POLICIJA BLOKIRALA KVART /

Obračun klanova: 'Djeca su pod stresom, ako se pucnjava ponovi neće više dolaziti u školu'

Nakon jučerašnje pucnjave roditelji su organizirali prosvjed

13.9.2018.
19:42
VOYO logo

Majka Lena Čičak, nakon sastanka s ravnateljem OŠ Vukomerec, predstavnicima policije i Ministarstva obrazovanja, gostovala je u RTL-u Danas.

Gdje ste bili jučer i gdje su bila vaša djeca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila sam na roditeljskom sastanku u školi, bila sam s tom djecom, čekala sam dok ne dođe policija, zabarikadirali smo se, zatvorili sve. Sa svim roditeljima smo bili u kontaktu i srećom nije se dogodilo ništa tragično da bi netko od djece nastradao.

Kako su vaša djeca danas, kao i sva ostala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina djeca nije došla u školu. Djeca su definitivno pod stresom i netko im to treba objasniti na stručan način. Dobili smo obećanje da će im u ponedjeljak biti pružena psihološka pomoć.

Hoće li djeca ići sutra u školu i što ste dogovorili na sastanku?

Dogovor s Ministarstvom da djeca koja imaju gdje ostati neka ostanu doma, a djeca s kojom roditelji nemaju kamo neka dođu u školu, tu će biti na sigurnom. Bit će ravnatelj i svi djelatnici s njima. Drugi zahtjev je da policija u civilu bude nazočna u cijelom kvartu. Dogovor je da ćemo sutra u 17 sati doći s djecom ispred škole pokazati im da je ovdje sigurno kako bi mogli u ponedjeljak ići u školu.

Hoće li onda od ponedjeljka imati policijsku zaštitu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska zaštita je već od danas. Obećano je i da će biti čitav niz drugih policajaca, ophodnje će biti do daljnjega. Sastanci će biti svakih sedam dana, pratit ćemo situaciju. Dok budemo osjećali sigurnost djeca će ići u školu, a ako se ponovo nešto ovakvo dogodi onda će to biti kraj dolaska u školu.

Jeste li zadovoljni dogovorenim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni zahtjev nije moguće ispuniti, ali bitno je da dobijemo bilo kakvu sigurnost, odnosno što će djeci vratiti povjerenje da samostalno mogu u školu.

Kronologija sinoćnjeg obračuna

U jednom trenutku cijeli kvart Vukomerec je protrnuo. Na pucnjeve iz dvaju automobila koji su se parkirali pred kućom, netko je s terase, koja gleda na dvorište osnovne škole, uzvratio rafalom iz kalašnjikova.

"Dogodilo se to da su Osmanovići, moju kuću su napali jer su me htjeli reketirati. Neke 4 tisuće što je moj muž ostavio, ali nikad nije bio dužan, nikad nije ništa, i napali, psovali, vrijeđali, od nedjelje do jučer. I došli tu pred kuću, pucali", ispričala je Sarajka Zahirović, majka osumnjičenih.

Privedeno je 19 osoba, među njima i dvojica njezinih sinova i gostiju. Sukob je eskalirao nedavno, nakon smrti glave kuće obitelji Zahirović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su da se Šerif ne može kopati dok mu ne dam 4 tisuće eura. Može netko doći i reći sad poslije smrti tvoj muž je milijun eura dužan, ja moram dati milijun eura ili da ubiju moju djecu i moju familiju", kazala je majka osumnjičenih.

Škola je danas bila gotovo prazna. "Dobar dio roditelja danas nije doveo djecu u školu dok se ne vidi kakva je sigurnosdna situacija", izjavio je Zdravko Dominik, ravnatelj OŠ Vukomerec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako službeno nitko nije ozlijeđen, navodno je jednog čovjeka okrznuo metak, no nije želio prijaviti zbog mira u ulici. Ili straha. Većina ih zbog toga ne želi javno govoriti.

"Postoje institucije koje će to rješavati. Samo sam ostao iznenađen kad sam prošao, možda sam mogao biti mrtav prije 2, 3 minute kad je to počelo", kazao je Antun iz Zagreba.

Obje zaraćene obitelji već su odavno u sukobu, a policija ih je obilazila i nekoliko dana prije. U kući oko koje se odvijala pucnjava živi čak 30-ero djece.

"Prolazio sam tuda, nisam se ni obraćao jer sam znao da se uvijek nešto tu. Policija je navratila, otišla, normalno, napravili svoj posao šta je valjda trebalo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi mi želimo mir, da mirno živimo", ističe Roza iz Zagreba.

I sam gradonačelnik sinoć je bio na očevidu, danas poručuje - Zagreb je najsigurniji grad u Europi. No, u to nisu sigurni roditelji djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo