Građani nezadovoljni / Medicinski kanabis legalan je u Hrvatskoj, ali bolesnima nije dostupan: 'Sramota, kupuju ga na razne načine'

U ljekarnama se mogu kupiti uvozni lijekovi na bazi kanabisa - cjena i 1000 kuna po bočici od 30 mililitra

30.3.2019.
16:20
VOYO logo

"Indijsku konoplju u medicinske svrhe moći će uzgajati i proizvoditi samo farmaceutske tvrtke i ljekarne koje izrađuju lijekove", poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj je dopušten Izmjenama zakona o suzbijanju zloporabe droga, a upravo je Vlada na ovotjednoj sjednici odlučila prihvatiti amandman HDZ-ova predsjednika Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, Ivana Ćelića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinski kanabis legalan je u Hrvatskoj kao i u polovici europskih zemalja. Makedonija je nedavno počela uzgajati marihuanu za vlastite medicinske potrebe. Uskoro će Grčka, Njemačka i Danska. Hrvatska Vlada o tome ne razmišlja.

Građani nezadovoljni

"Sramota jer velika većina bolesnih ljudi to treba i kupuju na razno razne načine i neophodno je da se to legalizira", kazala je Zlatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi trebalo da se dopusti u našoj državi jer to pomaže ljudima. Ja sam pokušao s time da se bavim s jednom američkom tvrtkom, ali naš zakon pa nisam htio, oni tamo imaju sve dozvole u Americi", rekao je Branimir

Ipak, zeleno svjetlo za uzgoj i proizvodnju indijske konoplje u medicinske svrhe dobile su prvi put farmaceutske tvrtke i gradske ljekarne koje imaju dozvolu za proizvodnju lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moći će uzgajati kanabis u medicinske svrhe oni pravni subjekti koji proizvode lijekove. Na taj način omogućuje se, moguće cijena niža, ali se definiraju svi uvjeti i rizici koje nosi ulje kanabisa od eventualnih ilegalnih rabota", kazao je Kujundžić.

U taj proces mogle bi se uključiti 22 tvrtke u Hrvatskoj i inozemne i domaće. Neke od njih za sadnju, kažu, nemaju trenutni interes. Poput Belupa i Plive. S druge strane, Imunološki zavod i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode još su oprezni, nemaju komentara o daljnjim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći problem - dostupnost

U ljekarnama se mogu kupiti uvozni lijekovi na bazi kanabisa. Cijena im doseže i 1000 kuna po bočici od 30 mililitara. No, dostupnost kanabisa jedan je od problema koji nije riješen - smatra Brborović.

"Ukoliko liječnik nevoljko propisuje, kanabis nije dostupan", rekao je Ognjen Brborović, bivši predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za medicinski kanabis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede pak kaže, sve može, prije svega i isključivo u medicinske svrhe i u strogo kontroliranim uvjetima. 

"Mislim da je to dobar iskorak, mogli bi imati određene investicije u RH, u sektoru farmaceutike i to je nešto što može doprinijeti sveukupnom razvoju RH", kazao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije razvoja, na redu je donošenje zakona.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo