Markić je na televiziji izrekla niz laži s ciljem manipulacije!

Željka Markić izrekla je sinoć u HTV-ovoj emisiji Fokus nekoliko izričitih pravnih neistina kojima je gledatelje dovela u posvemašnju pravnu zabludu.

26.11.2013.
14:20
VOYO logo

Upozorila je na to pročelnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić, koja je tim povodom HTV-u uputila dopis u kojem traži objavu ispravka kako bi se gledateljima javne televizije pružila istinita informacija.

S obzirom da se radi o navodima iz zakona koji su javno dostupni u izdanju Narodnih novina, Barić smatra da se u ovom slučaju naprosto radi o namjerno izgovorenim neistinama koje imaju izravan učinak manipulacije javnim mnijenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez prava nasljeđivanja, posjećivanja u bolnicama...

Potpuna je neistina, ističe u dopisu Barić, ono što je Markić izrekla da Zakon o istospolnim partnerima pruža sva građanska prava partnerima. "Neistina je da istospolni partneri imaju pravo nasljeđivanja, da se mogu posjećivati u bolnicama. Mogućnost posjeta u bolnicama ovisi isključivo o dobroj volji bolničkog osoblja, a nasljeđivanje ne postoji kao zakonsko pravo istospolnih partnera", ističe Barić.

Dalje, nastavlja profesorica, istospolni partneri ne mogu koristiti pogodnosti iz zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja, porezne olakšice ili bilo koje drugo pravo osim sljedeća dva: pravo na međusobno uzdržavanje i pravo na utvrđivanje vlastite imovine i zajedničke stečevine, dakle pravo na diobu imovine nakon raspada zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju niti jedno pravo tijekom zajedničkog života!

"Potpuna je neistina da su u RH istospolne zajednice pravno izjednačene s izvanbračnim zajednicama. Nadalje, neistina je da je jedina razlika između izvanbračnih i istospolnih zajednica ili bračnih i istospolnih zajednica u pravu na posvajanje djece. Partneri u izvanbračnim zajednicama u RH nemaju pravo posvajanja, baš kao ni istospolni partneri u istospolnim zajednicama", stoji u dopisu pročelnice Barić.

Kako je zaključila: "Partneri u istospolnim zajednicama trenutno u RH nemaju niti jedno praktično pravo tijekom zajedničkog života jer oba navedena prava – pravo na uzdržavanje i pravo na diobu imovine – realno postaju aktualna tek po raspadu bilo koje, pa tako i ove zajednice. Stoga nije istina da su već danas u RH građanska prava istospolnih partnera zaštićena na zadovoljavajućoj civilizacijskoj razini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo