ZNATE LI DA JE U NEDJELJU SASVIM MOGUĆ I OVAJ SULUDI SCENARIJ: / Može doći do ponavljanja izbora! I to svega, počevši od skupljanja potpisa...

Image
Foto: Pixsell

Jedan od autora Ustava, Branko Smerdel, upozorava kako se u slučaju jednakog broja glasova koje će kandidati skupiti u drugom krugu izbora, cijeli izborni proces,

3.1.2020.
14:36
Pixsell
VOYO logo

Računica HDZ-ova glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, da je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno 1.050.000 glasova, prihvatio je i stožer Zorana Milanovića. No, jedan od autora ustava i Predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Branko Smerdel, smatra da bi to moglo dovesti do pogrešnog zaključka i pogrešne interpretacije Ustava. Ističe kako je pobjednik izbora u drugom krugu izbora osoba koja dobije više glasova.

Image
I KOLINDIN I MILANOVIĆEV STOŽER IMAJU ISTU RAČUNICU: /

Tvrde da im točno ovoliko glasova treba za pobjedu u drugom krugu

Image
I KOLINDIN I MILANOVIĆEV STOŽER IMAJU ISTU RAČUNICU: /

Tvrde da im točno ovoliko glasova treba za pobjedu u drugom krugu

Logika drugog kruga

"To je logika drugog kruga, a ne natpolovična većina. Ako nas u drugom krugu izađe šestero na izbore, pobjeđuje onaj tko dobije četiri glasa. Od kada je nastala takozvana balotaža u Francuskoj, to je smisao drugog kruga. Ako bi se dogodilo da dvoje kandidata koji se natječu u drugom krugu dobiju isti broj glasova, izbori bi se morali ponoviti. Išlo bi sve ispočetka uključujući prikupljanje potpisa. U nedjelju ćemo imati rezultat izbora, osim ako bi se dogodila nevjerojatna stvar da kandidati dobiju isti broj glasova", upozorava Smerdel i dodaje kako je svejedno kolika će biti izlaznost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i na situaciju s prošlih predsjedničkih izbora, kada je tadašnja savjetnica Ive Josipovića, Sandra Petrović Jakovina, posumnjala u rezultate izbora. Tada je, podsjeća Jutarnji, rekla kako članak 17/4 Zakona o izboru predsjednika Republike nije u skladu s člankom 95 Ustava koji propisuje da je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su na izbore izašli.

Ustavne i zakonske nepodudarnosti

"Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali", tada je rekla Petrović Jakovina. Nedugo zatim, oglasio se i Josipović rekavši kako njegova savjetnica govori u svoje ime te da su njemu rezultati neupitni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U članku 95. Ustava, stavku 4. piše da na ponovljenom izboru pravo da budu birani imaju dva kandidata koji su u provom glasanju dobili najviše glasova. Ako koji od njih odustane pravo da bude biran stječe kandidat koji je sljedeći po broju glasova. Smisao Ustava je da u drugom krugu pobjeđuje onaj tko dobije više glasova. To je u skladu s balotažom, svim izborima koji su do sada provedeni u Hrvatskoj, kao i u Francuskoj čiji smo model preuzeli", zaključuje ustavni stručnjak Smerdel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo