analiza / Macan i Skoko za Vijesti.hr: 'Milanović je povukao jedini logičan potez, sve drugo bi bilo pogubno za njega i SDP'

'Podnošenje ostavke je bilo najbolje što je mogao napraviti kako bi ostavio prostora da se stranka konsolidira do lokalnih izbora pod novim vodstvom.'

12.9.2016.
17:32
VOYO logo

"Zoran Milanović shvatio je da nema šanse za sastavljanje Vlade i da bi drugi izgubljeni izbori u samo šest mjeseci bili pogubni i za njega osobno i za stranku", komentira za portal Vijesti.hr analitičar RTL televizije Božo Skoko odluku predsjednika SDP-a da se neće opet kandidirati za predsjednika SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsjetimo, predsjednik SDP-a Zoran Milanović objavio je kako se više ne namjerava kandidirati za predsjednika stranke, a mogućnost da formira vladu s Mostom ocijenio je nerealnom, poručivši kako građanima želi stabilnu vladu.

- Nakon jučerašnjih izbora, ne planiram se više kandidrati za mjesto predsjednika SDP-a, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u stranačkoj središnjici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijela stranke pozvao je da se što prije sastanu u pripremi unutarstranačkih izbora, koji se po statutu SDP-a moraju provesti najviše 150 dana nakon parlamentarnih. Milanović smatra da bi se ti izbori trebali održati što prije, kako bi stranka imala dovoljno vremena pripremiti se za lokalne izbore u svibnju iduće godine.

- Ovo je njegov jedini logičan potez, kaže nam Skoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njim se slaže i drugi RTL-ov analitičar Krešimir Macan koji kaže da je Zoran Milanović jasni gubitnik ovih izbora. 

- Podnošenje ostavke je bilo najbolje što je mogao napraviti kako bi ostavio prostora da se stranka konsolidira do lokalnih izbora pod novim vodstvom. Ostaje mu mogućnost da i dalje bude saborski zastupnik, što ne isključujem, no ne vjerujem da mu je to jedina opcija o kojoj razmišlja. Već je nekakve probne balone slao tijekom kampanje, rekao nam je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se u javnosti već spekulira o imenima mogućih nasljednika Zorana Milanovića, a radi se o Ranku Ostojiću, Siniši Hajdašu Dončiću i Toninu Piculi, Macan upozorava.

- Nasljednike će iznjedriti trka - iskreno ne vidim nikoga od postojećeg vodstva u toj poziciji - vjerojatno će morati primjeniti Plenkovićev poučak i dovesti Tonina Piculu, za što sada nema prepreka, tvrdi Macan i dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Poteškoća će biti da će novi predsjednik morati surađivati s timom zastupnika koji su izbor Zorana Milanovića, no na to mora  biti spreman, na kraju će naš sugovornik.

Inače, uz gore spomenuta imena za nasljednika Milanovića, u "igri" se pojavilo još jedno ime. Kako je ekskluzivno potvrdila za Vijesti.hr, i bivša članica SDP-a Aleksandra Kolarić, koju je baš Milanović izbacio iz stranke, spremna se kandidirati za predsjednicu SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako je ikada bilo vrijeme za otvoren i jasan stav, onda je to sada. Ako je stranka spremna za promjene, vratit ću se u nju i kandidirati za predsjednicu. Treba nam Novi SDP, rekla nam je Kolarić.

SDP se trenutno nalazi u teškoj situaciji. Izbori su, sada je već evidentno, izgubljeni. Aktualni predsjednik jasno je dao do znanja da više ne namjerava biti preedsjednik stranke, članovi su nezadovoljni porazom od HDZ-a, a lokalni izbori su skoro "pred vratima". Kako će i hoće li SDP prebroditi ove uistinu turbulentne trenutke, pokazat će vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike