KAO U PAKLU /

Lucifer hara Hrvatskom, a zaustavit će ga jaka promjena i nevrijeme

DHMZ je izdao niz upozorenja zbog visokih temperatura

14.8.2024.
11:21
VOYO logo

Iako je jutros u pojedinim dijelovima Hrvatske grmjelo i padala je kiša, Hrvatska se nalazi u vrhuncu toplinskog vala koji će trajati sve do subote. DHMZ je izdao niz upozorenja zbog visokih temperatura koje će ponegdje ići i do 40 stupnjeva. Danas je cijela zemlja u crvenom.

Image
Foto: DHMZ

I dalje su mogući povremeni pljuskovi s grmljavinom, no jača promjena vremena tek slijedi idućeg tjedna. Ona će konačno zaustaviti Lucifera, neslužbeni naziv za toplinski val s izrazito visokim temperaturama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih nekoliko godina mediji koriste naziv Lucifer. Naime, to nije službeni meteorološki naziv, već ga koriste amaterski meteorološki krugovi kada je riječ o iznimno visokim temperaturama ljeti. Među prvima su ga počeli koristiti Talijani, a često ga srećemo u naslovima srpskih i medija u BiH.

Kada stiže jača promjena vremena

Kako je prognozirao naš meteorolog Dorian Ribarić poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će prevladavajuće sunčano i vrlo vruće pa i sparno, ali bit će mjestimice razvoja oblaka, a onda moguće i prolazno kraćih pljuskova koji mogu biti intenzivniji, osobito s pojačanim vjetrom. Temperatura do pljuskova oko 36-37 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istoku većinom sunčano, ali krajem dana na zapadu i u Posavini moguć pokoji izraženiji pljusak. Ostaje podjednako vruće, između 35 i ponegdje vrlo visokih 38-39 °C.

U Dalmaciji obilje sunca i vedrine, kao i iznimne vrućine. Vjetar s mora tek slab, a temperatura opet onda malo viša, između 34 i 38 °C.

Na sjevernom Jadranu dosta sunca, ali će mjestimice uz jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i Lici, kao i unutrašnjosti Istre, biti malo kiše ili grmljavinskog pljuska, rijetko i uz samu obalu. Možda samo kasno navečer više kao pojačan vjetar. Do tada razmjerno mirno i vrlo vruće.

Iznimna vrućina nastavlja se do kraja tjedna, a bit će opet i malo stabilnije na kopnu u četvrtak i petak. Od subote opet raste vjerojatnost za popodnevne pljuskove, a čini se pravo pogoršanje vremena stiže u drugom dijelu nedjelje i osobito u noći na ponedjeljak kada će biti i lokalno jačeg nevremena uz osjetniji pad temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu: Padala je jaka kiša

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo