TEHNIČKI PROBLEMI? /

Rimac predstavio robotaksi: 'Neće biti savršen, ali moramo ga napraviti da bude siguran'. Došlo do velikog gafa

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka', rekao je Mate Rimac na pozornici

26.6.2024.
9:51
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

12.40 - Na pressici govorili Plenković i Tomašević.

"Naše ceste su spremne, moraju biti spremne. Ovo je jako ambiciozno i inovativno i drago mi je da će Zagreb biti prvi koji će imati Verne. Ima i drugih gradova koji su zainteresirani. Meni je bitno da će proizvodnja biti ili u Zagrebu ili u okolici Zagreba, što je jako važno za ekonomiju", rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što je vezano uz znanost apsolutno podržavam. Ne bih se bojao voziti u robotaksiju, sjeo sam u auto, stvarno je udoban i sve personalizira za vas", dodao je Tomašević. 

"Sa 180 milijuna eura smo ovo podržali. Rimac je s timom stručnjaka okupio velik broj ulagača što znači da je ovaj projekt itekako prepoznat. Ovo će značiti novi način vožnje u velikim urbanim sredinama i sjajno je da smo baš mi predvodnici u tome. Bit će tih početnih probijanja, kako to inače biva s inovatorima", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti otvoreni, da, ja bih se vozio u robotaksiju", dodao je. Rekao je da je za sad isplaćeno 89 milijuna eura. Rekao je da će do kraja 2026. robotaksiji voziti po Zagrebu.

12.35 - Nakon predstavljanja održana i pressica.

"Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu... Auto je jedan od elemenata ekosustava. Mi sami radimo automobil i gradimo tvornicu u blizini kampusa. Proizvodit ćemo aute za cijeli svijet. Sad smo dvije godine od iduće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu.

Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti. Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija", rekao je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za svaki problem u prometu i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sustav, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača", rekao je Rimac. "U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imat ćemo na stotine, pa i na tisuće auta. Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije... 30 dodatnih gradova je u planu", objasnio je Mate.

12.07 - Idući je na pozornicu izašao suosnivač i glavni izvršni direktor P3 Marko Pejković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mothership je dom u kojem ćemo brinuti o našim vozilima. Verne vozilo ima dva sjedala i koncept interijera koji potpuno redefinira ideju unutarnjeg prostora vozila.

Vozilo će biti potpuno autonomno sa sustavom sposobnim za vožnju u dinamičnom gradskom prometu. Napredna platforma za autonomnu vožnju Mobileye Drive bit će integrirana u Verne vozilo i zajedno sa sofisticiranim setom senzora koji uključuju kamere, radara i lidara, omogućit će autonomne sposobnosti vožnje. Mobileyev sustav omogućuje fleksibilnost te funkcioniranje autonomne vožnje na raznim lokacijama, na različitim vrstama cesta u razlitičim vremenskim uvjetima uzimajući u obzir lokalne stilove vožnje", otkriveno je.

Kaže da će robotaksiji voziti u 30 drugih gradova.

11.53 - Taksi ponovno pozvan na pozornicu i opet nije došao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to izgledalo pogledajte OVDJE.

11.48 - Rimac je pokušao demonstrirati robotaksi i pozvao jedan na pozornicu, no taksi nije došao. "Čini se da je došlo do problema", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.40 - Rimac je objasnio kako će robotaksi funkcionirati i izgledati.

"Robotaksi neće biti savršen. Moramo ga napraviti da bude siguran. Verne će biti najsigurniji mogući automobil u slučaju da se dogodi nesreća. Mi ćemo brinuti o svemu, vi nećete morati brinuti ni o čemu. Moći ćete se opustiti, gledati film, raditi bilo što što želite. Automobil ćete moći potpuno personalizirati. Koji god robotaksi pozovete, moći ćete birati koju glazbu ćete slušati, taj robotaksi bit će potpuno vaš.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Aplikacija je sve što trebate za početak putovanja. S aplikacijom možete vidjeti koliko ćete vremena trebati da vas pokupi i biti sigurni da vožnja neće biti otkazana. Svaka vožnja može biti personalizirana - od temperature do mirisa - osiguravajući da putovanje nema za cilj samo dolazak na odredište već i uživanje u ljepoti svake vožnje.

Auto će biti velik, bit će ga jako lagano za koristiti, imat će pet vrata. Uvijek će biti čist, to je za nas jako važno, nikad vam nećemo poslati prljav auto. Moći ćete ga zadržati i po nekoliko dana. Bit će moguća i pretplata. Čak i ako nećete imati našu aplikaciju, moći ćete naručiti robotaksi za nekog drugog", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.30 - Iza premijera, govorio je i sam Mate Rimac.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Divno je vidjeti premijera, ministre, gradonačelnika i investitore. Ludo je kad pomislim što se događalo zadnjih godina. Nismo imali novca ni iskustva da ovako nešto napravimo, ali uspjeli smo. Proizveli smo najbrži auto na svijetu. Privukli preko milijardu eura investicija i stvorili 2000 radnih mjesta. Napravili smo puno i daleko došli. Nismo savršeni, bilo je grešaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što slijedi? Tehnologija je promijenila naše živote. Svi imaju pristup internetu, neovisno jeste li milijunaš ili tinejdžer. Ali milijunaš ima više mobilnosti, ima privatnog vozača na kojeg se može osloniti. Mnogi drugi nemaju takvo iskustvo. Mi želimo svima pružiti najsigurnije iskustvo, bolje iskustvo nego što ga ima milijunaš s privatnim vozačem", govori.

"Razvijamo ekosustav od tri dijela: prvi je, naravno, automobil. Drugi je aplikacija, a treći infrastruktura. Tu je i tvornica u kojoj ćemo proizvoditi robotaksije i slati ih diljem svijeta".

11.17 - Na pozornicu se popeo i premijer Andrej Plenković.

Prvi je održao govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čast mi je biti nazočan ovdje. Drago mi je da ste došli u ovako velikom broju. Mate, kojeg svi skupa pratimo, kao mlad inovator je nailazio na teške i zahtjevne situacije. Bilo je skepse, inovatori su ispred svog vremena i prepušteni su sami sebi i zato to proživljavaju. Drago mi je da smo podržali ovaj projekt i to značajnim sredstvima", rekao je.

"Iskrene čestitke, drago mi je da ste pozicionirani ovdje u Svetoj Nedelji. Ovakva kompanija je izrazito dobro pozicionirana. Čestitam i na predstavljanju novog Bugattija. Vaš upliv na globalne procese je prepoznat, dosegnuli ste sam vrh. Za dva dana bilježimo godinu dana od potpisivanja ugovora o bespovratnim sredstvima. To je bio politički odabir na temelju smjera razvoja ovog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatram da je jako dobro da ćemo ovako mi, u regulatornom dijelu, biti među pionirima. Stvorit ćemo pretpostavke da ovaj koncept može zaživjeti. Riječ je o projektu u kojem potpuno autonomna vozila mogu izvršavati sve funkcije vožnje u javnom prijevozu. Mi ćemo danas svjedočiti prvoj fazi ovog projekta", rekao je Plenković.

Image
Foto: RTL

11.05 - Na predstavljanju iščekivanih robotaksija pojavio se i slavni glumac Goran Višnjić.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

10.45 - Pristižu brojni gosti. Mate Rimac ugostio je Plenkovića, Butkovića te Tomaševića.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

9.50 - Na kampusu blizu Zagreba Mate Rimac danas predstavlja novi robotaksi brend pod nazivom Verne. Predstavljanju će prisustvovati i premijer Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je objavljeno kako će sutra biti predstavljen novi brend - Verne. Uz novi brend, tvrtka će predstaviti i cijeli ekosustav urbane mobilnosti te sve funkcionalnosti buduće usluge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od danas, Project 3 Mobility, hrvatska kompanija koja razvija novi ekosustav urbane autonomne mobilnosti, postaje Verne. Buduća usluga koju kompanija razvija nosit će ime Verne po Julesu Verneu, slavnom piscu kojeg nazivaju čovjekom koji je izumio budućnost. Verne će revolucionarizirati način na koji se krećemo u gradovima", priopćili su jučer iz Rimčeve kompanije.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je Bugatti u potpunosti razvijen u Hrvatskoj! Mate Rimac: 'Jedinstven i bezvremenski'

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo