KONAČNO STIŽE POMAK / Malenica najavio povećanje plaća pravosudnim policajcima: 'Vi ste stijena ovog sustava koji ne čine samo zidovi i ćelije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Malenica je rekao da rad pravosudnih policajaca široj javnosti možda i nije dovoljno vidljiv, no svi u tom sustavu znaju o važnosti posla koji obavljaju

29.6.2023.
11:26
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ponovio je u četvrtak u Lepoglavi, na obilježavanju Dana pravosudne policije, kako smatra da bi primanja pravosudnih policajaca trebala biti veća i poručio kako se na tome radi te će se riješiti kroz zakonske okvire.

Novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama gledamo kao prekretnicu u upravljanju ljudskim potencijalima jer će osigurati veće i primjerenije plaće u javnom sektoru, izjavio je Malenica na obilježavanju Dana pravosudne policije u organizaciji Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad, profesionalnost i vjernost službi prepoznati su u ministarstvu koje će u suradnji s upraviteljima nastaviti raditi iskorake i unapređivati zatvorski sustav i sigurnost pravosudnih tijela.

Image
'ČINI SE FER I KOREKTNA' /

Pravosudni policajci razmotrit će ponudu Ministarstva oko povećanja plaća: 'Donijet ćemo odluku najkasnije u četvrtak'

Image
'ČINI SE FER I KOREKTNA' /

Pravosudni policajci razmotrit će ponudu Ministarstva oko povećanja plaća: 'Donijet ćemo odluku najkasnije u četvrtak'

'Važno je da pravosudna policija ima kvalitetnu opremu'

Malenica je rekao da rad pravosudnih policajaca široj javnosti možda i nije dovoljno vidljiv, no svi u tom sustavu znaju o važnosti posla koji obavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Simbolično ste za svog zastupnika odabrali Svetog Petra, što znači stijena, kamen. Nedvojbeno je da ste vi stijena ovog sustava koji ne čine samo zidovi i ćelije, sudnice i detektori, nadzor i sprega, već i stručan rad i komunikacija, pravednost i dosljednost da poštujete temeljna ljudska prava, štiteći pri tome lokalne zajednice u kojima djelujete", poručio je ministar pravosudnim policajcima.

Uz usavršavanje i stjecanje novih kompetencija, važno je da pravosudna policija ima kvalitetnu opremu. Zato uz 4,4 milijuna eura, koji su ove godine uloženi u nova vozila, opremu i odore, idućih godina planiramo sredstva za ulaganje u novu opremu i objekte i povećanje razine sigurnosti, najavio je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontinuirano se pregovara sa sindikatima

Nakon otvaranja Dana pravosudne policije ministra danas u 16,30 očekuje sastanak s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Na pitanje novinara hoće li doći do dogovora sa sindikatima odgovorio je kako vjeruje u dogovor od samog početka, a u zadnjih nekoliko mjeseci kontinuirano se pregovara sa sindikatima. Dodatak, koji je Vlada utvrdila za 240.000 službenika, rezultat je upravo tih pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o plaćama jučer je bio na sjednici Vlade, u ponedjeljak je u Hrvatskom Saboru i trebao bi biti izglasan do ljetne pauze. Nakon toga ide uredba, a trenutno se priprema i proračun za sljedeću godinu.

Od 2019. povećavali smo koeficijente svim službenicima i namještenicima, a 2022. i 2023. rasla je osnovica za plaće, podsjetio je Malenica dodajući da se kontinuirano poboljšava materijalno-pravni status, ali plaće su i dalje male.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo