u utrci za globalnog poduzetnika / Mate Rimac ekskluzivno za RTL: 'Važno je pokazati da u Hrvatskoj možemo imati tehnološke firme'

Mate Rimac natječe se za titulu EY Svjetskog poduzetnika godine, najprestižniju svjetsku nagradu za poduzetnike

14.6.2018.
19:08
VOYO logo
Image

Mate Rimac u utrci za globalnog poduzetnika 2018.: 'Želim u Hrvatsku dovesti svjetsku autoindustriju'

Image

Mate Rimac u utrci za globalnog poduzetnika 2018.: 'Želim u Hrvatsku dovesti svjetsku autoindustriju'

Svjetska poduzetnička elita okupila se u Monacu na izboru za EY poduzetnika godine. Hrvatsku ove godine predstavlja jedna od najvećih hrvatskih poduzetničkih zvijezda Mate Rimac, proizvođač najbržeg svjetskog električnog automobila.

Proglašenje pobjednika i finalna večer je u subotu a za nagradu, uz Rimca se bori još 55 svjetskih poduzetnika čiji prihodi ukupno iznose više od 23 milijarde dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac je jedna od najvećih zvijezda izbora u Monacu i svi žele upoznati proizvođača električnog hiperautomobila koji do 100 na sat ubrzava za 2 sekunde. Razgovore s hrvatskim predstavnikom zatražili su skoro svi jači svjetski mediji poput CNBC-a ili Financial Timesa. 

Image
Foto: Boris Mišević/RTL

Poduzetnici

Zanimljive brojke o izboru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije svih njih ekskluzivno za RTL s njim je razgovarao Boris Mišević.

"Radimo nešto što je dosta specifično, zanimljiva je ljudima priča, pogotovo jer se to događa u Hrvatskoj, najbrži električni automobili na svijetu, zanimljive stvari koje radimo i zato su zainteresirani za našu priču", kazao nam je Rimac i nastavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudima je zanimljivo to, i tehnologija i poduzetnička priča iza toga, i ljudska, i lokacija gdje se nalazimo pa svi žele čuti tu priču", kaže Rimac.

"Nisam se ja tu došao boriti šakama i laktovima za pobjedu. Toliko toga smo mi postigli, sad, jedna nagrada više-manje, jako je to lijepo. Nama je bitnije postići poslovni dio, da firma bude dugoročno uspješna, stabilna, da ostvarimo nove ciljeve koje imamo", kazao je Rimac na pitanje o tome nada li se pobjedi ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Monaco je stvarno nevjerojatan, mislim da tu samo u brodovima vidimo dvije milijarde dolara ispred nas, ali meni je i dalje draža Hrvatska, pa čak i moje Livno", kaže.

"Hrvatska ima puno potencijala, ali, naprimjer, imamo najveću ovisnost BDP-a u turizmu i jako slabu tehnološku ekonomiju. Imamo mi nekoliko iznimaka i super firmi koje rade super posao, ali sve je to slabo u odnosu na okruženje i razvijene zemlje. Mislim da je važno pokazati da u Hrvatskoj možemo imati tehnološke firme, da ima ljudi koji mogu izgraditi takvu firmu, zaposlenika, inženjera i tako dalje, da se na nas ne gleda samo kao na zemlju otoka, ljepota prirodnih, nego i za biznis. Meni je cilj privući druge automobilske firme da dođu u Hrvatsku raditi i poslovati jer smo mi gotovo jedina zemlja u Europi koja nema snažnu automobilsku industriju, kazao je za RTL Mate Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kako javlja naš reporter, Mate Rimac je najveća zvijezda na izboru za EY poduzetnika godine te ga mnogi uspoređuju s Elonom Muskom.

Image
Foto: Vijesti.hr

Foto: RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo