Medicinski fakultet u Splitu napušta 79 profesora?

2.4.2011.
18:21
VOYO logo

Odluka je to navodno donesena u srijedu poslijepodne na sastanku u KBC-u Split, a koji je upravo sazvao predsjednik splitske podružnice Hrvatskoga liječničkog sindikata prof. Božo Bota. No on tu informaciju kasnije nije želio komentirati.

Ipak, u slučaju da splitski liječnici napuste Medicinski fakultet bio bi to čin koji nikoga ne bi trebao iznenaditi. Naime, 79 liječnika s tog fakulteta u Splitu prije 15-ak dana dali su Vladi RH svojevrsni ultimatum kojim su tražili da se njihov problem kumulative riješi u roku od 10 dana, a u protivnom će napustiti predavanja na Medicinskom fakultetu u Splitu. Budući da Vlada dosad nije riješila problem, liječnici navodno odlaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča o kumulativcima stara je 50 godina, a svi liječnici koji su radili u kumulativi (KBC i medicinski fakultet) bili su plaćeni za ono što rade. I nikome to nije smetalo, do prije 20-ak dana. Vjerojatno bi tako i ostalo da Krim-policija nije posjetila KBC Split i interesirala se o ugovorima o radu splitskih kumulativaca. Oni su pak "na papiru" radili šest sati, a za to bili plaćeni osam sati, pa je policija smatrala da je takvo stanje neodrživo. Odredba koja im je to osiguravala odmah je poništena. Istodobno za rad na Medicinskom fakultetu liječnici iz KBC-a dobivali su maksimalno 50 posto plaće redovitog profesora, zavisno o angažmanu. No, budući da im je ukinuta odredba 6+2 i time smanjenje plaće, liječnici su se pobunili.

S problemom su upoznati i Ministarstvo zdravstva, kao i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koji su prijašnju odredbu 6+2 potvrdili. No, Vlada za sada nije prihvatila taj prijedlog, nego ga je vratila spomenutim ministarstvima kojima se priključilo i Ministarstvo pravosuđa, kako bi pred Zakonom sve bilo "čisto ka suza", piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo