Majka 14-mjesečne djevojčice otišla u zatvor

Nekadašnja članica Uprave Kamen Ingrada i suradnica Vlade Zeca otišla je na izvršenje zatvorske kazne u trajanju od dvije godine i 11 mjeseci.

25.5.2010.
13:23
VOYO logo

Na izvršenje zatvorske kazne Đurđica Kristić je prvi put otišla 14. siječnja ove godine nakon što je Vijeće Županijskog suda u Požegi odbilo njezinu molbu da joj se odlazak u zatvor odgodi do navršenja godine dana života tada desetomjesečne kćerkice.

Naime, ona je do tada već dobila maksimalnu zatvorsku odgodu odlaska na izvršenje zatvorske kazne od 20 mjeseci zbog visokorizične trudnoće, te rođenja djeteta sredinom ožujka prošle godine, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina odvjetnica Sandra Pavić objašnjava kako je Kristić, s druge strane, imala pravo, isto tako po zakonu, dobiti odgodu odlaska na izvršenje kazne zatvora do godine dana života djeteta.

Međutim, sud je bio mišljenja da je ona svoje pravo maksimalne odgode zatvora već iskoristila. S obzirom na tu odluku, Kristić je tada zatražila da u zatvor povede i dijete, koje je tada još uvijek dojila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za prihvaćanje prijedloga da majka sa svojim djetetom bude u zatvoru ne postoji zakonska osnova, ni po Obiteljskom zakonu ni po Zakonu o izvršenju zatvorske kazne", stoji u obrazloženju koje je poslao Općinski sud u Požegi, a koje je poslije potvrdio i Županijski sud, nakon žalbe Đurđice Kristić.

Naime, po zakonu dijete može biti u zatvoru do treće godine života, ali samo ako se rodilo dok je majka izdržavala zatvorsku kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da joj nije bilo udovoljeno da dijete povede u zatvor, zatražila je odgodu izvršenja kazne, što joj je sredinom veljače Županijski sud u Požegi, odnosno sudac izvršenja Berislav Devčić i dopustio u trajanju od 90 dana.

"Nakon što je prošlo to vrijeme, ona se uredno javila na izvršenje zatvorske kazne", potvrdio je Branimir Miljević, predsjednik Županijskog suda u Požegi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smještena je u ženskoj kaznionici u Požegi.

"Nadala se da će biti smještena u otvoreni dio kaznionice, što bi joj omogućilo izlaske za vikend kako bi viđala dijete. S obzirom na to da se protiv nje vodi četiri, pet kaznenih postupaka, ona ne može dobiti otvoreni dio", objasnila je odvjetnica Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da su Općinskim sudu podnijeli zahtjev da se sve te optužnice spoje u jednu i da se njezina djela za koja je optužuju tretiraju kao produljeno kazneno djelo jer se u svim optužnicama radi o sitom kaznenom djelu koje se odnosi na različita vremenska razdoblja. Općinski sud se o tome još nije očitovao.

Kristić je zajedno s Vladom Zecom osuđena zbog zlouporabe položaja na tri godine i osam mjeseci zatvora, ali joj je kazna nakon žalbe smanjena na dvije i pol godine. Kako je u međuvremenu osuđena na još jednu jednogodišnju kaznu zbog istog djela, kazne su joj objedinjene u jedinstvenu kaznu od dvije godine i 11 mjeseci, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004200801006 arti-201001210689006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo