ministar financija neodređen / Marić izbjegava odgovor na pitanje: hoće li proračun udariti na plaće i mirovine?

"Pitajte me za nekoliko dana", tako je na pitanje hoće li zbog smanjenja deficita doći do rezanja plaća i mirovina odgovorio ministar financija Zdravko Marić. Hoće li proračun udariti na plaće i mirovine, znat će se najkasnije početkom ožujka

9.2.2016.
18:49
VOYO logo

Poruka predstavnika Europske komisije, na sastanku s premijerom, guvernerom i ministrom financija, nedvosmislen je: potrebna je dodatna financijska konsolidacija.

"Naglasak je prvenstveno bio u ovim razgovorima na onim stvarima koje se već dugo ponavljaju kao najvažnije: jedno je fiskalna konsolidacija, a druga stvar su naravno strukturne reforme", kazao je Boris Vujčić, guverner HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li stezanje proračuna ovaj put zahvatiti i plaće u javnom sektoru i financije? Ministar neodređen.

"Što se tiče pojedinih stavki pa i spomenutih plaći i miropvina, to je dio koji trenutno razmatramo i s čime ćemo izići vrlo skoro", poručuje Zdravko Marić (HDZ), ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jasno pitanje hoće li se plaće i mirovine rezati, ministar izbjegava odgovor.

"Ne bih to sad ulazio u te komentare. I prošli smo petak imali dobar dijalog sa sindikatima i predstavnicima vodećih sindikata iz državnog i javnog sektora, ima dosta tema o kojima s njima želimo razgovarati", dodaje Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sindikati žele razgovarati - ali o povećanju a ne smanjenju plaća u javnom sektoru. 

"Temeljem onog povećanja od 4,8 i 10 posto ali i onog drugog povećanja od 6 posto koje bi trebalo uslijediti zbog rasta prosjeno 2 i više posto u zadnja dva tromjesečja. Članovi tih sindikata temeljem svega onoga čega su se odricali, očekuju da će to sada konačno početi dobivati natrag", izjavio je Krešimir Sever, predsjednik NHS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik oporbene umirovljeničke stranke vladajuće upozorava. 

"Svako diranje u - ili u rokove umirovljenja i prelazno razdoblje - izaziva određeni stampedo koji će izazvati udar na proračun, stampedo odlaska. Dok vi donesete neke zakone kojima ćete pooštiriti umirovljene, njih 20 tisuća ode u mirovinu i šta ćete onda? Imate samo dodatni udar na proračun", smatra Silvano Hrelja (HSU), predsjednik HSU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li proračun udariti na plaće i mirovine, znat će se najkasnije početkom ožujka.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo