TKO BI MOGAO 'USKOČITI'? / IDS neće podržati rebalans proračuna dok visi većina vladajuće koalicije: 'Uvijek smo bili oporba HDZ-u'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Sve što je za dobrobit naših građana, mi ćemo podržati. A kada govorimo o političkoj suradnji s HDZ-om, to nikada nije bilo upitno pa neće biti ni sada'

17.6.2021.
13:02
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

 Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je izjavio da njegova stranka neće podržati rebalans proračuna o kojemu će se glasati u petak i time otklonio mogućnost da daju glas vladajućoj koaliciji kojoj 'visi' 76. glas, s obzirom na nedavne navode čelnika Reformista Radimira Čačića.

Čačić je, naime, nakon lokalnih izbora rekao da neće podržati rebalans i ubuduće biti dio vladajuće većine ako lokalni HDZ u Varaždinskoj županiji bude koalirao s Ivanom Čehokom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„IDS sutra na glasanju neće podržati rebalans proračuna“, izjavio je Lerotić novinarima u Saboru. IDS je uvijek bio oporba HDZ-u, tako je bilo prije, tako će biti i sada, poručio je.

Image
KOME HRVATI VJERUJU /

Hoće li se naši političari i Stožer imalo zacrvenjeti kad vide ove porazne rezultate istraživanja?

Image
KOME HRVATI VJERUJU /

Hoće li se naši političari i Stožer imalo zacrvenjeti kad vide ove porazne rezultate istraživanja?

Prijašnji slučajevi suradnje

Upitan o prijašnjim slučajevima projektne suradnje IDS-a i HDZ-a na što su podsjetili novinari, Lerotić je kazao da 'podržati gradnju Opće bolnice u Puli ili Istarskog ipsilona je, prije svega, ne samo za dobrobit građana Istarske županije nego i za sve one koji dolaze na ljetovanje ili posjet toj županiji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve što je za dobrobit naših građana, mi ćemo podržati. A kada govorimo o političkoj suradnji s HDZ-om, to nikada nije bilo upitno pa neće biti ni sada“, pojasnio je.

Na pitanje je li rebalans proračuna u interesu hrvatskih građana, potvrdno je odgovorio, ali i ustvrdio kako 'ovo što imamo nije u interesu hrvatskih građana jer se deficit povećava za šest milijardi kuna'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U ovoj situaciji, deficit će na kraju godine biti gotovo 17 milijardi kuna, ako ne bude i veći, i ne vidim kako je to u interesu hrvatskih građana“, zaključio je Lerotić.

Tko bi mogao 'uskočiti'?

U iščekivanju sutrašnjeg glasanja o rebalansu proračuna, zbog Čačićevih navoda, ali i tvrdnji vladajućih da imaju dovoljno ruku, u Saboru se, navode mediji, istražuje tko bi mogao 'uskočiti' u slučaju da Reformisti odluče istupiti iz vladajuće koalicije zbog sastavljanja većine u Varaždinskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reformisti su na prošlom glasanju u Saboru već pokazali otklon, kada je njihova zastupnica Natalija Martinčević, kao 76. ruka parlamentarne većine, glasala suzdržano o opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša, umjesto da bude protiv tog oporbenog prijedloga kao i ostatak vladajuće koalicije, kojoj se tada brojčano stanje spustilo na 75 zastupnika.

Pogledajte komentar tjedna Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo