Konačno pitka voda / Majka koja je dočekala Plenkovića s djetetom u naručju: 'Nećemo piti vodu dok ne doznamo uzrok'

'Neka je voda i sto dana ispravna, ali prije neka nam kažu uzrok i što se dogodilo. Do tada neću piti vodu, niti je davati djetetu, već ću je kupovati o svom trošku', poručuju iz udruge Brodske mame

9.4.2018.
18:32
VOYO logo

Nakon deset dana cisterni i kanistera 90 tisuća građana Slavonskog Broda konačno je dobilo pitku vodu u slavinama svojih domova. Zdravsteno je ispravna i može se koristiti za piće - zaključilo je stručno povjerenstvo. No, unatoč tome, Brođani su još sumnjičavi pa vodu i danas uzimaju iz cisterni, a na teren su jutros izišli sudski vještaci, predstavnici Vodovoda i Grada kako bi prikupili uzorke na mjestu gdje je došlo do pucanja cijevi.

Uz bilježnice i pribor - učenici u Slavonskom Brodu imaju i boce s vodom. "Mi smo bili na praznicima tako da nam je sve bilo lijepo osim toga. Medicinske smo struke i nismo bili sigurno je li to zdravo ili nije tako da smo proveli praznike noseći kanistere i bočice", ispričala nam je Slavica Martinić, učenica Srednje medicinske škole Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica kaže da su cisterne stigle za vikend, kako bi više od 300 učenika sve dočekalo spremno.

"Naši učenici su dobili obavijest prošli tjedan da voda neće biti ispravna, te smo omogućili u manjim kanisterima ukoliko ne bude dovezen spremnih da budu osigurani. Nisam jos vidjela da netko pije vodu, i ja sam majka, vjerujem da će sve biti u redu", kazala nam je Jelena Jelinić Bošnjak, ravnateljica Srednje medicinske škole Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je voda zdravstveno ispravna i može se piti - Brođani i danas dolaze do spremnika po vodu. "Bojim se. Ne vjerujem ni ministru ni institucijama", ističe građanka Slavonskog Broda Marija.

"Nisam danas pila vodu. Samo flaširanu. Ne vjerujem im, nisu mi vjerodostojni", kazala nam je Zdenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da vodu mogu piti i koristiti za sve kao i prije deset dana, doznali su prije devet ujutro.

"Neka pije vodu onaj koji kaže da se može piti, on i njegova djeca", ističu građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok onečišćenja još se ne zna. Na mjestu puknuća su sudski vještaci, sutkinja trgovačkog suda, predstavnici Grada i Bodovoda.

"Tvrtka Crodux je tražila zaštitu dokazam, vidjet ćemo što će sve to donijeti", izjavi oje gradonačelnik Mirko Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda iz cisterni za 90 tisuća stanovnika bila je jedina pitka voda gotovo deset dana, a već sutra sve cisterne će biti vraćene.

Brođani bi trebali odahnuti, tako im je između ostalog poručena sa sjednice kriznog stožera, koja je bila predzadnja, a sutra bi trebala biti posljednja. Razgovarat će se koliko je vode iz cisterni potrošeno i koliko sve to košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je voda zdravstveno ispravna, iako je mogu piti, Brođani to ne žele. O tome smo u RTL-u Danas razgovarali smo s Ivanom Smolčić Jerković iz udruge Brodske mame, koja je premijera Plenkovića prilikom njegovog dolaska u Brodu upitala piju li i njegova djeca flaširanu vodu.

Gospođo Smolčić Jerković, bili ste revoltirani prvih dana, vidjeli smo vas i u žustrom razgovoru s premijerom prilikom posjete Brodu, kako se danas osjećate, piju li vaša djeca vodu iz slavine? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toksikolog Plavšić je rekao da ta voda nije sigurna dok ne znamo uzrok, i zato je i dalje ne pijem. Neka je ona i sto dana ispravna, ali prije neka nam kažu uzrok i što se dogodilo. Do tada neću piti vodu, kupovat ću je o svom trošku. Svom djetetu neće davati ovakvu vodu.

Odustajete li od najavljenog prosvjeda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad se nije radilo samo o vodi. Kad smo kretali u inicijativu tema je bila zrak. Mi devet godina riješavamo taj problem i ovo je super poruka ako je voda ispravna, ako se to može riješiti u deset dana, onda se može riješiti i problem onečišćenja zraka. To je meni jako pozitivna poruka. I idemo u Zagreb da napokon i to riješe.

Koje teme donosite na Markov trg u subotu u devet sati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Markov trg donosimo teme zdravstva, spontanih pobačaja, malignih bolesti. Bit će strojarskih, ekoloških pitanja. Imamo dosta toga, mame su se angažirale i mnoge su napisale pitanja premijeru. Zahvaljujem svakoj na tome. Večeras ćemo ih poslati svima.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo