MAMIĆEVA ŠOGORICA MASNO ĆE ZARADITI: / Za gradnju parka Bandiću treba njezino zemljište - kojemu je drastično skočila cijena

Image
Foto: Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je natječaj za uređenje novog parka, odnosno nastavka rekreacijske zone oko jezera Bundek.

2.10.2017.
15:31
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je devet godina obećavao, Bandić kreće u gradnju rekreacijsko-tematskog parka u koji planira uložiti čak 18,5 milijuna kuna. Arhitektima koji će se javiti na natječaj planira dati 245.000 nagrada. Nakon uređenja Bundeka, bio bi to najveći parkovni projekt Bandićeva mandata.

Novi park trebao bi se prostirati na 37.000 četvornih metara, ali da bi gradnja uopće krenula, Bandić mora kupiti 7621 četvorni metar zemljišta koje se nalazi u centru planiranog projekta. Zemljište je u vlasništvu tvrtke Zona četiri d.o.o., čija je vlasnica Jadranka Kruljac Polak, šogorica Zdravka Mamića. Mamićeva šogorica nekad je vodila i nekretninske projekte za Mamića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kruljac Polak zemljište kupila u pravo vrijeme

Novi tematski park imao bi 37.000 kvadrata, no da bi ga izgradio, Bandić prvo treba kupiti zemljište koje se nalazi u sredini od Mamićeve šogorice koja je tu zemlju kupila taman u pogodno vrijeme.

Zemljište bi Grad Zagreb trebao platiti otprilike 3,1 milijun kuna, gotovo dvostruko više od cijene po kojoj je isto to zemljište kupila Kruljac Polak prije devet godina pa će tako Mamićeva šogorica zaraditi lijepu cifru prodajom zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kad je 2008. Bandić prvi put najavio gradnju parka, Grad Zagreb paralelno je vratio zemljište bivšim vlasnicima kojima je ono bilo oduzeto za vrijeme Jugoslavije.

Zemlja sada košta dvostruko više

Dok je Bandić radio na planovima za park, Kruljac Polak je našla vlasnike te otkupila od njih to zemljište, i to za 30 eura po četvornom metru. Tada ga je platila ukupno 1,7 milijuna kuna. Bandić je zemljište prvi put pokušao otkupiti prije četiri godine, ali za 57 eura po četvornom metru, odnosno za 3,7 milijuna kuna. Zastupnici u Gradskoj skupštini tada su, ali i prije dvije godine, odbili taj prijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zemljište uopće nije trebalo vraćati jer je bilo privedeno namjeni. Ako ga je Bandić već vratio bivšim vlasnicima, onda je odmah trebao ponuditi direktno otkup, a ne dopustiti da ga netko drugi kupi, pa onda kupovati od posrednika po dvostrukoj cijeni. To je nažalost ustaljena praksa da neki investitori baš jeftino kupuju zemljište koje treba za ceste ili park, a onda Grad otkupljuje ili mijenja zemljišta za druge, atraktivnije lokacije', rekao je SDP-ov Zvane Brumnić na pitanje zašto su ranije, dok su imali većinu u Skupštini, odbili kupnju.

I ovaj će put biti protiv tog prijedloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri godine Bandić je najavio izvlaštenje, no postupak dosad nije pokrenut. Mamićeva šogorica Kruljac Polak kazala je kako je zemljište sada vrijednije jer su ga pravno uredili, piše 24sata.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo