MATURALAC U ŠPANJOLSKOJ ILI IPAK NE? / Roditelji vjerojatno neće dobiti povrat novca ako se put odgodi

Image

Nakon terorističkog napada u Barceloni, postavlja se pitanje trebaju li hrvatski učenici otputovati na zakazane maturalce u Španjolskoj ili ipak poslušati preporuku Ministarstva i put odgoditi.

22.8.2017.
7:17
VOYO logo

U slučaju odgode puta, postoji problem povrata novca. Radi se o tri do četiri tisuće kuna po učeniku.

Učenici: Svugdje postoji opasnost od napada

Neki maturanti na put bi trebali krenuti već ovog tjedna. Jedni od njih su učenici iz XVI. gimnazije koji čekaju odluku školskog odbora o tome hoće li put biti odgođen ili u subotu ipak idu za Barcelonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da su svi ti gradovi na jednakoj razini opasnosti, a Barcelona sad i manje jer je najsigurnije dva tjedna nakon napada', rekla je učenica Silvija Klinar za RTL.

Dodaje da većina učenika ipak želi ići na put, iako su zabrinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Petoj je gimnaziji pak maturalac u Španjolskoj odgođen zbog sigurnosti učenika. Ravnatelj Tihomir Engelsfeld kaže da se njegova škola drži preporuke Ministarstva, ali sada ostaje problem novca kojeg su roditelji za taj maturalac već uplatili. Odgovor na to pitanje trebao bi se znati nakon sastanka s agencijama.

Agencije: Teško je govoriti o povratu novca

U Udruzi putničkih agencija nadaju se da će većina učenika ipak krenuti na zakazani maturalac u Španjolsku. Kada je riječ o povratu uplaćenog novca za one koji odustanu, iz Udruge putničkih agencija poručuju da je o tome teško govoriti jer su i agencije smještaj za učenike i sve usluge u Španjolskoj već unaprijed platile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'S obzirom da imamo načelo savjesnosti i poštenja zapravo, bez obzira na naše pozitivne propise - temljem tog načela bi naši potrošači trebali dobiti povrat punog iznosa, a agencije su se trebale osigurati za takve stvari jer su svjesni da teroristički napadi postoje i da takve stvari ne smiju prevaljivati na potrošače', rekla je predsjednica Saveza potrošačkih udruga. Europska direktica koja propisuje da se cijeli iznos uplaćenog novca vrati u slučaju da se dogodi teroristički napad počet će se primjenjivati tek od iduće godine, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo