Afera 'Jadranska tuna' /

Lov u mutnom, pjevanje u crkvenom zboru i Ante Gotovina: Drama oko uzgoja tune u Hrvatskoj ide dalje, a EU šalje opomene

Ribarski Inspektor optužuje ministricu poljoprivrede za lažiranje dokumentacije i pogodovanje. Iz Europe stižu opomene, a u Hrvatskoj se najavljuje otkrivanje novih dokaza

10.2.2022.
21:00
VOYO logo

Zbog tune, opomena Europske komisije Hrvatskoj jer su utvrđeni ozbiljni nedostatci u praćenju prebacivanja i stavljanja u kaveze plavoperajne tune. Istovremeno, ribarski inspektor iz Zadra optužuje ministricu poljoprivrede da s uzgajateljima lažira dokumente.

"Nepravilnosti su se dogovarale u Ministarstvu poljoprivrede i sastanke je držala Marija Vučković. Na desetke sastanaka je održano i ona sad kao ministrica i vjernica koja pjeva u crkvenom zboru ne bi trebala davati 10 ili 20 ljudi da lažu za nju", optužio je ministricu inspektor Marko Pupić Bakrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam. Nikad, nikad, nikad. Sad čitam novo. Pa ću reći da sam pjevala u crkvenom zboru i da kao vjernica ne bi trebala govoriti ovo ili ono. Ja nikad u svojim javnim nastupima ne ističem privatno, i nisam nikad pjevala u crkvenom zboru", rekla je Vučković.

Pupić Bakrač još je u siječnju upozorio da se iz Libije uvozi jeftina tuna u Hrvatsku bez  papira, a nakon toga se skupo prodaje u Japan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pogodovalo se tunogojilištu i taj uvoz te tune. Ja sam rekao da kod uvoza te tune je zadarska i šibenska inspekcija bila isključena da mi nismo odobravali stavljanje u kavez i da ne znamo ništa očito se išlo nekome na ruku", kaže inspektor.

Image
Zar i tvrtka Ante Gotovine? /

EK jučer ukorila RH zbog tune. Ministrica inspektoru zviždaču danas kaže da laže, on uzvraća: 'Sad vam je došla EK!'

Image
Zar i tvrtka Ante Gotovine? /

EK jučer ukorila RH zbog tune. Ministrica inspektoru zviždaču danas kaže da laže, on uzvraća: 'Sad vam je došla EK!'

On sumnja na tvrtku Jadran tuna i Pelagos, s kojima je povezan umirovljeni general Ante Gotovina. Odvjetnik tvrtki sve demantira i kaže da opomena Komisije nema veze s njima.

"Čak iz priopćenja nije jasno je li to u nadležnosti Ministarstva ili Sabora, da li treba u Zakonu mijenjati. To nema veze s Pelagos farmom ni Jadran tunom", rekao je Ivo Farčić.

Ministrica Vučković objašnjava da se opomena odnosi na razdoblje od tri godine - do 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je riječ o sustavu unakrsnih kontrola, kvaliteti snimaka. Tu se ne govori da je izrijekom došlo do prekršaja nego da sustav nije mogao dovoljno jamčit da nema", kazala je Vučković.

Tko je kršio pravila istražit će Komisija, a sve bi moglo završiti i na domaćem sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo