dobra vijest / Maturanti s područja pogođenom potresom ispite će pisati u mjestu školovanja: 'Drago mi je da ćemo pisati ovdje'

Ispitni centar kao pilot projekt prije tri godine pokrenut je u Varaždinskoj županiji

24.3.2021.
10:30
VOYO logo

Dobre vijesti za maturante s potresenog područja Sisačko-moslavačke županije - ispite državne mature pisat će u mjestu svog školovanja. Za učenike škole čije su škole stradale u potresu organizirat će se školski ispitni centri. To će cijelu organizaciju olakšati, ali i smanjiti broj ljudi koji sudjeluje u provođenju ispita.

Matura u ispitnim centrima

Ne u svojim školama koje su stradale u potresu, ali ipak u svojoj županiji, 400 maturanata s Banovine ispite državne mature pisat će u ispitnim centrima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da se državna matura piše u Zagrebu imali bismo putne troškove za puno učenika, s druge strane nije nam to ni blizu i drago nam je da ćemo pisati ovdje'', izjavio je Gabriel Hodalj, maturant Strukovne škole Sisak.

Ispitni centri organizirat će se u školama koje u potresu nisu oštećene. Cilj je da maturanti s ovog područja maturu pišu u sigurnim i jednakim uvjetima kao i maturanti iz ostatka zemlje.

''Dva školska ispitna centra bila bi ovdje u Sisku, u strukovnoj i tehničkoj školi. Petrinja će pisati na izdvojenoj lokaciji u osnovnoj školi, a za Glinu i Topusko još pregovaramo'', rekao je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U županiji je ukupno 13 srednjih škola, a 5 ih trenutačno nije upotrebljivo.

''Dovoljno je škola koje nisu potresom stradale i gledali smo tako da pišu u onoj školi koja je najbliža njihovoj'',  izjavio je Darjan Vlahov, pročelnik Odjela za prosvjetu Sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj način u provedbi državne mature sudjelovat će manji broj nastavnika i bit će potrebno manje ispitnih povjerenstava. Doći će do raspodjele posla i lakše organizacije pogotovo kada je riječ o izbornim predmetima koje polaže manji broj maturanata.

''Zbog putnih troškova i organizacije prijevoza učenika na ispite državne mature u druge gradove zato podržavamo osnivanje ispitnih centara'', rekao je Božidar Dujmić, ravnatelj Gimnazije Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zbog koronakrize /

RTL doznaje: Mijenja se kalendar provođenja mature - piše se pet dana dulje, viša i niža razina u različite dane. Donosimo datume!

Image
Zbog koronakrize /

RTL doznaje: Mijenja se kalendar provođenja mature - piše se pet dana dulje, viša i niža razina u različite dane. Donosimo datume!

Neće se putovati u druge gradove

''Imamo 18 učionica i možemo smjestiti svu djecu tako da poštujemo sve epidemiološke mjere'', kazao je Ivica Beloglavec, ravnatelj Strukovne škole Sisak.

Ispitni centar kao pilot projekt prije tri godine pokrenut je u Varaždinskoj županiji, a cijelu ideju podržava i sindikat koji se zalaže da to bude i dugoročno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da se izborni predmeti kada prođe epidemija polažu u jednom ispitnom centru, a ne da svaka škola za 2-3 učenika mora organizirati cijelu maturu'', rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sad kada znaju da na maturu neće putovati u druge gradove, maturanti imaju jednu brigu manje.

''Mislim da nam nedostaje znanja jer sve je to krenulo s trećim razredom i online nastavom, onda u 4. opet online nastava i sve je to onda dotukao i potres'', izjavila je Nika Šimić, maturantica Strukovne škole Sisak.

Zato se pripremaju punom parom jer kriteriji na maturi ostaju isti, a do prvih ispita još je 70 dana.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike