Pristup dokumentima / Lustracija po Boži Petrovu: otvoriti Državni arhiv, ali samo dokumente nastale prije kraja 1990.godine

Image

Most je ovih dana dovršio izmjene Zakona o državnom arhivu, a njegov predsjednik smatra da Arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima

4.2.2017.
11:15
VOYO logo

Kako prekinuti rasprave o ustašama i partizanima, pitaju se mnogi. Podjelama u hrvatskom društvu zabrinut je i Božo Petrov. "Naše društvo opterećeno je podjelama koje većinom počivaju na iskrivljenim činjenicama i namjernim podjelama zbog stjecanja političkih bodova", kazao je Petrov za Večernji list.

Ljudima ponuditi povijesne dokumente moglo bi biti rješenje da se podjele prekinu, smatra on. Naime u intervjuu za Večernji list, predsjednik Mosta i predsjednik Sabora, Božo Petrov, poručio je kako dokumente Državnog arhiva treba otvoriti za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima i da nitko ne mora navoditi posebne razloge ili pobude za istraživanje arhiva. Stručnjaci i povjesničari su ti koji su kompetentni govoriti o temama iz prošlosti, a da bi oni mogli objektivno zaključivati, moramo im omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva", izjavio je Petrov za Večernji list.

Most je ovih dana dovršio izmjene Zakona o državnom arhivu, a novim zakonom dostupnom će se učiniti građa nastala prije 22. prosinca 1990. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo