MARAS: / 'Protiv preuzimanja Ine trebali bi ustati građani, treba zaoštriti odnose s MOL-om'

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl
13.5.2016.
11:07
PIXSELL, Goran Stanzl
VOYO logo

U emisiji je trebao gostovati i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, no on se nije pojavio iako je najavio dolazak.

U raspravi se govorilo i o Ini, a Gordan Maras poručio je kako se radi o najvećoj aferi koja se dogodila ovoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprilično je da je potpredsjednik vlade financijski vezan za neku kompaniju, osobito MOL. To je incestuozno i političar to sebi ne smije dopustiti. I to je dovoljno da Karamarko u vladi nema što raditi - SDP prikuplja potpise i službeno će zatražiti njegovu smjenu danas ili početkom idućeg tjedna", izjavio je Maras.

Maras: "Treba zaoštriti s Molom"

Boban je kazao kako želi "govoriti o pravomoćnim presudama", a ne o novinskim napisima. Izjavio je i kako o arbitraži postoje oprečna mišljenja. Maras mu je odgovorio da bi protiv preuzimanja Ine građani trebali ustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba zaoštriti s Molom a ne prekinuti arbitražu", rasrdio se Maras.

Govoreći o ministru Horvatu kazao je kako je više govorio o Ini i HEP-u nego o poduzetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda zbog toga što je bio ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva kada je Polančec pisao novi ugovor Ine i Mola, zbog kojeg je Ivo Sanader na sudu. Služi li kao glasnogovornik HDZ-a ili Karamarka", poručio je Maras.

Govoreći o prodaji tvrtki smatra da se odlučuje stihijski i tajno. Smatra da treba gledati šire interese te da "treba znati što Petrokemija znači poljoprivrednicima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država bi morala naći partnere i zadržati svoj interes. Vlasništvo u HEP-u nikada ne bi trebao biti manje od 75%. Za Croatia Airlines, ako želimo zadržati nacionalnog prijevoznika, moramo naći partnera", izjavio je Maras.

Protiv prodaje Podravke

Boban je kazao kako je na sjednici Centra za restrukturiranje odlučeno je o prodaji dionica tri trgovačka društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodaje se 20% dionica Končara za 340 milijuna kuna i dionice tvrtke Comunication izlistane na francuskoj burzi gdje država ima manje od 1%, za oko 220 milijuna kuna. Za Sunčani Hvar očekujemo ponudu za preuzimanje, odlučili smo o burzovnoj vrijednosti dionica 28 kuna. Kontrolni paket od 25% dionica Končara ostaje u rukama države, još 4% rezervirano je po kreditu - 20% se prodaje kako bi prevenirali štetu", rekao je ministar Boban.

Maras nije protiv privatizacije Konačara, no protivi se prodaji Podravke. Smatra kako se treba zadržati kontrolni paket jer je tvrtka "prevrijedna za taj dio Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lako se može dogoditi da nekakav kapital utječe na poslovanje kompanije na koju se naslanja hrvatska poljoprivreda", kazao je Maras.

Boban se slaže da bi Podravka trebala biti generator razvoja poljoprivrede i u Slavoniji i Baranji i drugim dijelovima zemlje. Dodao je i da je Podravka bila tvrtka od posebnog državnog interesa, a ne strateška kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boban je zaključio je kako nije problem pripremiti prodaju državne imovine ali da treba pripaziti na odnose na tržištu.

"Nema potrebe da se prodaje navrat-nanos. Pripremit ćemo materijale - a prodati kada dođe vrijeme", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo