otkrio ih gps / Lopovi ukrali Rimčev bicikl, ali nisu bili svjesni što se sprema: 'Gledali smo kako policajci dolaze po njega'

Kamera na biciklu prikazala je i gdje lopov živi, a GPS je otkrio gdje se ta kuća nalazi

10.8.2019.
19:14
VOYO logo

Jednom od najpoznatijih hrvatskih poduzetnika, Mate Rimcu, ukraden je skupocjeni električni bicikl. Otkriven je pomoću GPS sustava.  

Ukraden, pa nakon nekoliko mjeseci pronađen - električni bicikl Mate Rimca nestao je na predstavljanju u Njemačkoj, a sada će vraća kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lopov je ukrao bicikl G6 na jednom od prvih događanja na kojima smo ga predstavili. Sada, nekoliko mjeseci kasnije, bicikl je po prvi put ponovno bio umrežen. S obzirom na to da je opremljen GPS-om i kamerama, točno smo znali gdje je. Čak smo gledali i policajce kako dolaze po njega", kaže Mate Rimac za RTL Danas.

Otkrio ga GPS

Kamera na biciklu prikazala je i gdje lopov živi, a GPS je otkrio gdje se ta kuća nalazi. Moderna tehnologija današnjice, na sreću, otežava posao lopovima.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i mnoge druge stvari koje koristimo u svakodnevnom životu, i prijenosna računala, i mobiteli, pa i satovi imaju ugrađene GPS uređaje. 

Tom mrežom satelita koja odašilje kodirane informacije, omogućeno je precizno određivanje položaja na Zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On može biti nađen jedino ako software na tom uređaju negdje online šalje svoje koordinate. Ako nam neko ukrade mobitel i ako ne izbriše sve postavke s telefona naš telefon će, čim ima pristup internetu, na taj način lokaciju telefona", govori za RTL Danas Zlatan Morić iz katedre za kibernetičku sigurnost Veleučilišta Algebra.

No iako se GPS može postaviti na gotovo sve elektroničke naprave, lopovi ipak mogu prevariti sustav, primjerice, ometačima signala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inače ti uređaji su ilegalni, s tim da postoji jedan mali problem što na internetu ih možete kupiti, a u današnje vrijeme ih bez problema možete uvesti u Hrvatsku, na crno", dodaje Morić. 

Ometačima signala ili pak prilagodbom softwera moguće je da, jednom kad uđu u ruke kradljivca, naše uređaje više nikada nećemo moći locirati. Ali građani u GPS imaju povjerenja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam osoba od nepovjerenja, pa samim time mislim da i to ima nekakve veze jer recimo ako ideš u tramvaj, moja je torba širom otvorena", kaže Zagrepčanaka Jasna 

Ipak, stručnjaci tvrde, prevariti GPS nije lako - potrebna je informatička pismenost i jako dobro poznavanje sustava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo