NAJNOVIJI PODACI: / U RH 47 NOVIH SLUČAJEVA: U Osijeku noćas umrle 4 osobe; Beroš otkrio što će 'odrediti našu sudbinu'

Image
Foto: Pixsell

Iz minute u minutu pratimo pandemiju koronavirusa

4.4.2020.
8:20
Pixsell
VOYO logo
  • U Hrvatskoj od jučer otkriveno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je ukupan broj zaraženih sada 1126
  • Umrlo je 12 osoba; četiri noćas u Osijeku
  • Najviše je slučajeva u Zagrebačkoj, a zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Izliječeno je 119 ljudi, što je 27 više u odnosu na jučer

Oboljeli po županijama

  • Virovitičko-podravska -0 novih, ukupno 2.
  • Brodsko - posavska županija - 1 novi, ukupno 11.
  • Istarska županija - 0 novih, ukupno 74
  • Šibensko - kninska - novih 0, ukupno 31
  • Bjelovarsko-bilogorska - novih 0, ukupno 6
  • Vukovarsko-srijemska - novih 2, ukupno 18
  • Osječko - baranjska - novih 8, ukupno 89
  • Zagrebačka: Dvoje novih, ukupno 86
  • Zadarska - 1 novi, ukupno 51
  • Splitsko-dalmatinska - 9 novih, ukupno 168
  • Varaždinska županija - novih 0, ukupno 24
  • Dubrovačko - neretvanska - novih 9, ukupno 59
  • Međimurska županija - 2 nova, ukupno 4
  • Vukovarsko - srijemska - 2 nova, ukupno 18
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih, ukupno 16
  • Primorsko - goranska -novih 1, ukupno 51
  • Karlovačka - novih 0, ukupno 24
  • Sisačko - moslavačka - novih 1, ukupno 21

Tijek događaja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora: U Podgorici u samoizolaciji stanari romskog naselja

23:44 Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u subotu staviti u samoizolaciju stanare 23 stambena objekta u podgoričkom naselju u kojima većinom žive Romi, nakon pojave prvog slučaja koronavirusa u toj populaciji.

U priopćenju crnogorske vlade istaknuto je da su se na tu mjeru u naselju Vrela ribnička odlučili poučeni primjerom općine Tuzi i sela Biokovo na sjeveru Crne Gore, gdje je samoizolacija stanovništva, koja predviđa potpunu zabranu napuštanja stambenih objekata, zaustavila širenje koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o samoizolaciji stanovnika u objektima stanovanja donesena je nakon što je dan ranije stanovnik toga naselja, otac desetero djece, upućen u Klinički centar na bolničko liječenje zbog zaraze koronavorusom, a prethodno su u toj gusto naseljenoj zajednici ostvareni brojni direktni i indirektni kontakti, navela je vlada.

U Francuskoj počinje testiranje plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19

22:54 U Francuskoj 7. travnja počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti", objavile su u subotu ustanove koje će provoditi testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19, a koja sadrži antitijela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od Covida-19", navodi se u zajedničkom priopćenju Pariške sveučilišne bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM).

"Krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio. Ta antitijela mogu pomoći pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom", vjeruju. Opširnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FRANCUZI POČINJU TESTIRANJE KRVNE PLAZME OSOBA KOJE SU PREBOLJELE COVID-19: /

'Ona sadrži antitijela na virus, možda bi moglo pomoći'

Image
FRANCUZI POČINJU TESTIRANJE KRVNE PLAZME OSOBA KOJE SU PREBOLJELE COVID-19: /

'Ona sadrži antitijela na virus, možda bi moglo pomoći'

U Turskoj ukupno 500 umrlih od koronavirusa

21:59 U Turskoj je broj umrlih od koronavirusa dosegnuo 500 a broj potvrđenih slučajeva zaraze gotovo 24.000, priopćio je u subotu ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Većina slučajeva zabilježena je u turskoj gospodarskoj prijestolnici Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnja 24 sata 76 osoba je umrlo od virusa pa je ukupan broj umrlih 501, rekao je Koca.

Usto je rekao da je u zadnja 24 sata provedeno 19.664 testiranja, što je najviše od njegova uvođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska nastoji suzbiti širenje epidemije mjerama kao što su zatvaranje škola, prekid zračnog prometa i zabrana okupljanja.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan još nije proglasio opću karantenu stanovništva, ali je u petak naredio izolaciju od ponoći za mlađe od 20 godina. Usto je uveo obvezu nošenja maske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan nakon proglašenja tih mjera, u javnosti su pojačane kontrole, napose na tržnicama i na trajektima u Istanbulu.

Španjolski premijer traži produženje izvanrednog stanja do 26. travnja

21:49 Predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez zatražit će od parlamenta produženje izvanrednog stanja do 26. travnja premda je širenje koronavirusa u Španjolskoj usporilo posljednjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sánchez je u subotu razgovarao sa šefom liječničke službe i svojim ministrima, a onda najavio produženje izvanrednog stanja za dodatnih petanest dana.

"Ovo je ogromno žrtvovanje no potrebno je kako bi smo pobijedili virus", rekao je. "Krajem travnja neće sve završiti", dodao je naznačivši kako su moguće dodatne mjere nakon 26. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je drugo produženje izvanrednog stanja, a treba ga idući tjedan odobriti parlament. Dosad su oporbene stranke podržavale produženje.

Istarska policija zahvaljuje građanima

21:42 - Istarska policija zahvaljuje svima koji su ovu subotu ostali kod kuće te poziva sve građane da brinu o svom zdravlju i slušaju savjete stručnjaka. "Iako svaku sunčanu subotu žitelji Istre koriste kako bi prošetali u prirodi, družili se u parku, na klupici ili sjeli uz more, ovu su subotu istarske šetnice, trgovi i parkovi osvanuli prazni. Policijska uprava istarska zahvaljuje svima koji su poslušali upute Stožera civilne zaštite i ostali kod kuće. Svjesni smo da biste ove lijepe dane najradije proveli u prirodi, družeći se s prijateljima i obitelji, no bit će vremena i za to. Sada je ipak važnije da svi slušamo upute stručnjaka jer ćemo samo tako spriječiti širenje virusa Covid-19 i što prije izaći izaći iz ove izvanredne situacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj danas manje umrlih od Covida-19 nego u petak

21:38 - Tijekom posljednja 24 sata u Francuskoj je od zaraze novim koronavirusom umrla 441 osoba, dok je prethodnog dana umrlo 588 osoba, najviše do sada u toj zemlji, rekao je danas čelnik francuskih zdravstvenih službi. Od pojave Covida-19 u francuskim bolnicama i domovima za starije umrlo je 7560 osoba, rekao je Jerome Salomon na konferenciji za medije. U subotu je ukupno slučajeva Covida-19 u Francuskoj bilo 68.605, 6,6 posto više nego prethodnog dana. Salomon je dodao da se u bolnicama nalazi 28.143 zaraženih Covidom-19. To je 711 više u odnosu na petak kada je iz bolnica otpušteno 2111 ljudi. Ukupno je na odjelima intenzivne skrbi 6838 teško oboljelih od Covida-19. Novih slučajeva je u subotu na tim odjelima bilo 502, dok ih je prethodnog dana bilo 641 a u četvrtak 729.

U državi New Yorku 630 umrlih u jednom danu, najviše dosad

21:22 Savezna država New York, žarište epidemije novog koronavirusa u Sjedinjenim Državama, izvijestila je u subotu o novih 630 umrlih u jednome danu, što je najviše od početka epidemije dok se ubrzavaju pripreme u očekivanju vrhunca zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država New York dosad ima 3.565 umrlih i više od 113.000 oboljelih - među kojima 63.000 u gradu New Yorku - slično kao Italija i Španjolska, gdje je broj umrlih veći. Opširnije

Istarska županija i gradovi traže odgodu primjene e-propusnica

20:47 Istarska županija te svi istarski gradovi, osim Umaga, zatražili su u subotu od potpredsjednika Vlade i voditelja nacionalnog Stožera Civilne zaštite Davora Božinovića da se odgodi primjena e-propusnica sve dok se ne razriješe nedoumice i otklone tehničke poteškoće. Opširnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će izgledati povratak u normalu kad prođe epidemija?

20:30 Voditelj nacionalnog stožera Civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, gostovao je večeras na RTL-u te je objasnio kakva je situacija s izdavanjem propusnica, kao i kako će izgledati povratak u normalan život kada za to dođe vrijeme. Opširnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavonci popuštaju sa samodisciplinom

20:00 Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić rekao je kako su Slavonci počeli lagano izlaziti van te najavio strože mjere. Opširnije

Hrvati generalno podržavaju Vladu u borbi s epidemijom i gospodarskom krizom

19:50 Što hrvatski građani misle o Vladinim mjerama za gospodarstvo, što očekuju i podupiru li rezove u javnom sektoru otkrilo je novo istraživanje koje je proveo RTL. Anketa donosi odgovore na pitanja kako hrvatski građani ocjenjuju Vladine mjere za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, što još očekuju od Vlade i daju li joj potporu za rezove u javnom sektoru. Opširnije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji u posljednja 24 sata 681 preminuli

18:31 Italija je izvijestila u subotu da je još 681 osoba preminula od Covida-19, prvi put da je dnevni porast broja mrtvih pao ispod 700 u više od tjedan dana.

Broj preminulih u Italiji od novog koronavirusa, koji je najveći na svijetu, sada je 15.362.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj zaraženih, koji uključuje oporavljene i umrle, je 124.632, četiri posto više u odnosu na petak.

Prvi put od početka epidemije zabilježen je pad broja ljudi na intenzivnoj njezi za 74, i sada ih je 3994.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je vrlo važna vijest jer omogućuje našim bolnicama da dišu", rekao je šef agencije za civilnu zaštitu Angelo Borrelli iznoseći nove podatke.

Međutim, povjerenik vladinog zdravstvenog sektora Domenico Arcuri upozorio je Talijane da se pripreme na dugačku bitku protiv koronavirusa i pozvao je na ustrajnost u mjerama socijalnog distanciranja.

"Suzdržite se od pomisli da je vrijeme da se nešto promijeni, ili da je vrijeme da se ponašate normalno", rekao je Arcuri na konferenciji za medije.

"Nastavite se ponašati kao što ste to činili i dosad. Budite svjesni da ćemo izići iz ove tragedije ako svatko od nas odradi svoj dio", dodao je.

Epidemija je u Italiji usporila, no nije stala. Ukupan broj zaraženih ovaj tjedan je rastao u stabilnom postotku od 4 do 4,5, dok je početkom ožujka iznosio 20 posto.

"Naša borba protiv koronavirusa nastavlja se punim zamahom, no trebali bismo izbjegavati razmišljanje da smo počeli pobjeđivati, da smo svoga neprijatelja stjerali u kut i da ćemo pobijediti", dodao je Arcuri.

Sedma osoba preminula u Hercegovini od koronavirusa, prijeti širenje epidemije

16:57 Još jedan muškarac preminuo je u subotu u Covida-19 u bolnici u Mostaru čime se broj ukupno preminulih osoba na području Hercegovine od posljedica zaraze koronavirusom povećao na sedam, a zdravstvene vlasti strahuju da bi u sljedećim tjednima epidemija mogla uznapredovati.

Kako je priopćeno na konferenciji za novinare Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) 61-godišnji muškarac iz Konjica preminuo je u prijepodnevnim satima nakon što se danima nalazio u kritičnom stanju priključen na respirator.

Time se broj preminulih u Konjicu povećao na dvije osobe, dok je to peta žrtva koronavirusa u HNŽ-u. Ukupno je u posebno uređenoj Covid-bolnici preminulo sedam osoba, od čega su dvije s područja Županije zapadnohercegovačke (ŽZH).

U BiH je do subote zabilježeno 19 smrtnih ishoda.

Područje Hercegovine je drugo s najviše zaraženih osoba koronavirusom u Bosni i Hercegovini nakon banjolučke regije. Ukupno je u HBŽ-u 99 osoba pozitivnih na testiranje na koronavirus dok je u ŽZH-u 39 osoba pozitivno. Zbog rasta broja zaraženih tamošnje su zdravstvene vlasti izrazile neslaganje s odlukom vlasti entiteta Federacije BiH da se od sljedećeg tjedna postupno liberalizira kretanje starijih osoba i onih ispod 18 godina. ''Među nama su ljudi bez simptoma koji šire zarazu, to treba shvatiti ozbiljno! Budite u kući, tad ćemo stvari imati pod kontrolom. Sad ništa nemamo pod nadzorom“, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Mostar dr. Mario Kordić. Infektolog dr. Jurica Arapović rekao je kako treba dodatno postrožiti mjere kako se ne bi izgubio nadzor nad koronavirusom u Hercegovini.

On je izvijestio i kako je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hercegbosanskoj županiji sa sjedištem u Livnu.

Austrija bilježi znatan pad broja zaraženih

16:35 Austrija bilježi znatno usporenje porasta broja zaraženih koronavirusom, priopćio je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober u subotu.

"Najnoviji podaci pokazuju da mjere koje smo odabrali u Austriji pokazuju djelovanje", rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni).

On je rekao kako je sada potrebno ovaj trend "pojačati i stabilizirati" te je istodobno apelirao na građane Austrije da se i dalje, usprkos proljetnom vremenu, pridržavaju mjere smanjenja socijalnih kontakata na minimum.

"Mi sada ne smijemo ništa riskirati nego, ponukani uspjehom, nastaviti s maratonom mjera", upozorio je austrijski ministar zdravstva.

Anschober je naglasio da se tijekom predstojećih uskrsnih praznika u istoj sobi ne smije zadržavati više od pet osoba ako se ne radi o osobama koje žive u istom kućanstvu.

Dnevni porast zaraženih je u Austriji, kako je naglasio Anschober, pao na ispod deset posto u usporedbi s razdobljem prije tri tjedna kada je dnevni rast iznosi 40 posto.

Ministarstvo zdravstva je subotu javilo kako se u Austriji trenutno bilježi 11.781 zaraženi, a od posljedica koronavirusa je do sada umrlo 186 osoba.

Austrija je među prvim europskim zemljama uvela stroga pravila vezana uz ograničenje kretanja i socijalne kontakte.

Dvije medicinske sestre u Italiji počinile samoubojstvo

16:20 Među umrlima su dvije sestre koje su oduzele vlastiti život. Komentirajući njihova samoubojstva Palermo ističe da je emocionalni pritisak na osoblje na odjelima s oboljelima od Covida-19 ogroman. Opširnije

Velika Britanija se priprema na dugačku karantenu

16:15 Velika Britanija najvjerojatnije neće ukinuti striktna pravila do kraja svibnja, sve dok se ne uspori širenje virusa, rekao je vodeći vladin savjetnik u subotu dok je broj smrtnih slučajeva porastao za 20 posto na 4313.

Vlada je Veliku Britaniju stavila u karantenu, zatvorivši barove, restorane i gotovo sve trgovine i naredivši ljudima da ostanu kod kuće osim ako nije krajnje nužno da izlaze iz kuće.

Naredba je osmišljena kako bi se u zemlji zaustavilo širenje koronavirusa, kojime je već zaraženo 42.000 ljudi. No neki stručnjaci propitkuju hoće li zaustavljanje ekonomije dugoročno uzeti više života.

"Želimo doći do toga da barem do kraja svibnja možemo primijeniti neke lakše mjere, koje se više temelje na tehnologiji i testiranju, a manje na potpunoj karanteni koju imamo sada", rekao je BBC radiju Neil Ferguson, profesor matematičke biologije na londonskom Imperial Collgeu.

Smrtnost u Britaniji od koronavirusa je do petka popodne narasla za 20 posto, na 4313 slučajeva, s novih zabilježenih 708 slučajeva, reklo je ministarstvo zdravlja. U četvrtak je zabilježen porast od 23 posto.

Vrhunac novih slučajeva mogao bi se dogoditi za tjedan ili deset dana, rekao je Ferguson, ali pridržavanje striktnih pravila će odrediti koliko brzo će padati stopa zaraze nakon toga.

Portugal ima više od 10.000 zaraženih koronavirusom, u svijetu više od 60.000 umrlih

16:08 U Portugalu je u subotu zabilježeno više od 10.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom, a ministrica zdravstva Marta Temido je pozvala Portugalce na poštivanje pojačanie mjera obuzdavanja širenja zaraze pošto "još nema znakova svjetla na kraju tunela".

"Ovo nije utrka na 100 metara, ovo je dugi maraton", istaknula je Temido na konferenciji za novinare. "Ovo je vrijeme kada moramo izbalansirati strah i hrabrost, odlučno ostati kod kuće, nastaviti pomagati drugima i tražiti pomoć kada ju zatrebamo".

Portugal ima 10.524 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 266 umrlih, a zdravstvene vlasti očekuju da će zaraza početi jenjavati krajem svibnja.

Portugal je produžio izvanredno stanje za još 15 dana i postrožio je mjere ograničenja kretanja, posebice tijekom uskrsnih praznika.

U svijetu je više od 1,1 milijuna zaraženih a u subotu je svijet prešao još jedan prag od 60.000 umrlih.

Najteži dan u Srbiji

16:07 U Srbiji je za poslednja 24 sata potvrđeno 148 novih slučajeva korona virusa, preminulo je još petero pacijenata, dosad ukupno 44, a od početka epidemije registrirano je 1624 zaraženih kojima je potvrđen Covid -19, priopćeno je u subotu na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera Vlade Srbije.

Hospitalizirano je ukupno 1046 pacijenata, od kojih je na respiratorima 89 oboljelih.

Od službenog početka epidemije do subote u 15 sati testirana je ukupno 6401 osoba.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu dr. Goran Stevanović ocijenio je danas da bi i zaraženih i umrlih bilo mnogo više da vlasti nisu primjenile stroge preventivne mjere i poslušale savjete struke.

U Srbiji je od danas na snazi dodatni policijski sat koji vikendom važi od subote u 13 sati do ponedjeljka u pet ujutro, uz mogućnost vlasnicima kućnih ljubimaca za šetnju od 23 sata do jedan poslije ponoći, najdalje 200 metara od mjesta prebivališta.

Policijski sat radnim danima važi od 17 do pet ujutro.

Izvanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. ožujka i od tada su postupno uvođene strože mjere čiji je cilj da smanjenje socijalnih kontakata i sprečavajne širenja zaraze koronavirusom.

U Švicarskoj od koronavirusa umrlo 540 osoba, u Nizozemskoj 1651

15:52 U Švicarskoj je od izbijanja zaraze novim koronavirusom umrlo 540 ljudi, objavila je u subotu državna agencija za javno zdravstvo, dok je u petak bilo 484 umrlih.

Broj testiranih pozitivnih je s 19.303 u petak narastao na 20.278.

Broji smrtnih ishoda koronavirusa u Nizozemskoj je porastao za 164 i sada ih ima 1651, objavile su nizozemske sanitarne vlasti u subotu.

Nacionalni institut za zdravstvo (RIVM) je naveo da je broj zaraženih porastao za 6 posto na 16.627 u posljednja 24 sata.

Stvarni broj umrlih i zaraženih je viši od službenih podataka zbog nedostatnog broja testova na koronavirus, navodi RIVM.

Talijani upozoravaju da bitka protiv virusa još nije dobivena

15:37 Talijani bi se trebali pripremiti na dugačku bitku protiv koronavirusa, rekao je visoki zdravstveni dužnosnik, pozivajući na ustrajnost u mjerama socijalne distance.

"Suzdržite se od pomisli da je vrijeme da se nešto promijeni, ili da je vrijeme da se ponašate normalno", rekao je povjerenik vladinog zdravstvenog sektora, Domenico Arcuri na konferenciji za medije. Opširnije

Njemačka vlada na udaru kritika zbog pomanjkanja zaštitne odjeće i maski

15:32 Njemačka vlada se našla na udaru kritika oporbe nakon problema s nabavom zaštitne odjeće i maski za bolničko osoblje.

U zemlji je uočeno usporavanje broja zaraženih i u protekla 24 sata taj je broj porastao za 6082, što je blago smanjenje u odnosu na 6174 novi slučaj dan ranije, prema institutut Robert Koch (RKI).

Vlada ipak ponavlja da je prerano za ocjene o promjeni trenda.

U Njemačkoj je sad 85.778 zaraženih. Broj umrlih porastao je u subotu na 1158 sa 1017 u petak.

U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna novozaražena osoba, dvije izliječene

15:30 Zaraza koronavirusom potvrđena je jednoj novoj osobi u Sisačko-moslovačkoj županiji koja sada ukupno bilježi 18 zaraženih osoba, od kojih su dvije ozdravile, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Novoboljeli je 23-godišnjak koji se od 26. ožujka, nakon kontakta sa zaraženom osobom, nalazio u samoizolaciji. No, sada je i njemu potvrđen pozitivni nalaz na virus.

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice nalaze se četiri pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

Iz Stožera ponovno upozoravaju građane kako ovo nije vrijeme za druženja, već za dosljedno provođenje svih izdanih uputa i preporuka, kako bi zajedničkim snagama spriječili daljnje širenje bolesti.

"Uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih naših stanovnika", poručuju i pozivaju na striktno poštivanje svih propisanih mjera zaštite.

Te mjere, navode, uključuju i rigorozno provođenje osobne i higijene kućanstva (mokro čišćenje, dezinfekcija i dr.) te dobro provjetravanje prostorija (izbjegavanje ustajalog i suhog zraka u kući).

Pravilna prehrana, redovita tjelovježba, dovoljno sna, visoka osobna higijena, higijena stanovanja i komunalna higijena važni su saveznici u borbi protiv bolesti COVID-19, zaključuju u Stožeru.

47 novozaraženih u Hrvatskoj

14:00 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentirano novih 47 oboljelih od koronavirusa. Trenutno je u RH 1126 oboljelih od COVIDA-19. Preminulo je 12 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako će našu sudbinu odlučiti sljedeća dva i po do tri tjedna.

"Učinjeno je 9800 testiranja, od čega u 24 sata 583. Imamo četiri preminule osobe u KBC Osijek, riječ je o osobama starije životne dobi, svi su bili kronični bolesnici. Ukupno imamo 12 preminulih, na respiratoru je 39, a oporavljenih imamo 119, što je 27 više u odnosu na jučer.

Sljedeća dva i pol tjedna su kritična, ona će odrediti našu sudbinu. Budimo odgovorni, poštujmo mjeru, one su tu s jasnim razlogom", rekao je Beroš.

Ministar Božinović govorio je o propusnicama. Kaže kako ih je do danas u 11 sati izdano 382.191. Manje od 10.000 zahtjeva je odbijeno.

Upozorio je na novu prijevaru

"Na adrese pošte građana počele su stizati zlonamjerne poruke koje žele ukrasti podatke za online bankarstvo. Predstavljaju se kao sigurnosni djelatnici banke te tvrde da su blokirali kartice jer im je netko pristupio. Traže da slijede poveznicu putem koje bi se trebali priijaviti i potvrditi identitet. Ako dobiju takve poruke, građani neka nipošto ne otvaraju poveznicu, nego neka izbrišu tu poruku. Radi se o pokušaju krađe osobnih podataka", upozorio je ministar.

Capak: Virulentnost nije pala

Mogućnost prijelaza virusa s osobe na osobu nije pao, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dodao je i kako je Hrvatska rano uvela mjere. "Rano smo uveli mjere, a kasnije smo ih još pojačali. Koliko znamo, domovi se pridržavaju mjera. Nemamo još proboja. Imamo situaciju da se poboljšava vrijeme, to vabi ljude da izađu van. Ovaj stožer stalno komunicira, sljedećih nekoliko tjedana su kritični. Pozivamo građane da ostanu doma", rekao je Capak te dodao da se tjelesna aktivnost može odgoditi, koliko god da je važna.

Objasnio je i što će proći građani koji se sada vraćaju iz inozemstva.

"Jučer se četiri ili pet automobila vraćalo s područja Tirola, sa skijališta gdje je bilo zaraženih ljudi, to nam je bio test. Sutra ćemo na Bregani i u Zadru organizirati proceduru. Pri dolasku će biti prisutni epidemiolozi, sanitarni inspektor i policija. Svaka opcija bit će profilirana od strane epidemiologa da se u8tvrdi ima li simptome, je li bila u kontaktu s pozitivnim ili je boravila u području gdje je bolest. Oni koji napuštaju Hrvatsku bit će prepraćeni do granice od strane policije. Ako netko ima simptome, odmah ide u bolnicu i provest će se test, a ostali idu u samoizolaciju uz aktivni nadzor epidemiologa gdje će ga se dva puta dnevno zvati i provjeravati ima li simptome", rekao je Capak.

Beroš: Ostanite doma

Beroš je građane upozorio da ih lijepo vrijeme ne izmami van te da se i dalje drže propisanih mjera. " To vabi ljude da izađu van. Sljedećih nekoliko tjedana je kritično. Pozivamo građane da ostanu doma. Tjelesna aktivnost je jako važan faktor za zdravlje, ali se privremeno može odgoditi jer imamo infektivnu bolest koja nam prijeti".

Slovenija: mjesec dana od prvog slučaja oboljelih skoro tisuću, 22 preminulih

Mjesec dana od prvog potvrđenog slučaja zaraze i 21 dan nakon prvog smrtnog slučaja među oboljelima Slovenija se po ocjenama stručnjaka nalazi negdje na sredini epidemije Covida-19, a trošak za prvu pomoć gospodarstvu već je 3 milijarde eura.

Prema podacima koji su objavljeni u subotu, testovima su potvrđena 934 slučajeva zaraze, nakon što je testirano 25.921 ljudi, a umrlo ih je 22. S testiranjem se u Sloveniji započelo 27. siječnja.

Prvi slučaj zaraženog zabilježen je 4. ožujka kod 60-godišnjaka iz Ljubljane koji je s većom skupinom zemljaka u aranžmanu turističke agencije boravio u Maroku, a onda se preko zračne luke u Veneciji cestovnim prijevozom vratio u Sloveniju.

Prvi umrli s pozitivnim testom na koronavirus zabilježen je 14. ožujka. Radilo se o neimenovanom starijem muškarcu s nizom drugih bolesti, štićenikom doma za starije u Metliki, uz samu granicu s Hrvatskom.

U tom gradiću zarazu je na više svojih pacijenata i suradnika, te stanara doma umirovljenika za koje je skrbio prenio liječnik koji se vratio sa skijanja u Italiji. U 4 slovenske bolnice trenutno je smješteno 109 oboljelih, od čega ih je 31 na intenzivnim odjelima, dnevno se otpušta od 5 do 10 izliječenih, a stopa dnevnog porasta slučajeva varira iz dana u dan, ali je zadnjih dana stabilizirana, pa vlada ocjenjuje da bi do vrha epidemije i postupnog okretanja trenda prema dolje moglo doći za koji tjedan.

Vlada je najviše zabrinuta zbog stanja u domovima za starije, gdje je u desetak takvih ustanova došlo do zaraze stanara i dijela osoblja, pa su imenovani regionalni koordinatori i liječnički timovi koji se time bave, kako bi se oni bez simptoma i potvrde zaraze odijelili od već bolesnih i tako saniralo stanje. Slovenski parlament ovog je tjedna prihvatio zakonski paket "prve pomoći" stanovništvu i gospodarstvu težak 3 milijarde eura, što će biti dovoljno za vrijeme od proglašenja epidemije do 30. svibnja, a najavljuju se i novi zakoni za osiguranje likvidnosti i ponovno pokretanje gospodarstva nakon što epidemija završi.

Rijeka: Jedna noovozaražena osoba i jedna ozdravila

14:02 U Primorsko-goranskoj županiji tijekom protekla 24 sata jedna je novozaražena osoba koronavirusom i jedna je ozdravila, pa je sada ukupno 51 oboljeli dok ih je pet ozdravilo, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Iz Stožera navode i kako je novooboljela osoba bila u samoizolaciji.

Od četvrtka do petka u toj županiji nije bilo novozaraženih korona virusom, a u petak su iz Stožera najavili kako očekuju da će još nekoliko ljudi biti proglašeno zdravima.

Pohvalili su sve koji ulažu velike napore da se epidemija suzbije.

Sve mjere koje je donio Nacionalni stožer građani prihvaćaju, a samo tako možemo doći do cilja, da situaciju kontroliramo i privedemo je kraju, poručuju.

Splitski gradonačelnik pozvao sugrađane da na Cvjetnicu ostanu doma

13:31 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je u subotu sugađane da unatoč lijepom vremenu ovog vikenda i na sutrašnju Cvjetnicu ostanu u svojim domovima zbog opasnosti širenja zaraze koronavirusom.

"Subota je, vikend je, vrijeme je lijepo, Cvjetnica je sutra - svejedno molim vas ostanite doma, mislite na naše starije i bolesne, na naše doktore i medicinske sestre", poručio je Krstulović Opara u video snimci na svojoj Facebook stranici.

Građane je pozvao da poštuju upute i mjere Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. "Imajte na umu da samo o nama ovisi kad će ovo proći i kad ćemo se vratiti našim svakodnevnim životima - 'điravanju' po našem lijepom gradu i druženju s našim prijateljima", kazao je Krstulović Opara.

Stotine Hrvata ovog vikenda se vraća kući

13:30 Od izbijanja krize koronavirusa repatrirano je 893 Hrvata, a ovog vikenda će ih se još stotine vratiti u Hrvatsku, rekao je u subotu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Opširnije

Čakovec: Dvije novozaražene osobe i prva izliječena

13:05 Na području Međimurske županije u protekla su 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a Međimurje ima i prvu izliječenu osobu, izvijestio je u subotu župan Matija Posavec.

Dvije novozaražene osobe bliski su kućni kontakti, kazao je župan te dodao da se mlađa osoba u tridesetim godinama 18. ožujka vratila u Hrvatsku i ostala u samoizolaciji.

„Epidemiološkom provjerom te osobe i njezinog bliskog kontakta, druge osobe u 60-im godinama, testovi su pokazali da su osobe pozitivne na koronavirus. Dobra okolnost je što je ta osoba bila u samoizolaciji, tako da će biti vrlo lako detektirati sve kontakte”, istaknuo je Posavec dodavši da je ovo još jedan primjer koliko je važno biti u samoizolaciji, osobito ako se vraća iz inozemstva.

Međimurska županija i dalje je županija s najmanje oboljelih, budući da su trenutno koronavirusom zaražene tri osobe.

Izliječena osoba bila je prvozaražena osoba u Međimurju, koja je 22. ožujka hospitalizirana na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec.

„Kako je jučerašnje testiranje pokazalo negativan rezultat koji je drugi uzastopni negativni test, osoba se tijekom današnjeg dana otpušta iz Županijske bolnice”, izvijestio je novinare župan Posavec.

Varaždin već peti dan bez novooboljelih

13:00 Peti dan zaredom, u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj oboljelih i dalje je 24, dosad je izliječeno šest osoba, dok je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno 18 osoba i svi su dobrog zdravstvenog stanja.

Iz Stožera ističu da su dosad testirane 452 osobe, dok je njih 2044 u samoizolaciji.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin je istaknuo kako je među tih 2044 osoba njih 387 novih i njima je tek počela 14-dnevna mjera samoizolacije.

„Podatak da u posljednja dva dana imamo čak 747 novih osoba u preventivnoj mjeri samoizolacije dovoljno upozorava na to da još nije stiglo vrijeme opuštanja”, poručio je Vugrin.

Od jučer do danas Policijska uprava varaždinska zabilježila je samo jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije te 27 slučajeva kretanja bez valjane propusnice.

Jedan novi slučaj u Primorsko-goranskoj županiji

12: 55 U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, rekli su iz županijskog Stožeru za civilnu zaštitu. Broj oboljelih tamo je sada 52.

U Dubrovniku 9 novih slučajeva

12:45 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji novih je devet osoba zaraženo koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih porastao na 59, petnaest ih je u bolnici, a 39 na kućnom liječenju u izolaciji, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Stožera tijekom dana očekuju prijevoz dvoje pozitivnih pacijenata u Split i Zagreb.

Naime, jednoj oboljeloj se noćas zdravstveno stanje pogoršalo pa će biti prevezena u regionalni respiratorni centar Križine splitskog KBC-a i stavljena na respritator.

Zaraženi muškarac će, unatoč dobrom općem zdravstvenom stanju, u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ biti prevezen jer je bio podvrgnut transplataciji bubrega.

Troje zaraženih ranije su bili prebačeni u respiratorni centar splitskog KBC-a i njihovo stanje je teško, ali i dalje stabilno, a Izliječene su dvije osobe.

Iz Stožera su potvrdili kako je jednom od djelatnika dubrovačkog Doma za starije osobe "Domus Christi“ utvrđen kontakt s osobom kojoj je 1. travnja potvrđena zaraza virusom COVID-19.

Zadnji radni dan bio mu je 28. ožujka, idući dan je bio slobodan te nije radio ni naredna dva dana, a od 1. travnja je u samoizolaciji i nema simptome zaraze.

U Stožeru navode kako su u tom slučaju poduzete sve mjere predostrožnosti, a osim svakodnevne dezinfekcije, ovlaštena tvrtka već je tri puta radila dezinfekciju tog doma.

Uz to, temperatura korisnika i djelatnika Doma mjeri se tri puta dnevno, a svo osoblje već duže vrijeme radi zaštićeno maskama i rukavicama.

Nitko od djelatnika Doma nije razvio simptome bolesti, a posebna pozornost obraća se na svakog korisnika, ističu iz Stožera.

Na analizu je poslano ukupno 466 uzoraka, od kojih 65 u petak, a čeka se rezultat za jedan uzorak.

U zadnja 24 sata nije zabilježeno nijedno kršenje mjere samoizolacije, a od početka pandemije ukupno je taj prekršaj utvrđen u 17 slučajeva. U karanteni su dvije osobe.

Od danas dubrovački Studentski dom spreman je za prijem pacijenata kao izdvojeni stacionar dubrovačke bolnice.

Lučke uprave u županiji navode kako nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima, a u Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

Još dvije osobe oboljele u Međimurskoj županiji, prvozaraženi izliječen

12:40 Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije potvrđena su nova dva slučaja zaraze koronavirusom

U Međimurskoj županiji potvrđena su nova dva slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je danas na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Župan Matija Posavec je rekao da imamo prvu izliječenu osobu od koronavirusa, radi se o prvozaraženoj osobi.

"On je 22. ožujka hospitaliziran, a jučerašnje testiranje, drugo uzastopno, bilo je negativno te se osoba danas otpušta iz Županijske bolnice Čakovec", rekao je župan. No, dodao je da imamo i dvije novozaražene osobe.

"Imamo i dvije novozaražene osobe, riječ je o bliskim kućnim kontaktima. Mlađa osoba u 30-im godinama vratila se iz inozemstva i otišla u samoizolaciju. Epidemiološkom provjerom te osobe i njezinog bliskog kontakta utvrđeno je da su pozitivne na koronavirus", rekao je i dodao da će biti lako sve kontakte utvrditi jer je osoba otišla u samoizolaciju, javlja Emedjimurje.

Novi slučaj u Zadru

12:20 Od 36 testova uzetih tijekom posljednja 24 sata u Zadru, jedan je pozitivan pa je na tom području sada ukupno 51 osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Novoboljeli pacijent povezan je sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, navodi se u priopćenju.

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelu smješteno je devet pacijenata, četiri su na respiratoru, a šestero s lakšim simptomima premješteno je jučer u biogradsku bolnicu.

U zadarskoj bolnici zaražena su tri liječnika i tri medicinske sestre, a u samoizolaciji je 26 liječnika, 43 medicinske sestre i sedam nezdravstvenih djelatnika.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji novih 9 slučajeva

12:15 Na području Splitsko-dalmatinske županije devet je novoboljelih od koronavirusa - četiri iz Splita, tri iz Solina i po jedan iz Makarske i Baške Vode, te je sada u toj županiji ukupno 168 zaraženih, izvijestio je u subotu Županijski Stožer za civilnu zaštitu.

Svi novooboljeli su kontakti prethodno oboljelih i zadovoljavajućeg su općeg zdravstvenog stanja, navodi se u priopćenju Stožera.

Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika, 136 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji, 37 osoba je hospitalizirano a na respiratoru se nalazi osam osoba i to po tri iz Dubrovačko-neretvanske županije i Šibensko-kninske te dva iz Splitsko-dalmatinske županije.

U karanteni hotela Zagreb trenutno je 19 osoba, od čega šest stranih državljana.

U Zagrebačkoj županiji do sada 86 potvrđenih na COVID-19

12:05 Na području Zagrebačke županije do subote je ukupno evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, što je dvije osobe više nego dan ranije, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do subote 4. travnja u 11 sati evidentirano je 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom", ističe se u priopćenju.

U odnosu na podatke od petka, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je umrla.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Od ukupno 86 oboljelih osoba, najviše ih je evidentirano na području Velike Gorice, 27, gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Po broju oboljelih slijede Zaprešić (19), Sveta Nedelja i Samobor (15+3), Dugo Selo (11), Ivanić-Grad (6), Sv. Ivan Zelina (3), dok je po jedan oboljeli evidentiran u Jastrebarskom i Vrbovcu.

Sljedeće informacije bit će objavljene u nedjelju, 5. travnja, oko 11 sati na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr.

Na području Zagrebačke županije do sad su u ispostavama Samobor i Velika Gorica osposobljene covid-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na koronavirus, a od ponedjeljka 6. travnja s radom kreće i Ispostava Ivanić-Grad. Brisevi se uzimaju isključivo na nalog liječnika obiteljske medicine, i to za osobe s područja koja ta ispostava pokriva.

Stanovnike Zagrebačke županije poziva se da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH kako bi se odgovornim ponašanjem pridonijelo smanjenju širenja zaraze koronavirusa.

34-godišnjakinja s područja Vrbovca na društvenim mrežama je objavila lažnu informaciju da ima koronavirus

12:00 Jučer je građane Zagreba uznemirila 34-godišnjakinja s područja Vrbovca koja je na društvenoj mreži objavila da je zaražena koronavirusom, iako to nije istina. Policija istražuje slučaj. Opširnije

Od ponedjeljka dodatne izvanredne linije ZET-a uz iskaznice Civilne zaštite

11:48 Radi bolje prometne povezanosti zagrebačkih naselja s bolničkim centrima, ZET od ponedjeljka, 6. travnja, uvodi devet izvanrednih autobusnih linija za pripadnike Stožera civilne zaštite, priopćeno je u subotu iz Grada Zagreba.

Kako navode iz ZET-a, riječ je o izvanrednim linijama, a prijevoz će kao i do sada biti omogućen samo uz predočenje iskaznice Stožera civilne zaštite. Opširnije

U Osijeku sinoć od COVIDA-19 preminule 4 osobe

11:15 U Osijeku su od koronavirusa jučer umrle četiri osobe s područja Osječko-baranjske županije, a sve su bile kronični bolesnici, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da su umrle osobe u poodmakloj životnoj dobi, od 92, 85, 78 i 71 godine, od kojih su dvije bile na respiratoru. Pojasnio je da su umrli imali različite dijagnoze, od srčanih poteškoća, kroničnog zatajenja bubrega, pneumonije, ali da su u pitanju bile teške kronične bolesti,

Izvijestio je kako su jučer testirana 102 uzorka, a bilo je osam pozitvnih osoba, šest iz Osijeka, te po jedna iz Višnjevca i Bilja.

Ukupno je tijekom epidemije virusa COVID-19 do sada u Osječko-baranjskoj županiji oboljelo 89 osoba. U osječkom KBC se trenutno liječi 26 bolesnika, od toga 21 na Klinici za infektivne bolesti a pet osoba je na respiratoru, dok je 11 osoba otpušteno na kućno liječenje, rekao je Zubčić. Ravnatelj KBC-a Zubčić odbacio je nagađanja o navodno pozivnim liječnicima na Infektologiji KBC-a. Istaknuo je da su infektolozi osječkog KBC-a testirani, i jučer i danas, i svi su negativni na koronavirus.

Dvoje novobooljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

11:10 U zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija bilježi dvije nove osobe zaražene koronavirusom, po jedna u Nuštru i Vinkovcima, pa je sada u toj županiji ukupno 18 oboljelih.

Županijski Stožer civilne zaštite obavijestio je u subotu da je s jučerašnjim danom ukupno na virus testirano 218 osoba, a u samoizolaciji je trenutno 665 osoba.

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici i dalje je šest hospitaliziranih osoba pozitivnih na virus, dok su ostale zaražene osobe u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

Zaraza je i dalje potvrđena za dva liječnika, a 18 liječnika, 34 medicinske sestre i tri nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji.

Od pet dojava o kršenju samoizolacije utvrđeno je jedno kršenje te mjere.

U objektima namijenjenih karanteni nalazi se šest osoba, među kojima nema vozača kamiona.

"COVID" ambulante u Vinkovcima, Vukovaru i Županji su od četiri poziva za tri utvrdile da su osobe bez sumnje u zarazu koronaviurosm, dok je jedna upućena da se javi infektologu u vinkovačkoj bolnici.

U Bjelovarsko-bilogoroskoj nema novih slučajeva

10:57 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih osoba zaraženih koronavirusom, a svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata negativni su, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Među poslanim testovima bili su i kontakti jučer potvrđenog zaraženog koronavirusom policijskog djelatnika iz Bjelovara.

U toj županiji je zaraženo ukupno šest osoba, a još dvije osobe koje se vode statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, imaju samo prebivalište na području županije, iako su testirani i liječe se na zagrebačkom području, navode iz Stožera.

Jedan novi slučaj u Brodsko-posavskoj

10:56 U Brodsko-posavskoj županiji jedan je novooboljeli od virusa COVID-19, a riječ je o osobi srednje životne dobi, bliskom kontaktu već registriranog pacijenta, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je dobrog zdravstvenog stanja. Trenutno je samoizolacijom obuhvaćeno stotinjak osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima.U samoizolaciji je i 40 zdravstvenih djelatnika, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Na području Brodsko-posavske županije, dodao je, do sada imammo ukupno 11 pozitivnih osoba, dvije su u bolnici, sedam u samoizolaciji i jedna je preminula".

Potvrdio je da su pacijenti u bolnici i oni u samoizolaciji dobrog zdravstvenog stanja.

Na području Brodsko-posavske županije do sada je na koronavirus testirano 370 osoba. Na upit novinara Cvitković je rekao kako nema podataka da je itko od oboljelih kršio mjeru samoizolacije.

Stjepan Bošnjaković, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite podsjetio je da je Nacionalni stožer Civilne zaštite rad pekara vratio u režim od 8 do 17 sati, te da e-propusnice neće morati imati zdravstveni djelatnici, te da će za njih biti dovoljno da posjeduju profesionalnu iskaznicu. Bez e-propusnica, samo s teretnim listom moći će se kretati i prevoznici, rekao je.

Kod poljoprivrednika propusnicu će i dalje izdavati ministarstvo poljoprivrede, ali će je moći dobiti i do 50 posto članova OPG-a.

Zbog pogodnih vremenskih prilika i mogućeg okupljanja građana Bošnjaković je najavio tijekom vikenda pojačani nadzor javnih površina (igrališta, izletišta). Načelnik županijskog stožera najavio je i kako će u buduće HGSS obavljati prijevoz pozitivnih osoba u karantenu, u slučaju kad nemaju vlastiti prijevoz.

Policija se građanima obratila pismom:

Dragi i poštovani građani!

Nemojte dozvoliti da vas ovo lijepo vrijeme izmami izvan vaših domova. Ukoliko i izađete u šetnje, učinite to na mjestima u osami, na koja inače ne izlazi mnoštvo građana. Ne dozvolite da vas upozoravaju, rastjeruju ili kažnjavaju.

Slijedite preporuke stručnjaka te izlazite samo u opravdanim slučajevima kada je to nužno. Izvan svojih domova držite socijalnu distancu jedno od drugoga.

Pratite izvješća Stožera civilne zaštite, te se pridržavajte Odluka, koje su donesene na dobrobit svih nas, kao primjerice: Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, Odluke o mjeri strogog ograničavanja i zadržavanja na ulicama i drugim javnim površinama i dr.

Vi, koji ste pod mjerama samoizolacije, pridržavajte se strogo danih uputa i ne izlazite iz svojih domova.

Kao što ste primijetili, mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas, te svojim discipliniranim ponašanjem doprinesite našem zdravlju i normaliziranju stanja.

Potrudimo se i zajedničkim snagama i strpljenjem spriječimo širenje virusa, sačuvajmo zdravlje te vratimo naše živote u normalu, kao što je to bilo ranije.

Srdačno vas pozdravljaju vaši policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske".

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije izvijestio je u subotu da u toj županiji nema novih oboljelih od Covida-19

10:32 Na Odjelu infektologije hospitalizirano je deset pacijenata pozitivni na virus SARS-CoV-2, od jučer je jedna osoba primljena, a tri su otpuštene. Tri pacijenta i dalje su na respiratoru u KBC Split.

Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca.

Na području KZŽ evidentirano 6 osoba pozitivnih na koronavirus

10:29 U odnosu na jučer, u Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirano je novih 6 osoba pozitivnih na koronavirus, objavio je Stožer. Novoevidentirane osobe dolaze s područja Grada Pregrade (2), Grada Oroslavja (1), Općine Petrovsko (2) i Općine Jesenje (1). Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je ukupno 76 osoba pozitivnih na koronaviru

I dalje nema novooboljelih od koronavirusa u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji

10:25 Stožer civilne zaštite Istarske županije priopćio je da je ispitano 29 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih drugi dan za redom, ukupno četvrti put ovaj tjedan. Dva pacijenta su tijekom dana izliječena.

U Primorsko-goranskoj broj osoba u samoizolaciji pada, dok broj izliječenih raste.

Slovenija: dnevni porast Covida-19 u petak 43, ukupno zaraženih 977

10:20 Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji u petak se povećao za 43 nova slučaja, te iznosi ukupno 977, javljaju u subotu slovenski mediji, dok je među inficiranima do sada preminuo 21 oboljeli.

U petak je napravljeno 1.188 testova na koronavirus, a do sada je ukupno testirano preko 26.000 ljudi Kako je na jutrošnjoj konferenciji za tisak u subotu ujutro kazao glasnogovornik vlade Jelko Kacin, potrebno je i dalje držati se strogo određenih mjera socijalne distance, kako bi se epidemija usporila. Kacin je rekao da je u petak povećan broj hospitaliziranih bolesnika od Covida-19 i onih koji su na intenzivnim odjelima bolnice.

U Crnoj Gori uhićenja zbog odlaska u goste, 23 nova slučaja zaraze

Crnogorski institut za javno zdravlje priopćio je u subotu da je u posljednjih 12 sati u toj zemlji potvrđeno 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih u Crnoj Gori porastao na 197.

Od 17. ožujka kada je u toj državi registriran prvi slučaj koronavirusa, dvije zaražene osobe su preminule, a jedna je izliječena.

„Većina novooboljelih su kontakti prethodno poznatih slučajeva“, priopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša naveo je da je „samo jedna sahrana u Ulcinju rezultirala sa 40 zaraženih osoba“, a jedan vjerski skup u podgoričkom predgrađu Doljani postao je novo žarište bolesti.

„Moj zadatak je da upozorim sve da shvate da ova bolest ne oprašta. Tko god joj se nađe na putu bit će zaražen“, priopćio je Mugoša.

Crnogorska policija redovito procesuira osobe koje krši vladine mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa i njihovo uhićenje objavljuje u medijima.

Tako su u petak navečer uhićene i poslane u pritvor dvije osobe koje su zatečene u „gostima“ kod prijatelja. Oni su, kako je pojasnila glasnogovornica tužiteljstva u Podgorici Milica Mandić, prekršili privremenu mjeru zabrane okupljanja u stanu osoba koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva.

"Državni tužilac je saslušao dvije osobe, rješenjem odredio zadržavanje u pritvoru najduže do 72 sata, a nakon toga u zakonskom roku podnio Osnovnom sudu u Podgorici i optužni prijedlog i prijedlog za pritvor", priopćila je Mandić.

U pritvoru se našlo i šest osoba iz Budve, koje je policija zatekla u jednom hotelu u tom gradu kako igraju karte

Svi oni su, kako je priopćeno, zadržani u prostorijama budvanske policije, a u subotu su odvedeni kotorskom tužiteljstvu zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Za to krivično djelo previđena je zatvorska kazna do jedne godine.

Australija: Stalan pad broja novozaraženih, inozemni kruzeri kreću u matične luke

Australske vlasti izvijestile su o padu broja novih infekcija koronavirusnom i o tomu da su u subotu provele najveću pomorsku mirovnu operaciju u luci Sydney, pri čemu je natočeno gorivo u sve inozemne kruzere prije njihova napuštanja australskih teritorijalnih voda.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata porastao je za 198 i sada je u zemlji ukupno 5548 zaraženih, podaci su ministarstva zdravstva. Broj umrlih od Covida-19 porastao je na 30.

Podaci upućuju na to da se dnevna stopa zaraze u zemlji zadržala na oko 5 posto, što je znatno manje u odnosu na porast od 25 do 30 posto zabilježen prije otprilike dva tjedna.

Zdravstveni dužnosnici ističu da je ipak još uvijek "prerano govoriti o pobjedi".

"Moram upozoriti na to da ne smijemo pomisliti kako je sve u potpunosti završilo, jer definitivno nije", rekao je zamjenik glavnoga australskog zdravstvenog dužnosnika, epidemiolog Paul Kelly, dodavši da Australci "sada stvarno moraju biti osobito oprezni."

Australija je uvela strogu mjeru socijalnog distanciranja, uključujući i ograničenje javnih okupljanja na samo dvije osobe. Državne granice, kafići, klubovi, parkovi i teretane zatvoreni su. Nekoliko država policiji je dopustilo provedbu golemih novčanih kazni na licu mjesta, kao i mogućih zatvorskih kazni.

U Sydneyu je policija države Novi Južni Wales (NSW) provela koordiniranu akciju premještanja pet kruzera koji plove pod stranim zastavama i na kojima se nalaze stotine članova posade. Brodovi su uplovili u luku zbog točenja goriva i preuzimanja prehrambenih namirnica, higijenskih i ostalih potrepština prije povratka u svoje matične luke.

Odluka Australije o zatvaranju svih svojih pomorskih luka rezultirala je napetim pregovorima s posadama nekoliko brodova koji se i dalje nalaze u australskim teritorijalnim vodama.

Marić najavio promjenu strukture hrvatskog gospodarstva

10:11 Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva, najavio je ministar financija Zdravko Marić u razgovoru za subotnji Večernji list, iznoseći podatke i planove kako će se država nositi s posljedicom blokade gospodarskih aktivnosti. Opširnije

BiH: broj zaraženih premašio 600, državi prijete socijalni nemiri i nova kriza

10:00 Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja se povećavati pa je do subote prešao 600 a istodobno stižu upozorenja kako toj zemlji prijete socijalni nemiri i destabilizacija ukoliko se teret sadašnje krize ne bi ravnomjerno raspodjelio.

"Teret moramo podnijeti svi i to je jedini način da izbjegnemo socijalne nemire i ne ugrozimo sigurnost u zemlji", izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u intervjuu koji je u subotu objavio "Dnevni avaz".

Aludirao je time na vidljivi val otkaza u brojnim privatnim tvrtkama zbog kojega su tisuće ljudi već ostale bez posla.

Kazao je kako je borba protiv epidemije izazvane koronavirusom zajednički izazov te je pozvao sve političare u zemlji da djeluju smireno i nesebično a entitetske vlade da interventnim mjerama spašavaju gospodarstvo.

"Ovo će očigledno biti dugotrajna borba i svi se moramo uključiti i nije vrijeme za međusobna nadmetanja, prepirke i populizam. Postoji samo jedan rival i neprijatelj, ime mu je Covid-19. Zato je od presudne važnosti napraviti mehanizme da distribucija tegobe koja nas čeka bude ravnomjerna", kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako bi to značilo da zbog ove krize nitko ne bi smio ostati bez plaće ali istodobno nitko ne bi smio imati veliku plaću što bi političari prvi trebali pokazati osobnim primjerom.

Izetbegović je ocijenio kako se BiH unatoč svom kompliciranom ustroju i unutarnjim podjelama do sada uspješno nosi s epidemijom pa ima znatno manje problema nego neke bogatije i bolje uređene države.

Prema podacima dostupnim u subotu ujutro ukupni broj zaraženih u BiH bio je 604 uz 18 smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s koronavirusom. Svi umrli bili su starije životne dobi i dugogodišnji pacijenti s nizom kroničnih oboljenja.

Broj zaraženih je od petka povećan za 25 a pojdinačno je najveći broj novozaraženih registriran u Banoj Luci koja je od esalacije epidemije ujedno i njeno žarište u BiH.

U tom gradu do sada su zaražene 172 osobe a i posljednji smrtni slučaj dogodio se u banjolučkom Kliničkom centru gdje je preminuo stariji muškarac.

Širenje zaraze povod je vlastima za uvođenje novih restriktivnih mjera čiji je cilj ograničiti kretanje stanovništva. U Republici Srpskoj gdje je od petka na snazi izvanredno stanje tako je uz policijski sat koji traje od 20 sati navečer do 5 sati ujutro uvedena i zabrana napuštanja mjesta prebivališta od subote u 12 sati do nedjelje u 18 sati.

U Federaciji BiH cjelodnevna zabrana kretanja tijekom dana i dalje vrijedi za mlađe od 18 godina te za starije od 65 s tim da je entitetski krizni stožer u petak odlučio dopustiti umirovljenicima izlazak iz kuća narednog tjedna od 8 do 12 sati ali samo kako bi mogli podignuti svoje mirovine.

Načelnik Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak potvrdio je kako tamo razmatraju i mogućnost uvođenja potpune karantene kao krajnje mjere ukoliko sadašnja ograničenja ne daju očekivane rezultate.

Virovitičko-podravsko županiji nema novozaraženih

9:20 Treći dan zaredom, Virovitičko-podravska županija nema novo zaraženih osoba od korona virusa. Prema informaciji iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, i nadalje na našem području ima dvoje oboljelih od bolesti COVID 19. Njihovo stanje je stabilno i nalaze se u kućnoj izolaciji. Poštujte epidemiološke i sigurnosne upute, objavljeno je iz Županije.

8:00 Ravnateljica Infektivne klinike 'Fran Mihaljević' Alemka Markotić jučer je za RTL Danas rekla kako je je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrli i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana. Kao razlog je navela brzo otkrivanje kontakata zaraženih. Ako se ovaj rast bude držao pod kontrolom, ona vjeruje da bi za tri tjedna mogli doživjeti vrhunac epidemije. Opširnije

7:55 Kina u subotu oplakuje tisuće "mučenika" koji su podlegli posljedicama koronavirusa, spuštanjem zastave na pola koplja diljem zemlje i privremenim prekidom svih oblika zabave.

Dan žalosti poklopio se s početkom godišnjeg blagdana Qingming, poznatog i kao Dan predaka kada milijuni Kineza odaju počast umrlim članovima svojih obitelji.

U 10 sati po lokalnom vremenu zemlja je trominutnom šutnjom odala počast svima koji su podlegli posljedicama koronavirusa, a među njima su i liječnici i medicinske sestre. Automobili, vlakovi i brodovi oglasili su se sirenama.

U Zhongnanhaiu u Pekingu, sjedištu vlade, predsjednik Xi Jinping i ostali kineski čelnici odali su počast umrlima ispred državne zastave. U zapučcima su nosili bijelo cvijeće koje u Kini simbolizira žalost, izvijestili su državni mediji.

Francuska preskočila Kinu po broju oboljelih od koronavirusa

7:50 Broj osoba koje su umrle od zaraze koronavirusom u Francuskoj skočio je za 61 posto u zadnja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6.507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44 posto i iznosi 82.165 osoba, izvijestilo je u petak Ministarstvo zdravstva.

Broj oboljelih od koronavirusa u bolnicama porastao je za 5.233, ili za devet posto i u petak je iznosio 64.338 osoba, rekao je direktor Ministarstva zdravstva Jerome Salomon.

Salomon je također izvijestio o ukupno 17 827 oboljelih u staračkim domovima, u usporedbi s 14 638 u četvrtak, kada su prvi put prijavljeni podaci o staračkim domovima.

Uključivanjem podataka iz staračkih domova Francuska se pridružila Sjedinjenim Državama, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj - državama koje su premašile broj oboljelih koji je prijavila Kina, zemlja iz koje je krenula pandemija.

Izuzimajući podatke o staračkim domovima, broj ljudi koji su umrli od COVID-19 u francuskim bolnicama također je postavio novi dnevni rekord od 588, što je porast od 13 posto i sada iznosi 5,091 osoba.

Nakon kritika zbog francuske statistike COVID-19, u kojoj nisu prikazani deseci ljudi koji umiru u domovima starijih osoba ili u njihovim vlastitim domovima, Ministarstvo zdravlja u četvrtak je dalo prve podatke o smrtnim slučajevima u staračkim domovima.

U središnjoj Kini 19 novih slučajeva koronavirusa

7:40 U središnjoj Kini u subotu je zabilježeno 19 novih slučajeva koronavirusa, što je pad u odnosu na 31 slučaj dan ranije, uključujući jedan slučaj u provinciji Hubei, epicentru epidemije u zemlji.

Među njima je 18 bolesnika koji su stigli iz inozemstva, navela je Nacionalna zdravstvena komisija u izjavi. S novim infekcijama ukupno je do sada 81 639 osoba u središnjoj Kini zaraženo koronavirusom.

Kina je također izvijestila da u četiri osobe umrle, što je povećalo broj na 3.326 mrtvih.

Koronavirus u španjolskim domovima za umirovljenike: "Samo ih sediraju"

7:30 Dok se Španjolska očajnički bori s gotovo 120.000 zaraženih koronavirusom, gotovo da nema resursa da bi pomogla starijima u umirovljeničkim domovima, populaciji najpodložnijoj smrtnom ishodu koronavirusa.

Bolnice su na rubu snaga, a stariji su zanemareni. Domovi, kojima nedostaje osoblja i odgovarajuće opreme, čine ono što mogu za bolesne i umiruće.

"Kada su vrlo bolesni, ne samo ovdje već i na drugim mjestima i kada vide da im nema pomoći, oni ih sediraju pa koliko izdrže, i tako oslobađaju mjesta na intenzivnoj njezi za mlađe", govori Maria Jose Alvarez čija je 85-godišnja majka smještena u domu blizu Barcelone.

"To je tužno, zaista tužno. Oni to ne zaslužuju."

Lokalna vlada rekla je da se polovica korisnika tog doma nalazi u izolaciji. Dvije trećine zaposlenika poslano je kući zbog koronavirusa, a sindikat UGT kaže da se to događa diljem Španjolske.

U Španjolskoj je, nakon Italije, od koronavirusa umrlo najviše ljudi. U petak je potvrđeno oko 11.000 žrtava koronavirusa u toj zemlji.

Od ukupno 3.000 smrti u staračkim domovima u Madridu prošlog mjeseca, oko 2.000 ih je vjerojatno posljedica zaraze koronavirusom, rekla je regionalna čelnica Isabel Diaz Ayuso. Nije jasno koliko je od tog broja umrlih uvršteno u službene podatke.

U jednom domu u madridskom predgrađu Leganes umrlo je 46 ljudi od 15. ožujka.

"Mi jednostavno nismo pripremljeni na zarazu ovih razmjera", rekao je Antonio Morales, direktor Vitalia Homes.

Rekao je da je vjerojatno najmanje 150 korisnika doma zaraženo, ali su neke bolnice prestale prihvaćati pacijente iz staračkih domova.

Zbog nedostatka testova osoblje ne može potvrditi koliko je zaraženih.

Nekoliko zaposlenika koji nisu bolesni ili uplašeni te i dalje dolaze na posao, često se suočavaju s manjkom zaštitne opreme, maski i rukavica.

"Mi smo starački dom, a ne bolnica", rekao je Morales.

Čelnici sindikata kažu da mnogi domovi ne uspijevaju odvojiti zdrave od onih koji su pozitivni na koronavirus ili imaju simptome.

Vojnici koji dezinficiraju staračke domove diljem Španjolske otkrili su tijela i starce bez skrbi jer osoblju nedostaje resursa za njihovo primjereno zbrinjavanje.

Službeni podaci objavljeni u petak pokazuju da stanovnici umirovljeničkih domova čine 40 posto umrlih od koronavirusa u regiji Kastilji i Leonu te 25 posto u susjednoj Kastilji La Manchi.

Vlasti u sjeveroistočnoj Kataloniji u četvrtak su rekli da se u trećini domova za starije nalaze korisnici sa simptomima na koronavirus i da imaju 511 umrlih.

Francuska preskočila Kinu po broju oboljelih od koronavirusa

7:20 Broj osoba koje su umrle od zaraze koronavirusom u Francuskoj skočio je za 61 posto u zadnja dva dana nakon uključivanja podataka iz staračkih domova i iznosi 6.507 osoba, a broj potvrđenih slučajeva oboljenja skočio je za 44 posto i iznosi 82.165 osoba, izvijestilo je u petak Ministarstvo zdravstva.

Broj oboljelih od koronavirusa u bolnicama porastao je za 5.233, ili za devet posto i u petak je iznosio 64.338 osoba, rekao je direktor Ministarstva zdravstva Jerome Salomon.

Salomon je također izvijestio o ukupno 17 827 oboljelih u staračkim domovima, u usporedbi s 14 638 u četvrtak, kada su prvi put prijavljeni podaci o staračkim domovima.

Uključivanjem podataka iz staračkih domova Francuska se pridružila Sjedinjenim Državama, Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj - državama koje su premašile broj oboljelih koji je prijavila Kina, zemlja iz koje je krenula pandemija.

Izuzimajući podatke o staračkim domovima, broj ljudi koji su umrli od COVID-19 u francuskim bolnicama također je postavio novi dnevni rekord od 588, što je porast od 13 posto i sada iznosi 5,091 osoba.

Nakon kritika zbog francuske statistike COVID-19, u kojoj nisu prikazani deseci ljudi koji umiru u domovima starijih osoba ili u njihovim vlastitim domovima, Ministarstvo zdravlja u četvrtak je dalo prve podatke o smrtnim slučajevima u staračkim domovima.

7:15 U središnjoj Kini 19 novih slučajeva koronavirusa

U središnjoj Kini u subotu je zabilježeno 19 novih slučajeva koronavirusa, što je pad u odnosu na 31 slučaj dan ranije, uključujući jedan slučaj u provinciji Hubei, epicentru epidemije u zemlji.

Među njima je 18 bolesnika koji su stigli iz inozemstva, navela je Nacionalna zdravstvena komisija u izjavi. S novim infekcijama ukupno je do sada 81 639 osoba u središnjoj Kini zaraženo koronavirusom.

Kina je također izvijestila da u četiri osobe umrle, što je povećalo broj na 3.326 mrtvih.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo