Maturanti krenuli u juriš na fakultete

Prema dosadašnjim prijavama maturantima su ove godine hit zagrebački fakulteti Filozofski, Pravni, Učiteljski, Fakultet političkih znanost te Građevinski fakultet.

21.5.2010.
13:28
VOYO logo

Ako je suditi prema rezultatima ankete koju je proveo Večernji list među maturantima u najvećim hrvatskim gradovima, većina maturanata će nastaviti školovanje i to uglavnom na fakultetima u Hrvatskoj.

Ove godine na raspolaganju im je 38.600 upisnih mjesta na veleučilištima i visokim školama, kaže Vedran Mornar, član povjerenstva za provedbu državne mature. Za ta mjesta konkurirat će 32.000 ovogodišnjih maturanata – njih 12.500 dolazi iz gimnazijskih klupa, a 19.500 upravo napušta strukovne škole. Na fakultete će se pokušati upisati i 6700 maturanata koji su svoje obrazovanje stjecali u inozemstvu ili su ranijih godina na upisu nisu imali sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Nacionalnog informacijskog sustava, visoka učilišta s najviše prijavljenih kandidata jesu Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa 7885 prijavljenih maturanata, Pravni fakultet u Zagrebu (5248), Učiteljski fakultet u Zagrebu (5077), Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (4728), Građevinski fakultet u Zagrebu (4263) i Ekonomski fakultet u Rijeci (4229).

Visoko kotiraju i Ekonomski fakultet u Splitu (4119), Medicinski fakultet u Rijeci (4099), Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu (3998) te Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu (3949).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljala sam da odem studirati u inozemstvo, no na kraju sam se ipak odlučila za Zagreb, gdje se namjeravam upisati na arhitekturu. Pripremala sam se cijelu školsku godinu, išla sam u školu crtanja i naporno učila za maturu koja je (zasad) prošla vrlo dobro. Moja su najveća ljubav likovna umjetnost i dizajn, a arhitekturu ću izabrati djelomično i zbog materijalnih razloga – mislim da će s time biti lakše dobiti posao. Bojim se da će biti teško upasti jer se svake godine prijavi otprilike sedam stotina ljudi, a upiše ih se tek stotinu. Zato će mi drugi izbor biti geodezija ili geologija. Kad završim fakultet, možda ću otići raditi u neku od zemalja EU", kaže Iva Vukelić iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića.

Njezina kolegica Doris Puž odlučila se upisati na Medicinski fakultet u Rijeci. Iako joj je željela otići studirati u neki veliki grad, no nije u mogućnosti jer živi sa samohranim ocem koji koji to ne može plaćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovačkoj županiji školovanje je završilo 1313 učenika. Njih 62 posto namjerava nastaviti studirati (ponajviše na filozofskom fakultetu), a samo 17 posto odmah želi raditi.

Missica bi u Zagreb, a Čepinac u Arsenal

Među onima koji će na burzu rada je Matija je Markušić iz Bosiljeva koji je završio za vozača u Tehničkoj školi Karlovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Završio sam trogodišnji program i razmišljao da polažem razliku i upišem se na fakultet. Međutim, morao bih u Zagreb, pa sam odustao od toga i ići ću raditi", kaže Matija koji će se najprije pokušati zaposliti kao pomoćni vozač. Koprivničanac Marko Stričević, maturant Obrtničke škole, želi raditi kao programer ili otvoriti vlastiti kompjutorski obrt, pa mu je želja upisati se na Fakultet informatike i organizacije u Varaždinu. Ako ne uspije, alternativa mu je Tehnološko veleučilište u Zagrebu, no u Varaždinu ima i ekonomskih predmeta, pa, smatra, to je bolja solucija.

Miss sjeverozapadne Hrvatske te prva pratilja Miss Hrvatske, mlada Varaždinka Dora Markotić maturantica je Druge gimnazije Varaždin. Odlična je učenica i planira se upisati na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Smatra da će u Zagrebu imati više mogućnosti nego u Varaždinu te bi rado, nakon završetka studija, nastavila živjeti u Zagrebu ili se odselila u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toni Pačar iz Čepina nada se da će se, nakon što završi opću gimnaziju, uspjeti upisati na Ekonomski fakultet u Osijeku. Druga mu je opcija studij medicine, ako ni to ne uspije, šali se, igrat ću nogomet u Arsenalu.

Prethodni članci:

arti-201005180104006 arti-201005040025006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo