MARIĆ BRANIO DRŽAVNI PRORAČUN: / 'Sav višak prihoda ide u smanjenje javnog duga i daljnje porezno rasterećenje'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Važno za proračun je da je konsolidiran i da nismo probijali limite rashodovne strane proračuna.

27.11.2018.
15:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je nakon sjednice Sabora gdje je branio državni proračun za 2019. godinu izjavio kako je vrlo važno za proračun da je konsolidiran te da Vlada nije probijala rashodovne limite, a sav višak prihoda ide u smanjenje javnog duga i daljnje porezno rasterećenje.

Image
MARIĆ U SABORU PREDSTAVIO REBALANS PRORAČUNA, A ZASTUPNICI GA ISMIJAVAJU: /

'Trči trčuljak, bježi trošuljak'

Image
MARIĆ U SABORU PREDSTAVIO REBALANS PRORAČUNA, A ZASTUPNICI GA ISMIJAVAJU: /

'Trči trčuljak, bježi trošuljak'

Tijekom mirenja Vlade i sindikata javnih službi u sporu oko povećanja osnovice plaća za 2019., u utorak je dogovoreno povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine i za to će se osigurati dodatnih 150 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno za proračun je da je konsolidiran i da nismo probijali limite rashodovne strane proračuna. Ova Vlada se odlučila na vrlo jasno vođenje fiskalne politike jer sav višak prihoda ide u smanjenje javnog duga i daljnje porezno rasterećenje", objasnio je Marić. "Nije bilo odstupanja u proračunu, naša ponuda od tri posto od 1.1.2019. je bila odluka s kojom smo išli prema sindikatima", kazao je Marić.

Na proljeće ćemo ponovno sjesti

Sindikat je apelirao da Vlada razmotri mogućnost dodatnog povećanja, rekao je Marić. "Mi ćemo ionako na proljeće ponovno sjesti i razgovarati o idućoj godini, ideja je kako definirati politiku plaća za dulji period, treba uvijek biti oprezan i gledati jedan kraći horizont od par godina... I dalje ćemo na rashodovnoj strani proračuna pronalaziti uštede, koje će konačno pretočiti u još jednu korekciju osnovice," rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obvezali smo se na nešto i pronalazimo uštede gdje možemo. Ono što smo ponudili bilo je transparentno i na raspravi u Saboru na proračunu, a dijalog sa sindikatima je bio konstrukitvan i rezultate mirenja vidimo, ponovio je Marić.

Besplatni udžbenici

Novinari su ministra pitali i o uvjetovanjima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je prvotno prijetio da neće podržati državni proračun za 2019. ako Vlada u njega ne uvrsti besplatne udžbenike za sve učenike. Bandić je u petak promijenio mišljenje te sada podržava državni proračun neovisno o besplatnim udžbenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o djeci, roditeljima, i školstvu, dakle vrijedna tema razgovora, ali ne volim unaprijed razgovarati, najavljivati i obećavati dok ne obavimo cijele financijske izračune i konzultacije, tek onda će Vlada izaći sa jasnim stavom", zaključio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo