MALO ZNAMO O POLITICI / Hrvate baš i nije briga za odnos Milanovića i Plenkovića: 'Što je kohabitacija? Da budemo svi kao jedan, za dobrobit naše zemlje'

Koliko god se Milanović i Plenković trude pokazati tvrdu kohabitaciju na svom primjeru, skoro 90 posto maturanata i dalje nije sigurno što je to

21.7.2023.
8:21
VOYO logo

Odnos dvaju nositelja vlasti koji dolaze iz različitih političkih stranaka - u politologiji takav odnos označava riječ kohabitacija, prenosi Danas.hr. A koliko god se predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković trude pokazati tvrdu kohabitaciju na svom primjeru, skoro 90 posto maturanata i dalje nije sigurno što je to.

Da bi lakše objasnili taj politološki pojam, najjednostavnije ga je prikazati pomoću odnosa punog uvreda i tenzija između našeg predsjednika i premijera. Uz to, Hrvatska ima još nešto posebno - tvrdu kohabitaciju. Odnos koji je Plenković najavio kada je Milanović osvojio izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će tvrda kohabitacija u skladu s Ustavom i Zakonom", rekao je premijer. Ni predsjedniku tada nije bilo jasno što to točno znači.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

05.08.2020., Knin - Svecani program i dolazak drzavnih duznosnika povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

"Ne znam kaj to znači. Treba pogledati u Ustav pa vidjeti kaj znači tvrda kohabitacija", brzo je odgovorio Milanović. A baš taj pojam - meke, ili tvrde, kohabitacije našao se u ispitu na ovogodišnjoj držanoj maturi iz predmeta Politika i gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zašto bi to netko s 18 godina znao, baš ih briga'

Što znači taj pojam, čak 90 posto maturanata nije znalo. No, nisu jedini. Ni građani na koje su kamere RTL-a naletjele nisu znali odgovor, a bilo je i onih koji su barem nešto pokušali smisliti.

"Kohabitacija, pa recimo nekakvo stanje unutar kojeg se širi nekakva bolest ili ličinka, slično. U biti, znam! Period od zaraze do liječenja", pokušao je objasniti Bruno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da budemo svi kao jedan, za dobrobit naše zemlje", rekao je Damir.

Image
'Resetirani Plenković' /

Do prekjučer pristojno o Milanoviću, a danas ga optužio za politikanstvo: 'Zauzeo je stranu oporbenih stranaka'

Image
'Resetirani Plenković' /

Do prekjučer pristojno o Milanoviću, a danas ga optužio za politikanstvo: 'Zauzeo je stranu oporbenih stranaka'

"Življenje negdje, nešto", trudio se odgovoriti jedan Zagrepčanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, to neznanje ne treba čuditi. Maturanti su, s druge strane, jako dobro bili upoznati s pojmovima Ustava i političkih stranaka. Problemi leže negdje drugdje.

"Možda i nije iznenađenje, ako imaju samo jedan sat politike i gospodarstva tjedno i to sat koji se uvijek može preskočiti. Imaju udžbenike i nitko tome ne pridaje veliku pažnju. Ne shvaćaju da je bitno obučiti te ljude koji ne idu kasnije na fakultet da znaju neke osnovne pojmove u životu. I zašto bi netko s 18 godina trebao znati što je kohabitacija, baš ga briga", objasnio je politički stručnjak Krešmir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo