NEŠTO TU NE ŠTIMA? / Malenica demantira suce: 'Kažu da je 80% sudaca u štrajku, a odgođeno samo 35% ročišta

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministarstvo je 'pozdravilo odluku sudaca diljem Hrvatske koji se danas u većini nisu odlučili za štrajk'. Uvjereni su da su ovime prepoznali 'inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave oko povećanja plaća' te istovremeno je ovo za ministarstvo pokazatelj 'odgovornosti prema građanima i pravnom sustavu'

22.1.2024.
15:07
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Na hrvatskim sudovima danas je počeo bijeli štrajk sudaca kojem su se pridružili i državni odvjetnici, a prema procjeni Udruge hrvatskih sudaca, u štrajkuz sudjeluje njih 80 posto.

Sasvim suprotne informacije da je Ministarstvo pravosuđa koje je objavilo priopćenje da je odgođeno svega 37 posto ročišta pa izvode zaključak da ¸je bitno manje ljudi u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema podacima iz eSpisa, na prvi dan štrajka u organizaciji Udruge hrvatskih sudaca, odgođeno je tek 35 posto ročišta na svim hrvatskim sudovima, odnosno 741 od 2077. Ako uzmemo u obzir da je u 'regularnim' danima bez štrajka, prosjek dnevnih otkazivanja 13 posto, taj postotak je još i manji - tek dodatnih 22 posto potaknuto samim štrajkom. U slučaju da uistinu 80 posto hrvatskih sudaca danas štrajka, kako Udruga hrvatskih sudaca tvrdi, broj odgođenih ročišta bio bi veći. Zasigurno ne spadaju sva današnja zakazana ili održana ročišta pod hitna", priopćili su iz ministarstva.

Image
prestanak rada pravosuđa /

Suci i državni odvjetnici od danas u bijelom štrajku. Dobronić: 'Plaće moraju biti više'

Image
prestanak rada pravosuđa /

Suci i državni odvjetnici od danas u bijelom štrajku. Dobronić: 'Plaće moraju biti više'

Dodali su da su podaci iz eSpisa najrelevantniji za ocjenu rada sudova i sudaca prema Zakonu o sudovima i Sudskom poslovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo pozdravlja odluku sudaca diljem Hrvatske koji se danas u većini nisu odlučili za štrajk. Vjerujemo kako su ovime pokazali da su prepoznali inicijativu Ministarstva pravosuđa i uprave oko povećanja plaća. Istovremeno je ovo i njihov pokazatelj odgovornosti prema građanima i pravnom sustavu te stoga održavaju ročišta usprkos naputcima iz Udruge hrvatskih sudaca", dodali su u svom priopćenju.

Podsjetili su da je Udruga hrvatskih sudaca odbila dvaput vlastiti zahtjev o uvođenju materijalnih prava. "Čime bi se neto plaće sudaca u prosjeku uvećale za gotovo 700 eura u manje od godinu dana. Ovo bi ujedno bilo najveće povećanje plaća sudaca u posljednjih nekoliko godina", navode u ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključili su da ostaju dalje otvoreni za dijalog. "Ali ističemo da se on ne može odvijati u atmosferi ultimatuma i prijetnji poput one o bojkotu rada u izbornim povjerenstvima koju je osudio i predsjednik Vrhovnog suda", navode u ministarstvu.

POGLEDAJTE VIDEO Malenica za RTL Danas: 'Plaće sudaca su od 2200 do 3500 eura. I mi smo sad opet ponudili povećanje, a oni su odbili'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo