NAKON PRITISKA JAVNOSTI: / Vladajući se predomisili, traže novac kojim bi pokrili subvencije za učenike

Image
Foto: PIXSELL, Paval Sain

Vladajući ipak traže novac kako bi subvencionirali prijevoz učenika u školu.

14.3.2016.
15:55
PIXSELL, Paval Sain
VOYO logo

Čini se da vladajući ipak neće ustrajati na rezanju subvencija za učenički prijevoz od 94 milijuna kuna pa će se u Banskim dvorima idućih dana razmotriti sve mogućnosti kako bi se osigurao potreban iznos. Pritom bi se taj dio u proračunu u Saboru mijenjao amandmanom. Most inzistira na tome da se 30 milijuna kuna uzme od političkih stranaka koje su ove godine ionako dobile rekordan iznos iz proračuna od 62,5 milijuna kuna, pišu 24sata.

Uspje li se namaknuti novac za subvencije predviđeni minus Ministarstva obrazovanja bi se smanjio na 64 milijuna kuna. Ministar Predrag Šustar je za HRT, pak, izjavio kako će državu subvenciju davati sve do određivanja imovinskog cenzusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se nadam da te stvari koje su se započele će rezultirati nečim što je već dugo vremena u pripremi, a to je izrada imovinskog cenzusa koji se predugo odgađa, a ovo je odlična prilika da pokažemo odgovornost i to od iduće školske godine krene u punom opsegu, istaknuo je ministar obrazovanja", kazao je ministar.

Katastrofalne posljedice rezanja proračuna

No, stranka Pametno ne odustaje od daljnjeg potpisivanja peticije zbog katastrofalnih posljedica kojima će rezultirati smanjenje proračuna za znanost i obrazovanje, a koju je dosad potpisalo dvije tisuće ljudi. "Znanost i obrazovanje opet nisu među prioritetima, dok neki drugi dijelovi sustava, uglavnom zbog politikantskih razloga, obilno financiraju. U takvim okolnostima smanjivanje proračuna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nedopustiv je, politički i civilizacijski kratkovidan potez", navodi se u peticiji čiji potpisnici ističu kako se ne bore za veće plaće već za jačanje razvojne komponente znanstveno-obrazovnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP: PRedizborna obećanja bila su samo laži

Na prijedlog proračuna obrušio se i SDP koji priprema amandmane. "Predizborna obećanja bila su samo laži. Napredak obrazovanja i znanosti nisu 'stručni' prioriteti Vlade", priopćio je Željko Jovanović (SDP) bivši ministar znanosti i obrazovanja koji je dodao i kako je sufinanciranje udžbenika smanjeno za 20 posto, a državne nagrade za izuzetne rezultate u obrazovanju za čak 55 posto. Također je kazao kako je iz proračuna izbrisano i 15 milijuna kuna namijenjenih za dovršetak provedbe projekata javno-privatnog partnerstva u obrazovanju. Naveo je i da se potpore inovacijskim procesima "režu“ za 60 posto, a materijalni rashodi sveučilišta čak za trećinu.

Od Vlade i Sabora traži da revidiraju “nakaradni prijedlog proračuna” te da afirmiraju obrazovanje i znanost kao prioritetan cilj razvoja Hrvatske!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR PREDRAG ŠUSTAR: /

"Malena saga ima sretan završetak. Novca za prijevoz ipak ima"

Image
MINISTAR PREDRAG ŠUSTAR: /

"Malena saga ima sretan završetak. Novca za prijevoz ipak ima"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo