Drama na moru /

Olujno jugo bacalo Poljake na stijene, spasili ih u zadnji tren. Na jedrilici bila i djeca

Image
Foto: Sasa Miljevic/Pixsell

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć jer nije mogao upravljati jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene

26.6.2024.
17:28
Sasa Miljevic/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je Lučka kapetanija Sali u utorak navečer spasila 11 članova posade jedrilice među kojima je bilo troje djece kod Dugog otoka. Tamo ih je uhvatilo olujno nevrijeme i spašeni su od udara u stijene.

Dojavu su dobili noćas u 02.30 sati. Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar, odnosno, Ispostavom lučke kapetanije Sali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj jedrilice zatražio je pomoć jer nije mogao upravljati jedrilicom po izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene, dok je na jedrilici boravilo ukupno 11 članova posade, uključujući voditelja i troje malodobne djece, svi državljani Republike Poljske.

Image
A KAMO JE ON KRENUO' /

Austrijanac na gumenjaku nestao kod Raba. Pilot Pilatusa ga pronašao, Lučka kapetanija spasila

Image
A KAMO JE ON KRENUO' /

Austrijanac na gumenjaku nestao kod Raba. Pilot Pilatusa ga pronašao, Lučka kapetanija spasila

Službenici su pronašli jedrilicu nedaleko dojavljene pozicije. Nekontrolirano se kretala pod udarima olujnog juga i visokih valova te neposredne blizine stijena otočića Garmenjak Veli - stoji u priopćenju ministarstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da zbog izrazito nepovoljnih uvjeta na moru nije bilo moguće izvršiti evakuaciju posade sa jedrilice, stoga su službenici saljske Ispostave uspjeli osloboditi sidro jedrilice na svega 10-ak metara od otočnih stijena. Nakon toga je jedrilica u 3.40 sati vlastitim pogonom te uz asistenciju spasilačke brodice iz sastava ILK Sali isplovila sa opasne pozicije i proslijedila prema luci Sali.

Pristali su jutros u 5 sati u saljsku luku, neozlijeđeni. Akcija je uspješno okončana bez stradalih i bez veće materijalne štete.

U okviru očevida o uzrocima ovog izvanrednog događaja na moru službenici Ispostave lučke kapetanije Sali utvrdili su da je jedrilica u vlasništvu domaće charter tvrtke, duljine 13,96 metara te je vlasniku naloženo otklanjanje svih nedostataka, prije sljedećeg isplovljenja, dodaju iz ministarstva.

POGLEDAJTE VIDEO: Akcija spašavanja na moru: Šibenska lučka kapetanija spasila je sedmero Poljaka nakon što su završili na pučini

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo