izbjeglička kriza u europi / Mađarska gradi zid, Slovaci primaju samo kršćane, Ostojić: 'Čuvat ćemo granicu kao i do sada!'

Dok Mađarska gradi zid, očekuje se preusmjeravanje izbjeglica iz Srbije u Bugarsku, ali i Hrvatsku. Ministar Ranko Ostojić tvrdi - u čuvanju granica bit ćemo uspješni kao do sada

20.8.2015.
19:29
VOYO logo

Zbog izbjegličke krize Makedonija je proglasila izvanredno stanje. Iako u Skoplju službeno tvrde da  granični prijelazi s Grčkom nisu zatvoreni - vojska je počela zatvarati ilegalne rute koje koriste migranti. 

Makedonija je danas nakratko zatvorila svoje granice, a izbjeglice će propuštati u manjim skupinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nisu zatvorili granice /

Makedonija proglasila izvanredno stanje i rasporedila vojsku zbog izbjegličke krize

Image
nisu zatvorili granice /

Makedonija proglasila izvanredno stanje i rasporedila vojsku zbog izbjegličke krize

Seoba naroda preko Mediterana u Europsku uniju ne jenjava. Talijanska obalna straža samo je danas spasila 359 izbjeglica na moru. Izbjeglice iz Turske i Sirije riskiraju život na putu za Grčku.

Sreću zbog bijega od gotovo sigurne smrti u ratu, ubrzo zamjenjuje osjećaj neprihvaćenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predavao sam na sveučilištu u Siriji, ali sev je nestalo početkom rata i dolaskom ISIS-a. Kad su me tražili da se pridružim, morao sam pobjeći. Znam da je Grcima dosta Sirijaca, ali nismo znali što drugo učiniti nego bježati. Zahvalan sam na svakoj pomoći", rekao je Amir Mohammed, izbjeglica iz Sirije.

Izbjeglice koje su uspjele ući u Mađarsku, uputile su se prema Austriji. Zbog sigurnosti, u jednom trenutku je bio zaustavljen željeznički promet na austrijsko-mađarskoj granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Mađarski bodljikavi zid - čini puno veću štetu nego korist. Nakon što je jučer srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da će se ruta iz Srbije preusmjeriti na Hrvatsku i Bugarsku - ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi: 

"Hrvatska već godinama odolijeva valu imigranata koji je počeo s Arapskim proljećem. Radi se o stotinama tisuća ljudi, do sada smo to uspješno radili nastavit ćemo tako i dalje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska bi u sklopu programa Europske unije ipak trebala prihvatiti 400 do 700 izbjeglica. A Njemačka - njih čak 800 tisuća!

"Primit ćemo gotovo tri puta više izbjeglica nego prošle godine. Njemačka ne može zauvijek brinuti o 40 posto svih izbjeglica u Europi. Europska komisija mora poduzeti mjere protiv zemalja koje ne ispunjavaju svoje obveze", dodaje Thomas de Maiziere, njemački ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodna poruka stigla je iz Slovačke. Primit će 200 izbjeglica, ali samo kršćana, jer kažu - nemaju za njih džamije. Reagirala je Europska komisija podsjećajući da je bilo kakva diskriminacija - neprihvatljiva.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo