MARAKEŠKI SPORAZUM IZAZVAO SUKOB KOLINDE I PLENKOVIĆA: / Sve je krenulo nakon Karamarkovog susreta s dvojicom desničara u kafiću?

Image
Foto: Pixsell/Hrvoje Kresic N1 Twitter

O Marakeškom sporazumu o migracijama se, nakon objave Bujanca, prepiru Vlada i predsjednica

2.11.2018.
17:44
Pixsell/Hrvoje Kresic N1 Twitter
VOYO logo

Velimir Bujanec, čovjek koji je ljubav prostitutke plaćao kokainom, poznat i kao desničarski TV voditelj, ovog je tjedna vrlo uzbuđeno objavio kako mu je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potvrdila da neće potpisati tzv. Marakeški sporazum, odnosno, UN-ov Globalni sporazum za za sigurne, uredne i regularne migracije.

"Apsolutno je razumljiva vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i ‘Marakeški sporazum’ međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji, te vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti… Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum…", napisao je Ured predsjednice Bujancu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, predsjednica taj sporazum niti ne bi trebala potpisati, za Globalni sporazum je u Hrvatskoj nadležna Vlada koja će donijeti akt o njegovu prihvaćanju, ako se odluči na to. Ipak, cijela je situacija prerasla u otvoreno medijsko prepucavanje Vlade i predsjednice.

Image
ČOVJEK KOJI JE KOKAINOM PLAĆAO PROSTITUTKU LIKUJE: /

Uvjeren je da mu je predsjednica nešto otkrila, ali...

Image
ČOVJEK KOJI JE KOKAINOM PLAĆAO PROSTITUTKU LIKUJE: /

Uvjeren je da mu je predsjednica nešto otkrila, ali...

Karamarkov sastanak

Novinar N1 televizije, Hrvoje Krešić, tvitnuo je nekoliko zanimljivih detalja vezanih za Marakeški sporazum. Tako je podsjetio da je temu pokušao potaknuti Hrvoje Zekanović iz HRAST-a koji je predsjednicu nedavno pozvao da sporazum ne potpiše te dodao kako bi on rado stavio vojsku na granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana kasnije, Hrvoje Zekanović se susreo s Ladislavom Ilčićem i Tomislavom Karamarkom u jednom kafiću, objavio je Krešić uz dodatak fotografija tog sastanka. Nakon toga je došla spomenuta Bujančeva pobjedonosna objava na Facebooku.

"Tko tu koga, s kim i zašto - you do the math", zaključio je Krešić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković boravi u Kini, a od tamo je kazao kako je Grabar Kitarović imala namjeru sudjelovati na sastanku u Marakešu, a i Ministarstvo vanjskih poslova kazalo je kako je iznenađeno odlukom da predsjednica neće ići u Marakeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, predsjednica ih je brzo demantirala i to sasvim otvoreno. Ured predsjednice je priopćio kako je Grabar Kitarović u nedavnom obraćanju na općoj skupštini UN-a pozdravila završetak pregovora o ovom sporazuma, te najavila sudjelovanje na konferenciju u Marakešu u prosincu. Međutim, onda je promijenila odluku i javila Ministarstvu.

'Odluka je službenim putem prenesena ministarstvu'

"U međuvremenu, Predsjednica Republike donijela je odluku da neće sudjelovati na navedenoj konferenciji, koja je službenim putem prenesena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadalje, stav Predsjednice Republike o pitanju migracija više puta javno je izrečen i objavljen. Predsjednica Republike pitanje migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija te se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize, te usmjeravanje napora prema stabilizaciji stanja", stoji u priopćenju.

Čini se kako je tako otvoren novi front sukoba između predsjednice i premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum se zapravo službeno ne potpisuje

Marakeški sporazum zapravo je katalog mjera pod nazivom Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji je nastao pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima RH.

Dokument se u Marakešu u prosincu neće službeno potpisivati nego će na konferenciji šefova država i vlada dobiti političku podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo