojedinci i kao društvo", poručuje Ivica i dodaje:

''Ne samo da će nas usrećiti, pomaganje, ljubaznost i dobrota kreira nas kao individue od malih nogu. Tako odmalena učim i svog sina Ivana kojeg pripremam za život kako biti što bolja osoba.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine Ivica u firmi provodi akciju 'Kuna po računu' kojom daruju jednu od ustanova koja se bavi brigom za djecu i nemoćne osobe.

Ivica kaže da su plemenitost na njega prenijeli njegovi roditelji, majka Slavica i otac Ivan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Oni su bili moj izvor podrške i stabilnosti te važna karika u razvoju od djetinjstva ispunjavajući me osjećajem sigurnosti i spokoja."

Za kraj ima poruku za sve građane: ''Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri je još plemenitije'', kaže Ivica citirajući Mark Twaina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo