'PERE RUKE' /

Ministar Primorac: 'Ne možete očekivati od mene da se bavim i cijenama'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Njegova izjava stiže nakon objavljivanja procjene da krajem godine stiže novi udar potrošačima te da će cijena domaće svinjetine rasti čak 30 posto

14.10.2024.
11:41
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Marko Primorac u izjavi za medije dotaknuo se rasta cijena pa ustvrdio da su one previsoke i da treba napraviti sve da budu što niže. Na novinarsko pitanje zašto rastu cijene hrane, ako je rast inflacije usporio, Primorac je kazao da više ne komentira tu temu jer je pojasnio sve što je imao.

"Ne očekujte od mene da komentiram cijene svinjetine, trešanja i nekakvih proizvoda na placu, pitajte institucije koje se time bave", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi bilo dobro da uključite i udruge potrošača, trgovačke lance i sve one koji su aktivni u tom proizvodnom procesu, to je značajna tema. Cijene su i po mom mišljenju previsoke i treba učiniti sve da cijene budu što niže. Ministarstvo financija nije prava adresa za razgovor o tim temama, nas zanima inflacija kao makroekonomski fenomen", ustvrdio je, dodavši da je inflacija sada na razinama koje su prihvatljive.

Tvrdi da je "inflacija oko dva posto" nešto što prestaje zabrinjavati one koje se na makroekonomskoj razini bave tim fenomenom. Ipak, potvrđuju da su "cijene pojedinih artikala zaista prevelike", ali da to treba istraživati i pratiti pojedini artikal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ ĆE RASTI /

Svinja nikad manje, cijene sve više: 'Kilu mljevenog sam platila 10 eura, prije je bila 25 kuna'

Image
JOŠ ĆE RASTI /

Svinja nikad manje, cijene sve više: 'Kilu mljevenog sam platila 10 eura, prije je bila 25 kuna'

Cijena svinjetine raste 30 posto, cijena šećera duplo

"Radili smo intenzivno, izmjenom zakonodavnog okvira propisat ćemo mogućnost isplate plaće na račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade, to će biti jedna novost. Bavimo se financijskim opismenjavanjem, propisat ćemo obvezu za financijske institucije da jedan dio svojih prihoda usmjere ka financijskoj pismenosti. Svi ti propisi zahtijevaju niz aktivnosti, ne možete očekivati od mene, da se uz sve što činim, bavim i cijenama svinjetine, janjetine i ostalih previše, to bi bilo malo previše", kazao je ministar.

Njegova izjava stiže nakon što je objavljena procjena da krajem godine stiže novi udar potrošačima te da će cijena domaće svinjetine rasti čak 30 posto. Jedan od razloga je činjenica da svinja u slavonskim dvorištima ima sve manje, a tome nije pomogla afrička svinjska kuga koja je dodatno ubrzala negativan trend.

Za kilogram žive vage prošle je godine trebalo platiti dva eura i 80 centi, a procjenjuje se da će cijena ove godine ići i do tri eura i 50 centi.

"Što se tiče pogleda poljoprivrednika, poskupljenja ne bi trebalo biti. Ali, svinja će biti jako malo, svinjci su prazni te će zbog toga morati biti skuplje. Za to su najviše krivi trgovci jer cijene živih svinja nisu toliko visoke da cijene u prodavaonicama toliko rastu", rekao je za RTL Danas poljoprivrednik i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić. Potvrdio je da će poskupjeti i drugi poljoprivredi proizvodi, između ostaloga šećer za koji predviđa da će biti dvostruko skuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio mogućnost isplate plaće na račun i podizanje sredstava bez naknade

Primorac je otkrio i da će se zakonodavnim izmjenama propisati mogućnost isplate plaće na bankovni račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade. Podsjetio je da je ranijim zakonskim rješenjima propisano da se plaća za građane mora isplatiti na račun, čime se "de facto" delegirao jedan posao financijskim institucijama, za koji naknade utvrđuju one same.

"Smatramo da jednostrano određivanje tih naknada na delegirani posao praktički nije dobro i u tom smislu smo radili vrlo intenzivno te mogu sada reći kako ćemo izmjenom zakonodavnog okvira propisati mogućnost isplate plaće na račun i podizanja financijskih sredstava s računa bez naknade", najavio je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene hrane nikad veće. Svinjsko meso plaćat ćemo 30 posto više

Otkucaji srca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo