Majke na optuženičkoj klupi jer nisu dale cijepiti djecu!

Tri majke prijavilo je Ministarstvo zdravstva zbog neprovođenja imunizacije po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Zanimljivo je da Ministarstvo revno nije prijavilo i očeve djece.

1.3.2010.
8:50
VOYO logo

Trima majkama će se suditi na Prekršajnom sudu jer su odbile cijepiti svoju djecu, a među njima je i jedna čije je dijete zbog reakcije na ranije cijepljenje bilo hospitalizirano u Klaićevoj bolnici. Sve tri su procesuirane jer su odbile cijepljenje djece protiv MoPaRu i DiTe plus IPV bolesti (morbili, rubeola, parotitis, difterija, tetanus...).

Prijavilo ih je Ministarstvo zdravstva zbog neprovođenja imunizacije po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, objasnio je Večernjem listu odvjetnik Josip Mađarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majke su stavile svoj potpis na formular kojim su potvrdile da ne žele da se njihova djeca cijepe. Zanimljivo je da Ministarstvo nije prijavilo očeve djece, niti je provjerilo jesu li oni protiv cijepljenja.

Majkama u prekršajnom postupku prijeti novčana kazna, no apsurdno je da čak i ako ih Prekršajni sud osudi, ne postoji zakonska norma koja roditelja može prisiliti da cijepi dijete. To znači da će, ako bude osuđene, samo morati platiti kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Mađarić kaže da apsurd proizlazi iz članka 77 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, jer on propisuje novčano kažnjavanje roditelja s 2.000 kuna, ali ne može prisiliti roditelja da cijepi dijete.

Odvjetnik tvrdi da je jedini razlog zbog kojeg su žene odbile cijepiti djecu protiv MoPaRu i DiTe+IPV bolesti, ozbiljnije reakcije djece prilikom ranijeg cijepljenja – produženi vriskavi plač, temperatura, bolnost i otok na mjestu uboda, te jak svrbež na tome mjestu. Jedno je dijete zbog snažne reakcije na koži nekoliko dana bilo hospitalizirano u Dječjoj bolnici u Klaićevoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majku sedmogodišnjaka Sanitarnoj inspekciji prijavila je liječnica školske medicine. Djed djeteta je, inače, bio ugledni pedijatar još u Jugoslaviji.

"Najvažnija mi dobrobit djeteta i imam pravo odlučivati o nečemu što zdravlje moga djeteta dovodi u opasnost. Liječnica školske medicine nije me silila na cijepljenje, rekla mi je, štoviše, da mi dijete nitko neće loviti u školi i tjerati ga da primi cjepivo, ali me je prijavila sanitarnoj inspekciji", ispričala je VečernjemZ.M. K.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik Mađarić kaže da je u svijetu praksa po pitanju cijepljenja različita. Mnoge države ne poznaju obvezno cijepljenje djece, procjepljivanje se obavlja ako to traže roditelji ili po savjetu liječnika. U mnogim državama koje formalno imaju obvezu cijepljenja djece, roditelji koji to ne žele potpisuju izjavu o necijepljenju, uglavnom se pozivajući na nuspojave-reakcije djece na cjepivo.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo