nova obećana zemlja / Masovni odlasci postali refleks: jesmo li pred novim valom iseljavanja zbog izjednačenih prava s građanima EU?

Image
Foto: AP / Robert Anić/PIXSELL / Facebook

Hrvate bi dodatno mogao privući motiv da status zaposlenika s pripadajućim pravima steknu prije konačnog Brexita, odnosno definitivnog izlaska Britanaca iz EU 2019. godine

23.3.2018.
11:07
AP / Robert Anić/PIXSELL / Facebook
VOYO logo

Britanska premijerka Theresa May pismom je obavijestila predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se 1. srpnja ove godine za hrvatske radnike ukida ograničenje za pristup britanskom tržištu rada, piše Slobodna Dalmacija.

U prijevodu to znači da će hrvatski državljani u Ujedinjenom Kraljevstvu biti izjednačeni u pravima s ostalim građanima EU te da im za zaposlenje na Otoku više neće biti potrebna radna dozvola.Ta odluka je rezultat više razgovora dvoje premijera te širih političkih i diplomatskih aktivnosti, priopćeno je iz Banskih dvora. Hrvate bi dodatno mogao privući motiv da status zaposlenika s pripadajućim pravima steknu prije konačnog Brexita, odnosno definitivnog izlaska Britanaca iz EU 2019. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjeni šefa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela, Britanija bi u idućem razdoblju mogla ubrzano privući na desetke tisuća hrvatskih zaposlenika. Ističe kako naš problem nije samo iseljavanje visokoobrazovanog kadra već i tesara, građevinaca, konobara, medicinskih sestara,... 

U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutna prosječna plaća iznosi nešto manje od 2.000 eura neto, a stopa nezaposlenosti im je 4,2 posto, što rječito svjedoči o tome da posla ima za svakoga tko želi raditi. Povrh toga, zemlju resi dobra socijalna politika, stabilan mirovinski sustav i ekonomska perspektiva koju ovdje ne vide ni najveći optimisti, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo