slučaj u Strasbourgu / Mamićeva odvjetnica za Danas: 'Potencijalno je moguće i da mu vrate nekretnine i novac'

Sud za ljudska prava uzeo u razmatranje Mamićev slučaj, a ako slučaj padne, ide se na novo suđenje

10.11.2022.
19:33
VOYO logo

Europski sud za ljudska prava sinoć je obavijestio njegove odvjetnike da je uzeo u razmatranje cijeli slučaj, što obrana smatra pobjedom jer obično veliku većinu odbace. O svemu je RTL-ova novinarka Ivana Ivanda Rožić razgovarala s Mamićevom odvjetnicom Lidijom Horvat.

Kako ste reagirali jučer reagirali kad ste dobili obavijest od suda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jako veliki korak za Zdravka Mamića i cjelokupni postupak koji će se voditi dalje voditi pred Europskim sudom. Znamo da preko 90 posto slučajeva ne prođe prvu trijažu, da bude odbačeno odmah po zaprimanju, to znači da je Europski sud preispitao sve uvjete početne dopuštenosti, ali i puno više od toga. To znači da će pitanja, koja je komunicirao sa strankama, uzeti u meritorno razmatranje. Jako smo zadovoljnih i ovo je više od očekivanog - sve što smo naveli u tužbi, prihvaćeno je i poslano na očitovanje Vladi.

Što je to bilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da mu je sudio pristrani sud koji nije ovisan, razloge znamo. Da je optužbu zastupao neovlašteni tužitelj, da je podnositelj bio neovlašteno udaljen iz sudnice i zgrade suda, a posljednje da su izjave najviših državnih dužnosnika potencijalno mogle utjecati na pravičnost postupka.

Što ako presuda padne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je predmet komuniciran s osnove članka 6. Konvencije, a to je pravo na pravično sušenje, on gotovo uvijek dovodi do obnove kaznenog postupka. To znači da cijeli kazneni postupak mora početi iznova pred drugim sudskim vijećem i drugimsudom. Također uzet će se u novo razmatranje oduzimate oduzimanje značajne imovinske koristi.

To znači da bi mu se vratile nekretnine i novac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potencijalno da.

Oni su napisali da je to impact case?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je nova strategija suda i više se ne rješavaju toliko količinski slučajevi, nego oni koji su najvažniji za razvoj prakse i za utjecaj na države članice. U te impact cases, ili slučajeve od najvećeg značaja, ispod jedan posto svih slučajeva ušlo je u to. Znači da će se razmatrati najvažniji slučaj, ali i najurgentniji slučaj

Kako je reagirao Mamić?
On je više nego zadovoljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče slučaja Mamića, pravomoćna presuda bila je u Hrvatskoj ali konačnu riječ će dati sud u Strasbourgu.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo