APN AFERA / Lovrećani za bivšu načelnicu mole na misi: 'Ona je naša humanitarka, pomaže svima i hvala joj'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, lovrec.hr

Mještani smatraju da se vodi hajka i pitaju gdje su pravi veliki lopovi

12.2.2020.
13:49
Ivo Cagalj/PIXSELL, lovrec.hr
VOYO logo

U službenom dopisu koje je Ministarstvo uprave poslalo 10. veljače popodne na e-mail adresu općinskog središta u zapadnom dijelu Imotske krajine navodi se da od 7. veljače automatizmom prestaje funkcija dosadašnje načelnice Anite Nosić zbog promjene prebivališta: ona se tijekom mandata odjavila iz Lovreća i prijavila u Zagrebu kako bi dobila subvencionirani kredit za stan, uz mjesečnu potporu APN-a u iznosu od 1768 kuna tijekom četiri godine.

Dopis iz Ministarstva kaže i da njezino mjesto automatizmom preuzima njezin zamjenik Petar Petričević, magistar ekonomije, također član HDZ-a, koji je 2017. izabran i za predsjednika Mladeži HDZ-a u Lovreću. On je, zajedno s Nosić, u svibnju 2017. dobio povjerenje mještana, postao zamjenik načelnice te volonterski obavljao funkciju, dok zadnju godinu dana dohodak ostvaruje u LAG-u u Zadvarju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našao se mladić u nebranom grožđu, pa već sada svi propitkuju gdje on živi, gdje je prijavljen? ''I sinoć vam je momak bio doma, ovdje u Lovreću, tu je s ocem. Iako ima stan u Splitu, ovdje živi'', potvrdili su Petričevićevo prebivalište Lovrećani, gdje je Slobodna Dalmacija otišla pronaći načelnicu koja još nije službeno razriješena, kao što službeno nije imenovan ni Petričević.

Lovrećani poštuju svoju mladu načelnicu i spremni su, ako treba, skupiti novac da otkupi stan, pisati peticije za njezin povratak na mjesto načelnice, a tri mještanke, Ana Zaradić, Anka Nikolić i Jelka Nikolić, koje je Slobodna Dalmacija srela, išle su na misu i pomoliti se za Anitu: ''Ona vam je naša humanitarka, pomaže svima i hvala joj na procvatu Lovreća. Vidite školu, dvoranu, groblje je uredila, ceste ...''

''Učiteljica sam joj bila od 5. do 8. razreda, matematike i fizike, odlična je cura. Nasjela je na ovu priču, nepromišljeno je sve ovo napravila'', zbori Anka dok Jelka sve potvrđuje: ''Evo, meni staroj je omogućila da imam brigu i skrb, Anka se brine o meni kroz onaj program “Zaželi”. A tko bi mi, dijete, pomogao, da nije bilo načelnice?''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u programu “Zaželi” slabo zapošljive žene pomažu nemoćnim osobama, a trenutno u Lovreću taj posao ima 15 žena. ''Taj posao sada obavljam i ja, pomažem našim starcima, a Anita je odlična, uvijek je svima bila pri ruci. Idemo u crkvu pomoliti se i za nju'', otkriva Anka, sada u ulozi geronto domaćice, koja prima plaću za brigu o starijima.

Radnih mjesta u Lovreću baš i nema, pogotovo za žene, pa je ovaj program bio pun pogodak za mjesto koje oživi tek vikendom, kada svi dođu iz grada. ''Ma treba prekinuti ovu hajku, proganjaju je, a gdje su pravi, veliki lopovi'', pita se Jelka, zgrožena što svi prozivaju ''malu Anitu'', kojoj je i majka bolesna, pa obitelji dodatna zbrka ne treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi su ipak bili “okrutniji”, ali ne bi se predstavljali: ''Svatko će odgovarati za svoj grijeh! Zašto je išla tražiti poticaje u Zagrebu? Koliko ono, je li 1800 kuna mjesečno u četiri godine, pa to nije ni 100.000 kuna. A Županija daje mladim ljudima više od 100.000 za one koji će ostati u Zagori. Pa zašto to nije uzela?''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo