'MEA CULPA' / Matija Posavec opet želi biti župan: 'Trenutno nemam ni zdravstveno. Građani će me ocijeniti'

Image
Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Bivši međimurski župan Matija Posavec ponovno će se kandidirati na tu poziciju, uvjeren da nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret

12.11.2021.
10:31
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
VOYO logo

Bivši međimurski župan Matija Posavec trebao bi tijekom četvrtka predati više od 10.000 skupljenih potpisa kojima će se ponovno kandidirati na tu dužnost, s koje je prije dva mjeseca odstupio nakon uhićenja i istrage o trgovini utjecajem. Za N1 je rekao da u tom razdoblju nigdje nije doživio ružan pogled, osudu ili bilo što zbog čega bi mu trebalo biti neugodno.

Rekao je da nigdje nije doživio ružan pogled, osudu ili nešto zbog čega bio mi trebalo biti neugodno. "Razgovor s ljudima, grupa podrške i tisuće poruka ne daju mi za pravo da se ne kandidiram. Nekoga imenovati u Upravno vijeće nije zapošljavanje. Imenuje ih čelnik tijela po funkciji… Čovjek je privatni poduzetnik i osam je godina bio u tom Upravnom vijeću", rekao je Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije mito, nego donacija

Pojasnio je da spornih 10.000 kuna nije bilo mito, nego donacija u predizbornoj kampanji. "Desetak dana prije izbora čovjek je došao i rekao: 'Kampanja je, ideš na izbore, ovo je moja privatna donacija'. Mito je kada nešto za taj novac napravite. Mea culpa, ali to nije kazneno djelo, nije to mito. Bila je predizborna kampanja, razgovarate sa stotinama ljudi", rekao je Posavec i dodao da je novac na račun položio njegov suradnik, jer je donator htio biti anoniman.

Istaknuo je da su svi natječaji provedeni u skladu sa zakonom. Dodao je kako su na sporna dva mjesta bili raspisani natječaji za pripravnike na određeno vrijeme. Ipak, žao mu je što se to sve dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NEUGODNO MI JE' /

Iako je priznao da je primio mito, kandidirat će se za župana: Posavec 'Moralno je ako to građani očekuju od mene'

Image
'NEUGODNO MI JE' /

Iako je priznao da je primio mito, kandidirat će se za župana: Posavec 'Moralno je ako to građani očekuju od mene'

"Imao sam najmanju plaću, pazio sam na što se troši javni novac, nikad nisam uzeo dnevnicu… Bio sam oprezan. Ovih 10.000 kuna nema veze s javnim novcem, radi se o privatnoj donaciji. Ne bih htio da mi netko sudi, a nema na raspolaganju sve činjenice. Ako sam nešto napravio, mislim da to ne ide u domenu kvalifikacija koje mi se stavljaju na teret. Na poziciji koju obnašam svakodnevno ste u komunikaciji sa stotinama ljudi. Dolaze s raznim zahtjevima… Vodite jednu sredinu kako najbolje znate", kajao se Matija Posavec.

'Neka me građani kazne'

Rekao je da su mu protekla dva mjeseca uzela 10 godina života. "Nisam aktivirao saborski mandat, nisam uzeo punu plaću na koju sam imao pravo. Nemam ni zdravstveno trenutno", govori bivši župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome hoće li biti i budući župan, odlučit će Međimurci na skorim izvanrednim lokalnim izborima. "Građani će ocijeniti trebaju li me kazniti ili ne, a najbolji način su izbori. Radije ću da me građani kazne zbog tereta koji mi je na leđima nego da bude ovijeno velom tajne", zaključio je Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo