sukob koji traje više od 10 godina / Marakeš je bio samo okidač: Predsjednica i ministrica se ne podnose još od vremena Sanadera?

Image
Foto: EXPA/ Johann Groder EXPA/ Johann Groder/Marko Lukunic/PIXSELL

'Svađa zbog Marakeškog sporazuma je uvjetovana i eskalirala je zbog kronične netrpeljivosti hrvatske predsjednice prema Mariji Pejčinović Burić'

13.11.2018.
9:04
EXPA/ Johann Groder EXPA/ Johann Groder/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U jeku zategnutih odnosa između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, tijekom kojeg su pali i povišeni tonovi između predsjednice i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, tjednik Nacional donosi priču o tome kako su prijepori oko Marakeškog sporazuma samo nastavak višegodišnjeg tinjajućeg sukoba između Kolinde Grabar-Kitarović i Marije Pejčinović Burić.

Da podsjetimo, predsjednica i ministrica su zadnjih nekoliko dana razmijenili nekoliko povišenih tonova nakon što je postalo poznato kako Grabar Kitarović neće na potpisivanje Marakeškog sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rabile su se razne nesvakidašnje riječi i bilo je vidljivo kako odnosi nisu idilični.

Nacional, kako smo naglasili i na početku, pak, tvrdi da je to samo nastavak ne baš dobrih odnosa dviju političarki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom tjedniku tvrde da je otvorena svađa između hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade, a samim time i ministrice, zbog njene iznenadne odluke da neće otići u Marakeš, na usvajanje Globalnog sporazuma o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji je Hrvatska potpisala sa 60 drugih država "uvelike uvjetovana, a jednim dijelom i eskalirala zbog kronične netrpeljivosti hrvatske predsjednice prema Mariji Pejčinović Burić, ministrici vanjskih i europskih poslova."

To uvjerenje dominira u krugovima bliskim vrhu HDZ-a koji su upućeni u njihove odnose, a to potvrđuju i neki članovi HDZ-a koji su godinama bili u njihovoj blizini u raznim fazama razvoja njihova profesionalnog i političkog angažmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob je, tvrde u tjedniku, počeo još u vrijeme Ive Sanadera. Kada je HDZ s njim na čelu pobijedio na izborima, a Sanader postao premijer, tvrdi Nacional, Kolinda Grabar Kitarović je na inzistiranje samog predsjednika Vlade postala ministrica vanjskih poslova. I u toj priči nije bilo mjesta za Mariju Pejčinović Burić...

I od tada su odnosi, tvrde u tjedniku, daleko od idlličnih...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo