OD 1. SIJEČNJA KREĆU POREZNA RASTEREĆENJA: / Evo kako će se to odraziti na plaće radnika

Image
Foto: Pixsell

'Vlada čini značajan iskorak prema rasterećenju poduzetnika te porastu plaća i rastu standarda hrvatskih građana', najavio je ministar financija Zdravko Marić.

19.12.2017.
20:01
Pixsell
VOYO logo

S početkom 2018. godine na snagu stupa izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o porezu na dohodak kojim će se porezni obveznici rasteretiti za 266 milijuna kuna. Porezna uprava objavila je kako je ministar financija Zdravko Marić potpisao pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak.

Od iduće godine trošak smještaja i prehrane radnika koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca, ne smatra se dohotkom od nesamostalnog rada. To vrijedi uz uvjet da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinskim putem. Ako su pak smještaj i/ili prehrana organizirani kod samog poslodavca, on mora osigurati odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju kao dokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada za korištenje osobnog automobila na poslu bit će neoporeziva

Također se propisuje da se voda te topli i hladni napici (osim napitaka koji u sebi sadrže alkohol) koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena ne smatraju oporezivim primicima. Isto tako, neoporezivim primitkom smatra se naknada za korištenje privatnog automobila u službene svrhe do dvije kune po prijeđenom kilometru koju neprofitna organizacija isplaćuje fizičkim osobama, koje u skladu s posebnim propisom ostvaruju pravo na znak pristupačnosti.

Izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o porezu na dohodak propisuje i da se dohotkom ne smatraju primici po osnovi potpora zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe koju je proglasila Vlada, a koje poslodavci isplaćuju radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administrativna rasterećenja

Novi pravilnik predviđa i administrativna rasterećenja, pa tako primjerice porezni obveznici koji ostvaruju mirovinu iz inozemstva/u inozemstvu, a koja se u skladu s međunarodnim ugovorom izuzima od oporezivanja, ne moraju podnositi Poreznoj upravi obrazac INO-DOH.

U sklopu donošenja uredbe o novoj, višoj minimalnoj plaći, najavljena je i implementacija porezne reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Početkom iduće godine kroz izmjene pravilnika, i smještaj i prehrana sezonskih radnika više neće biti tretirani kao dohodak od nesamostalnog rada i neće biti oporezivi', izjavio je ministar financija Marić te dodao kako Vlada čini značajan iskorak prema rasterećenju poduzetnika te porastu plaća i rastu standarda hrvatskih građana.

Porezni tretman darova poslodavca

U pravilniku će biti izmijenjene i dvije odredbe, od kojih jedna njije mijenjana još od davne 1995., a odnosi se na porezni tretman različitih vrsta darova koje poslodavac može dati i isplatiti svom zaposleniku. Taj iznos je dosad bio 400 kuna, a sad će biti podignut na 600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga izmjena tiče se tretmana različitih vrsta toplih i hladnih napitaka koje tijekom radnog vremena poslodavac o svom trošku daje zaposelnicima. 'Njihov tretman također neće više biti oporeziv, istaknuo je Marić', prenosi N1.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo