OVO SE NE PAMTI / Ludnica kakvoj se nitko nije nadao. U ovom dalmatinskom gradu cijene nekretnina iznenada otišle u nebesa

Image

Građevinci rade punom parom u širem središtu Imotskog, a ruke trljaju i odvjetnici

12.11.2022.
23:26
VOYO logo

Još prije nepunih petnaest godina u središtu Imotskog zjapile su prazne i na pola urušene brojne stare kuće. Smještajni kapaciteti mogli su biti nabrojani na prste jedne ruke, međutim situacija se danas okrenula doslovno naglavačke, primjećuju novinari Slobodne Dalmacije.

Pišu, samo u Ulici Ante Starčevića, gdje su kamene kuće desetljećima zjapile prazne i razrušene, danas je pravo gradilište, a gotovo na svakom koraku je moguće pronaći plave ploče s natpisom apartmani, najčešće s tri ili četiri zvjezdice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo ne pamtim, kod mene i susjeda vlada ludnica! Interesiraju se, zovu i raspituju se za stare kuće u našem kvartu. Ne pitaju za cijenu, samo traže da je vlasništvo uredno. Koliko vidim, sve oko mene se rasprodalo", kazala je jedna starija Imoćanka.

Građevinci rade punom parom u širem središtu Imotskog, a ruke trljaju i odvjetnici. Naime, predmeti za reguliranje stvarnog vlasništva samo se gomilaju na sudu, zemljišniku u katastru. Oni koji su imali barem neki udjel u nekretninama traže ostalu rodbinu kako bi dogovorili posao s kupcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav trend, piše u nastavku Slobodna Dalmacija, nije bio očekivan, pa i bez obzira što su Imotski i cijela krajina praktički preko noći postali prestižni dio Dalmatinske zagore kada je u pitanju turizam.

Image
PRIJATELJICE NOĆI /

Jug Hrvatske kao eldorado za ljubitelje prostitutki: Nudi se šarolika baza djevojaka, a procurile su i cijene

Image
PRIJATELJICE NOĆI /

Jug Hrvatske kao eldorado za ljubitelje prostitutki: Nudi se šarolika baza djevojaka, a procurile su i cijene

"Samo mi svakodnevno imamo na desetke upita za unajmljivanje stanova, ali na tržištu nema slobodnih. Iz iskustva savjetujem vlasnicima da odmah u startu rješavaju dokumente i vlasništvo jer će time svoju nekretninu prodati u sat vremena", izjavio je Željko Ajduk, vlasnik tvrtke specijalizirane za posredovanje u prometu nekretninama..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O neprestanom rastu cijena nekretnina govori i činjenica da se oko blagdana Velike Gospe četvorni metar stana u novogradnji ili obnovljenog stambenog prostora prodavao po prosječnom iznosu od 1800 do 1850 eura.

Već ovih dana, dakle nakon samo tri mjeseca, nitko ne prodaje takve kvadrate ispod 2000 eura. Za usporedbu, prije pet-šest godina, četvorni metar stana koštao je oko 500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovakva situacija na tržištu nekretnina svakako je odraz i ubrzanog razvoja turizma. Bez obzira što se već sljedeće godine očekuje ponuda od oko 500 kuća za odmor, pretežno u ruralnim područjima Imotske krajine, bez obzira što je ponuda apartmana u stalnom porastu, očito da je prilika za dodatnom zaradom pokrenula cijelu pomamu za nekretninama u gradu.

Jasno, sadašnji stanovnici Imotskog morati ubrzano prilagoditi svim izazovima koje donosi turizam, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo