nova pravila samoizolacije /

Matej je prebolio koronavirus. U izolaciji je bio 20 dana, dio svojevoljno, dio prema preporuci epidemiologa

Kriteriji za testiranje ne mijenjaju se mnogo. Testirat će se učenici i studenti koji idu na praksu u zdravstvene ustanove i domove za starije.

21.9.2020.
19:00
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo krenuo je s ublažavanjem mjera za zaražene. U izolaciji će ubuduće provesti 10, umjesto 14 dana, a nakon izlječenja - iduća 3 mjeseca ne moraju u samoizolaciju čak i ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Kriteriji za testiranje ne mijenjaju se mnogo. Testirat će se učenici i studenti koji idu na praksu u zdravstvene ustanove i domove za starije. 

Matej je prebolio koronavirus. U izolaciji je bio 20 dana, dio svojevoljno, dio prema preporuci epidemiologa.

"Moja bolest je trajala 12 dana, s tim da je meni bilo najgore 10 dana. Tada više nije glavobolje, grlobolje i sličnih stvari, ali sam ja bio nokautiran i proveo sam i 11. i 12 dan spavajući u krevetu po 18 sati. Mislim da se 10. dan ja ne bih mogao vratiti na posao", priča Matej iz Zagreba.

S 14 na 10 dana skraćuje se izolacija za pozitivne, uz uvjet da je osoba najmanje 24 sata bez simptoma i bez temperature. kao prvi dan računa se onaj kad stigne pozitivni test.

Iz tog razloga onaj ostatni dio od 10-ak dana po meni je stručno utemeljen. Za osobe koje su u mjerama samoizolacije nemamo točan dan kad su eventualno inficirane iz toga razloga ostaje period od 14 dana.

Iznimka su teški slučajevi. Kriteriji za testiranja sada su posebni za učenike i studente medicinskog usmjerenja.

"Za studente vrijede sada ista pravila kao za zdravstvene djelatnike. Prije ulaska u bolnicu se mjeri temperaturu ne smiju doći ako imaju simptome. Ako osjete bilo kakve simptome odmah se testiraju i idu u izolaciju. Što se toga tiče fakultet je u suradnji s HZJZ-om donio detalje protokole", rekao je Marin Boban, student Medicinskog
fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Klinička nastava prestala je ožujku. On uskoro kreće na praksu i to na pedijatriji.

Praksa je najbitniji dio cijele priče. Svaka čast online nastavi koja ima dobrih strana, ali ništa ne može zamijeniti rad s pacijentom. Tako da definitivno najbitniji dio našeg obrazovanja je klinička nastava i praksa.

Novost je i da osoba koja je unatrag tri mjeseca bila zaražena koronavirusom, i ponovno došla u kontakt sa zaraženom osobom, ne mora u samoizolaciju.

"Epidemiolozi su u zadnjem kontaktu kad sam razgovarao s njima rekli u šali sad si siguran i ne moraš se ne zvuči jako puno. U svakom slučaju meni je najgore je meni pala ta samoizolaciju i super je stvar da osoba više ne mora u samoizolaciju ako se izliječila od korona virusa", kaže Marin Boban, student Medicinskog
fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Od prvog slučaja zaraze do danas, od koronavirusa u Hrvatskoj se oporavilo gotovo 13 000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo