NOVA PODVARIJANTA OMIKRONA / Arkturus se više širi među djecom, Markotić opisala simptome: 'Postoji i jedna dobra vijest'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Virus traži načina kako će ponovno biti aktivan'

21.4.2023.
12:38
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovala je prof.  Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević."

Komentirala je koji su simptomi nove varijante omikrona, arkturusa, i je li zarazniji od dosadašnjih sojeva virusa, prenosi HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče nove varijante omikrona i njegovih simptoma, Markotić je rekla da se situacija još prati, a ono što je novo jest da se pojavila nova podvarijanta omikrona. Nadodaje da postoji i dobra vijest, a to je što je to podvarijanta omikrona, ali da nije dobro što se brzo širi.

Image

Alemka Markotić upozorila na indijski soj

Image

Alemka Markotić upozorila na indijski soj

"To je očekivano jer je već velik dio populacije ili cijepljen ili prebolio. Virus traži načina kako će ponovno biti aktivan. Ta subvarijanta još nije na najvišoj razini pažnje", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U emisiji je rekla kako su simptomi uglavnom svi isti ili vrlo slični bivšim sojevima.

Više se širi među djecom

"Nešto je viša temperatura. Većina ovih dosadašnjih subavarijanti omikrona najčešće nije išla s jako visokim temperaturama. Ono što je zabilježeno jest da se više širi među djecom", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da se kod djece može vidjeti crvenilo očiju.

Na pitanje moraju li se građani opet cijepiti kaže kako oni koji su se najesen cijepili da za njih nema potrebe da se sada opet cijepe. Posebice ako je to već treći ili četvrti put. Pojasnila je kako će trebati to učiti najesen kad će biti povećan broj zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus ulazi u staračke domove

"Međutim, čini se da dok god kruži varijanta omikron i njegove podvarijante, da je na neki način i virus našao oblik tišeg cijepljenja, rekla je. Ističe da sada, osim u ovako mnogoljudnim zemljama kao što je Indija, gdje su u ruralnim mjestima higijenski uvjeti loši, moguće je da će se uvoditi neke mjere", kazala je.

Oko broja preminulih i stanja u staračkim domovima govori kako virus ulazi u staračke domove gdje ima bolesnika s kroničnim bolestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je starija populacija hospitalizirana i da covid izaziva povećanu smrtnost. Uz to, tu su još i mnoge druge zarazne bolesti. Dodala je da je važno da ta populacija bude maksimalno zaštićena.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo