jačanje svojih redova / Lov na stabilniju većinu: mogu li Plenkovićevi partneri pridobiti nezavisne zastupnike i stranačke otpadnike?

Čini se da su se zato HDZ-ovi koalicijski partneri bacili u lov na zastupnike

3.5.2018.
18:47
VOYO logo

Ionako tijesna saborska većina spala je na 77 ruku, nakon što je zastupnik HRAST-a napustio vladajuću koaliciju. Čini se da su se zato HDZ-ovi koalicijski partneri bacili u  lov na zastupnike. Žele naime izbjeći situaciju poput onih kada je glasovanje o povjerenju ministrici Dalić spašavala HDZ-ova zastupnica s porodiljnog.

Dok je sabornica poluprazna, što zbog oporbe što zbog vladajućih, ovi drugi i izvan nje nje rade na jačanju svojih redova. Jedan od Plenkovićevih partnera, Milan Bandić, navodno je bacio oko na bivšeg MOST-ovca Vlahu Orepića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja čvrsto ostajem pri stavu da ostajem neovisan saborski zastupnik koji ima jasan cilj, a to je pristojno uređena građanska Hrvatska. I od toga ne odustajem. Je li bilo kakvih kontakata? Bilo je razgovora i dio demokracije je u tome da razgovaramo, ja ću razgovarat sa svakim, ali ovo je moj politički okvir, ajmo tako reći'', jasno će Orepić.

Iako ne priznaje - na pridobivanju drugih zastupnika navodno je premijeru u pomoć uskočio i HNS-ov Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za novu jaču većinu poželjan je i iz SDP-a nedavno izbačeni Mirando Mrsić. I on poručuje da ostaje nezavisan te da s itomišljenicima planira osnovati klub zastupnika.

''Za sve ono što je dobro za građane Republike Hrvatske ja ću podržati, ali neću biti ona ruka koja će podržati većinu i omogućiti da HDZ ima većinu u saboru. Taj jezičac na vagi neću biti ja", ističe Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a uvjeravaju da su sa 77 ruku stabilni.   

''Držim da će i oni zastupnici koji ne pripadaju klubovima vladajuće većine podržati zakone koji jesu u interesu podizanju standarda naših građana i koji idu ka cilju podizanja gospodarskog rasta u Republici Hrvatskoj'', kaže predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zasad se čini kako nema zainteresiranih koji bi svojim glasom pojačali saborsku većinu.

Ivan Vrdoljak demantirao vrbovanje nezavisnih saborskih zastupnika

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je "iracionalnom tezom" nazvao medijske navode da vladajuća koalicija nastoji ojačati parlamentarnu većinu privlačenjem nekih nezavisnih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informacija da osobno ili bilo tko drugi iz vladajuće većine vrbujemo potencijalne zastupnike su obična nagađanja i ne treba na njih trošiti previše vremena," rekao je Vrdoljak. Radi se, dodao je, o iracionalnoj tezi.

Neki mediji pišu da vladajuća koalicija pokušava "podebljati" parlamentarnu većinu te da Ivan Vrdoljak pregovara s nekim SDP-ovcima i navode da se radi o Milanki Opačić i Igoru Dragovanu, te o bivšem SDP-ovcu Mirandu Mrsiću. Opačić i Orepić su odbili odgovarati na pitanja novinara o tim spekulacijama, a Mrsić je demantirao da je bilo kontakata te vrste.  Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je, komentirajući te i još neke medijske spekulacije, za N1 rekao da nema problema s funkcioniranjem vladajuće većine, koja ima 77 zastupnika, te kako će se nastojati kvalitetnim zakonima dobiti i više glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak je na današnjoj konferenciji za novinare u Koprivnici rekao da Vlada, ali i HNS moraju svoje aktivnosti staviti u petu brzinu nakon izvješća Europske komisije, koja je procijenila da se rast hrvatskog gospodarstva nastavlja, iako malo usporava, no da je i dalje sporiji nego u usporedivim zemljama članicama.

"Nužno je ubrzati sve reformske procese koje sami želimo potaknuti, ali i one na koje nas upozorava Europska komisija. Zbog toga smo odlučili obići sve županijske organizacije među kojima je i ova Koprivničko-križevačka," rekao je Vrdoljak dometnuvši da Koprivničko-križevačkoj županiji treba jaki HNS, jer on predstavlja politiku suradnje, pristojnosti i rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak je danas komentirao i medijske špekulacije o rekonstrukciji Vlade rekavši da nema ambicije preuzeti ni jedan njen resor.

"Nismo konkretizirali razgovore o rekonstrukciji Vlade. Razgovarali smo o nacionalnom planu reformi i izvješću Europske komisije. To su bile dominantne teme koalicijskih sastanaka. Rekonstrukcija Vlade tema je koju na stol ima pravo staviti isključivo premijer," rekao je Vrdoljak. (Hina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo